(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag flink lager gesloten. De AEX index daalde 1,5 procent tot 528,37 punten, terwijl de AMX 1,6 procent verloor en voor de AScX resteerde een min van 1,0 procent.

De handelsdag stond donderdag volledig in het teken van het Fed-rentebesluit, nadat de Federal Reserve woensdag zoals verwacht zijn belangrijkste rentetarief verhoogde. Economen zijn echter onzeker over de signalen die de Amerikaanse centrale bank afgaf in de toelichting op het besluit. De centrale bank hield vast aan een draaiboek voor drie renteverhogingen in 2018, ondanks zijn positievere verwachtingen voor de Amerikaanse economie.

“Al met al leek het alsof de geest van Janet Yellen nog rondwaart bij het FOMC en het beleidspad van “voorzichtig optimisme” met volharding gevolgd wordt”, zei valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europese in reactie op het besluit.

Tegen het einde van de handelsdag berichtten media dat na Canada en Mexico nu ook de Europese Unie is vrijgesteld van de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de economie van de eurozone in maart minder hard is gegroeid dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex voor de industrie zakte van 58,6 in februari naar 56,6 deze maand, terwijl de index voor de dienstensector daalde van 56,2 naar 55,0. Eerder vandaag bleek al dat de dienstensector en de industrie in zowel Duitsland als Frankrijk minder hard groeide.

Hordijk sprak van tegenvallende data. “In alle eerlijkheid moet worden opgemerkt dat de economie van de eurozone nog steeds op weg is naar een solide groei in het vierde kwartaal, hoewel de verwachting dat de groei in het eerste kwartaal zou blijven versnellen naar oververhitting lijkt nu van de baan te zijn”, voegde hij toe.

Verder werd zowel in Duitsland als in Frankrijk een daling van het ondernemersvertrouwen geconstateerd, stegen de detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk is februari harder dan verwacht en liet de Bank of England, zoals verwacht, de rente ongemoeid op 0,5 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week onverwacht is gestegen. De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie is in februari opnieuw verbeterd, net als in de voorgaande maanden. De voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex voor de Verenigde Staten is in maart gedaald van 55,8 in februari naar 54,3 in maart, terwijl de groei in de industrie verder aantrok, maar in de dienstensector sprake was van een vertraging.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 64,62 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,4 procent daalde op 69,19 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2313. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2365 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2338 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts vier van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto en Heineken met winsten van 0,3 procent.

ArcelorMittal verloor 3,8 procent en was daarmee de grootste daler. Dagblad L’Echo meldde dat de voorgenomen overname door ArcelorMittal van het Italiaanse staalbedrijf Ilva mogelijk tot desinvesteringen van de activiteiten van de staalreus in het Belgische Luik kan leiden.

Financials verloren net als in de rest van Europa terrein. ABN AMRO zakte 3,5 procent en ING 3,1 procent.

Aalberts daalde 2,3 procent. Degroof Petercam heeft donderdag het advies voor Aalberts Industries verlaagd van Houden naar Reduceren met een één euro hoger koersdoel van 38,00 euro.

In de Midkap was TomTom de grootste verliezer met 4,6 procent. AMG raakte 4,2 procent kwijt en TKH Group 3,8 procent.

De stijgers waren beperkt. WDP eindigde bovenaan met een kleine winst van 0,6 procent.

Van de kleinere aandelen steeg BinckBank 1,9 procent. Kiadis Pharma leverde daarentegen 3,6 procent in.

Het lokaal genoteerde AND verloor maar liefst 19,4 procent van zijn beurswaarde. De omzet van de kaartenmaker daalde van 7,3 miljoen euro in 2016 naar 1,4 miljoen euro in 2017. De bedrijfskosten waren relatief stabiel op 3,9 miljoen euro. Als gevolg van de omzetdaling leed AND in 2017 verlies. Het resultaat ging van 2,8 miljoen euro positief in 2016 naar 2,8 miljoen euro negatief afgelopen jaar. Exclusief bijzondere posten was er in 2017 sprake van een verlies van 1,9 miljoen euro.

Beursnieuweling Alfen Beheer, naar het Damrak gebracht voor 10,00 euro per aandeel, sloot ook op 10,00 euro. Het aandeel opende op 10,07 euro en bereikte tussentijds een hoogtepunt van 10,45 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,3 procent lager. De Dow Jones-index stond 1,5 procent in het rood en de Nasdaq 1,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.