(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten, geholpen door de oliesector die profiteerde van een hogere olieprijs, terwijl de markt wat lucht kreeg omdat beleggingen die het na de verkiezing van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump erg goed hadden gedaan, iets van hun winsten inleverden. 

De AEX index sloot 1 procent hoger op 451,21 punten, terwijl de AMX 1,2 procent hoger eindigde. De AScX verloor juist 0,7 procent.

De obligatiemarkten herstelden weer iets, nadat de rendementen de afgelopen week waren opgelopen, in reactie op Trumps verkiezing. In het buitenland herstelde techaandelen weer wat, nadat deze na de schokkende verkiezingsuitslag in de VS flink werden geraakt. 

Een sterke ZEW-index voor het economisch sentiment in Duitsland en goede economische groeicijfers voor Nederland en Europa droegen mogelijk bij aan het positieve sentiment, zei beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital. 

De economische groeicijfers van Nederland waren “netjes”, volgens Mureau, met 0,7 procent in het derde kwartaal terwijl ook de eurozone met een stabiele 0,3 procent groei het niet slecht deed. Duitsland viel misschien iets tegen maar Italië was weer beter dan verwacht, volgens Mureau. 

Mureau verwacht dat in de Verenigde Staten de rentes op obligaties nog wel verder zullen oplopen omdat beleggers een hoger rendement zullen vragen voor het geld dat Trump wil lenen om te investeren in de Amerikaanse industrie. In Europa blijft de centrale bank voorlopig nog geld in de markt pompen en verwacht Mureau geen grote rentesprongen.

De sterkste stijgers in de AEX index waren SBM Offshore, Vopak en Royal Dutch Shell, profiterend van een hogere olieprijs. Aan de andere kant leverde verzekeraar Aegon iets in van de koerswinsten die werden geboekt na de overwinning van Trump en de positieve ontvangen kwartaalcijfers van vorige week.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Managemen constateerde eerder op de dag dat de markt meer en meer zoekt naar richting. “Trump heeft de boel aardig opgeschud, maar met het huidige niveau van de index is het de vraag waar de grafiek heen kan”. De samenstelling van het team rondom Donald Trump, zijn vermogen om de sociale onrust in eigen land te beteugelen en zijn daadkracht kunnen die richting kunnen bepalen. 

Olie noteerde dinsdag fors hoger. Een december-future West Texas Intermediate steeg 4,5 procent naar 45,28 dollar, terwijl een januari-future Brent 4,1 procent duurder werd op 46,27 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0729. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0741 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0732 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen eindigde de meerderheid van de componenten in de groene zone. SBM Offshore ging met een winst van 3,8 procent aan kop, Altice sloot de rijen met een verlies van 1,2 procent.

Ahold Delhaize won 1,2 procent nadat het aankondigde een in Japanse yens-genoteerde obligatie met variabele coupons van 33 miljard yen vervroegd terugkoopt.

ABN AMRO verloor 0,3 procent, na recente sterke koersstijging. Volgens dagblad De Telegraaf kan de Nederlandse Staat na de derdekwartaalcijfers, die woensdag worden gepubliceerd, een nieuwe pluk aandelen van de in 2008 genationaliseerde bank verkopen.  

ING verloor 0,2 procent. Kepler Cheuvreux haalde ING Groep van zijn favorietenlijst ten gunste van de Franse sectorgenoot Société Générale, terwijl HSBC het koersdoel verhoogde.

Financieel directeur Jack de Kreij van Vopak kondigde aan per 1 februari 2018 af te treden. Het aandeel steeg 3,3 procent.

In de Midkap stond PostNL in de belangstelling met een winst van 6 procent. ING-analist Marc Zwartsenburg denkt verder dat Bpost de meeste argumenten van PostNL om het bod af te wijzen, kan wegnemen. Zo kan het bod door Bpost volgens Zwartsenburg worden verhoogd naar 6,10 euro per aandeel PostNL. Ook kan het Belgische postbedrijf de cash componenten in het bod verhogen naar 60 tot 70 procent. 

Het merendeel van de Midkap-fondsen noteerden in de plus, met Fugro dat flink won, als oliegerelateerd fonds, terwijl ook Air France-KLM goede zaken deed met een koerswinst van 3,5 procent.

AScX-component Accell Group trok de Smallcap-index omlaag met een verlies van ruim 9 procent. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal van 2016 een hogere omzet, aangejaagd door aanhoudend goede verkopen van elektrische fietsen. Voor heel 2016 voorziet Accell Group een toename van de omzet en bij een stabiel resultaat dat rond het niveau van 2015 zal uitkomen. Eerder ging Accell nog uit van een stijging van het resultaat, maar dit word niet langer haalbaar geacht door de afboeking van debiteuren door de twee faillissementen en de reorganisatie in de Verenigde Staten in 2016.  

Onder de kleinere fondsen won BinckBank 1,1 procent en steeg Wessanen 1,5 procent.

Lokaal kwam AND met een trading update over het derde kwartaal en de eerste negen maanden naar buiten. AND handhaafde zijn verwachting voor 2016 door te blijven mikken op minimaal een belangrijke zetgroei ten opzichte van 2015. Het aandeel AND ging bijna 3 procent omlaag.

Beursnieuwsplatform IEX Group verloor 16 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.