(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,5 procent op 459,75 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX tevens een plus resteerde van 0,4 procent.

Beleggingsspecialist Youri Sleutel van Lynx sprak van een algeheel positief sentiment, waarbij positieve macro-data “enigszins” bijdroegen aan het optimistische sentiment. De beleggingsspecialist wees erop dat de index tussentijds op het recordniveau van 463 punten noteerde, hoewel de index inmiddels een deel van zijn winst moest inleveren.

De marktvorser kijkt de komende handelsweek met name uit naar de publicatie van bedrijfsresultaten, waarbij de kwartaalcijfers van Amerikaanse giganten als Apple en Alphabet voor beweging kunnen zorgen. In Nederland kijkt Sleutel met name uit naar de resultaten Randstad en KPN.

Het is volgens de beleggingsspecialist niet zo dat er helemaal niets gebeurt. Sleutel merkte op dat de olieprijs lijkt weg te zakken. Daarnaast wees de marktvorser erop dat de financiële sector er vrij sterk bij ligt, anticiperend op een nieuw strategisch plan van het Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena. De Italiaanse bank steeg maandag ruim 30 procent.

Een reeks positieve Europese inkoopmanagersindexen en het nieuws uit Spanje dat de conservatieve partij van het land heeft besloten de vorming van een minderheidsregering met premier Mariano Rajoy aan het hoofd niet langer te blokkeren leidde maandag op Europees niveau tot een positief sentiment.

De Duitse samengestelde inkoopmanagersindex over oktober liet een goede stijging zien, die zowel voor de industriële sector als de dienstenbranche beter waren dan verwacht. De Franse samengestelde inkoopmanagersindex over oktober kwam in een voorlopige meting lager uit dan de index over september, maar was wel iets beter dan voorzien. De industrie van de Fransen groeit bovendien weer en dat was geheel onverwacht. De voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex van de eurozone bleek in oktober eveneens over de hele linie beter dan verwacht.

Econoom Edoardo Campanella van UniCredit sprak van een positieve verrassing. De econoom benadrukte dat de inkoopmanagersindex van de eurozone in de nasleep van de Brexit-stemming het verloren terrein heeft teruggewonnen.

De Europese Centrale Bank kocht afgelopen week voor 16,5 miljard euro aan staatsobligaties op, minder dan de aankopen een week eerder. Dit bleek uit nieuwe cijfers van de centrale bank die maandag werden gepubliceerd.

Op macro-economisch vlak werd gedurende de tweede helft van de handelsdag bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in oktober sterk is gestegen. De inkoopmanagersindex steeg van 51,5 in september naar 53,2 in oktober. Tussen augustus en september was nog sprake van een minder sterke toename van de bedrijvigheid.

Olie noteerde maandag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,0 procent op 50,34 dollar, terwijl een december-future Brent 1,0 procent lager bewoog op 51,28 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0884. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0872 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0883 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Philips met een winst van 4,2 procent. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een hoger aangepast bedrijfsresultaat, hoewel iets minder dan de stijging waarop analisten hadden gerekend. Philips handhaafde de verwachtingen voor heel 2016. Dit betekent dat er wordt uitgegaan van een winstverbetering in het vierde kwartaal van het jaar. Philips zei echter ook bezorgd te zijn vanwege de toegenomen risico’s door de oplopende volatiliteit in een aantal markten. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor Philips van 28,00 naar 30,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling, in reactie op de volgens de marktvorsers hoger dan verwachte winst per aandeel.

Albert Heijn, onderdeel van het beursgenoteerde Ahold Delhaize, heeft de Autoriteit Consument & Markt toestemming gevraagd voor de overname van Koornneef Supermarkten. Dit bleek maandag uit een melding van de toezichthouder. Het aandeel won 0,1 procent.

Het koersdoel van Unilever werd door Berenberg met 1,00 euro verlaagd naar 46,00 euro. Het advies bleef Kopen. Unilever noteerde maandag 0,1 procent lager.

Randstad sloot 0,4 procent lager. JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel van 41,00 naar 46,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Altice heeft 815 miljoen dollar geleend voor herfinanciering van schulden via zijn kredietpool genaamd Suddenlink. De nieuwe lening verlaagt de kosten om een bestaande lening van 811 miljoen dollar af te betalen significant, stelde het bedrijf. Altice won 0,9 procent.

Barclays verhoogde het koersdoel van Aegon licht en verlaagde tegelijk de winstverwachting sterk, in aanloop naar de jaarlijkse update van economische modellen en aannames door de verzekeraar in het derde kwartaal. De verhoging van het koersdoel van 3,40 naar 3,50 euro hangt samen met herwaarderingen naar marktwaarde en valuta-effecten, stelde Barclays, dat zijn Onderwogen advies handhaafde. Het aandeel won 2,1 procent.

Bij de Midkapfondsen was Fugro met een winst van 3,3 procent de sterkste stijger, gevolgd door Flow Traders en Air France-KLM met winsten van achtereenvolgens 2,8 en 2,2 procent. Philips Lighting verloor 2,1 procent en was daarmee de sterkste daler.

ASM International daalde 0,5 procent, na mediaberichten dat het concern overweegt een bod uit te brengen op een belang van 51 procent in het Japanse Hitachi Kokusai Electric.

HSBC verhoogde het koersdoel voor Refresco Group van 16,50 naar 17,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Dit bleek uit een vooruitblik van de Britse bank op de cijfers van de bottelaar in het derde kwartaal. Op 10 november worden de kwartaalcijfers gepubliceerd. Het aandeel won 1,0 procent.

AScX-component BinckBank kwam eveneens met cijfers naar buiten. De online broker boekte in het kwartaal een minieme winst en zag het aangepaste resultaat verder dalen door een verder inzakkend aantal transacties. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor BinckBank van 6,50 naar 6,00 euro, maar handhaafde wel het Accumuleren advies voor het aandeel. BinckBank steeg maandag 1,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.151,35 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.