(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger gesloten. De AEX steeg 1,2 procent op 450,50 punten, de AMX steeg 0,9 procent op 666,28 punten en de AScX won 0,5 procent op 847,29 punten. 

Sterke Chinese inflatiedata zetten volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets vrijdag de toon voor een positieve handelsdag en vervolgens bleken ook andere economische publicaties, zoals de Amerikaanse detailhandelsverkopen en producentenprijzen conform verwachting of zelfs beter dan voorzien. Verder kwamen de derde kwartaalcijfers van Amerikaanse financials als JPMorgan en CitiGroup beter uit dan verwacht.

De inflatie in China kwam in september uit op 1,9 procent, na een stijging van het prijspeil van 1,3 procent in augustus. “Het slechte nieuws over de Chinese export [van donderdag] lijkt hiermee te zijn vergeten”, zeiden analisten van Rabobank. 

Ondanks de groene koersborden vrijdag, sluit marktanalist Aslam een correctie op korte termijn niet uit, gezien de onzekerheid omtrent de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management verwacht niet dat de AEX snel uit zijn bandbreedte van 445 tot 458 punten zal breken. “Als die uitbraak uitblijft is de weg zonder meer omlaag. Ik zie voor nu vooralsnog een licht neerwaartse tendens. Wij zijn dan voorzichtig al wat aan het verzilveren”, zei de vermogensbeheerder.

Olie noteerde bij het Europese slot lager. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent op 50,06 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent goedkoper werd op 51,64 dollar. 

De euro/dollar noteerde bij het sluiten van de Europese beurzen op 1,0993. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1056 op de borden. 

Stijgers en dalers

Bijna alle AEX-componenten sloten vrijdag in het groen, uitgezonderd Unilever en Boskalis. Altice ging aan kop met 4,7 procent, ondanks een koersdoelverlaging van HSBC van 24,00 naar 20,00 euro met handhaving van het koopadvies. Goldman Sachs verhoogde juist het koersdoel van 19,60 naar 23,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De Amerikaanse kabelactiviteiten zullen volgens de analisten van de zakenbank voor een structurele groei van Altice zorgen. De Franse kabelaar liet vrijdag weten het belang in SFR te hebben uitgebreid.

Financiële waarden lagen er goed bij na een sectorrapport van HSBC, waarbij NN Group en Delta Lloyd koersdoelverhogingen kregen.

NN Group steeg 1,8 procent in de AEX, terwijl ABN AMRO en ING achtereenvolgens 3,6 en 1,9procent wonnen. Delta Lloyd dikte in de AMX 0,9 procent aan. 

Unilever, dat donderdag de resultaten over het derde kwartaal presenteerde, kreeg een koersdoelverlaging van Jefferies te verwerken van 41,20 van 42,50 euro. Het advies bleef Houden. Het aandeel verloor nipt 0,2 procent. Boskalis leverde 0,1 procent in.

Bij de Midkapfondsen wist TomTom na de dip van donderdag weer wat te herstellen. Het aandeel steeg 2,3 procent. Arcadis en IMCD lagen er nog beter bij en stegen respectievelijk 3,8 en 2,5 procent.

Onder de kleinere fondsen bereikten Lucas Bols en Rémy Cointreau een akkoord om een joint venture te vormen om het merk Passoã te exploiteren en verder te ontwikkelen. De transactie zal volgens Lucas Bols leiden tot een stijging van de winst per aandeel met circa 20 procent op jaarbasis. Het aandeel Lucas Bols eindigde vrijdag 1,9 procent hoger.

Lokaal trok Docdata de aandacht met een koers die met 17 procent flink onderuit ging. Internet of Cars is van plan een openbaar bod in contanten van 0,30 euro uit te brengen op alle geplaatste en uitgegeven aandelen van de onderneming. Het bod lag onder de slotkoers van donderdag.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beursindexen tot gemiddeld 0,3 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.