(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,1 procent tot 459,31 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,3 procent. 

In de nasleep van het Italiaanse referendum op zondag waren het vooral de banken die dinsdag op de Europese aandelenmarkten de wind in de rug hadden. In de AEX behoorden ING Groep en ABN AMRO dan ook tot de sterkste stijgers. Maandag waren de financiële waarden ook al in trek. 

“Banken over heel Europa genoten wederom een positieve sessie, nu beleggers vrij optimistisch lijken te zijn over de ontwikkelingen in Italië”, zei analist Michael Hewson van CMC Markets. 

Inmiddels verschuift de aandacht van Italië naar de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank komende donderdag. Er wordt algemeen verwacht dat ECB voorzitter Mario Draghi het opkoopprogramma voor staatsobligaties zal verlengen. 

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 2,0 procent op 50,77 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,8 procent goedkoper werd op 53,94 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0720. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0777 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0766 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 4,7 procent. ING steeg 4,4 procent. 

Morgan Stanley verhoogde dinsdag het koersdoel voor ING van 11,80 naar 13,00 euro met een ongewijzigd Onderwogen advies. De analisten stelden de winstverwachtingen voor 2017 en 2018 met circa 4 procent opwaarts bij.

De Amerikaanse zakenbank verhoogde tevens het koersdoel voor ABN AMRO, van 22,90 euro naar 24,50 met handhaving van het advies op Overwogen. Wel haalde Morgan Stanley het aandeel van de zogeheten Favorietenlijst. 

ABN AMRO liet voorbeurs een akkoord te hebben gesloten over de verkoop van de private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan LGT, in overeenstemming met de op 16 november aangekondigde aanscherping van de strategie. 

Gemalto steeg 2,0 procent. Topman Philippe Vallée zei tegen ABM Financial News dat de markt de groeiperspectieven van de onderneming onderschat. Dit is volgens de topman de reden dat koers van het aandeel ongeveer op het laagste punt van dit jaar staat. Beleggers kijken volgens de topman te veel naar de tegenwind die Gemalto ondervindt op het vlak van SIM-kaarten. Deze markt is echter nog maar goed voor een vijfde van de groepsomzet, terwijl de andere segmenten volgens Vallée duidelijk betere groeivooruitzichten bieden. 

Het Franse kabelbedrijf Altice kreeg van Oddo Securities een initieel koopadvies met koersdoel van 23,50 euro. Volgens de analisten is de waardering van het aandeel Atlice momenteel aantrekkelijk, vooral vanwege de Amerikaanse activiteiten. Hier kan oprichter Patrick Drahi volgens Oddo zijn trucje herhalen van kostenbesparingen, zoals Altice bijvoorbeeld ook in Frankrijk doet met SRF. Altice steeg 2,8 procent. 

Boskalis verkleinde het belang in Fugro naar 24,9 procent. Het lijkt er volgens analist Edwin de Jong van NIBC op dat maritiem dienstverlener Boskalis de handdoek in de ring gooit voor wat betreft zijn plannen met Fugro, na vergeefse pogingen om de bodemonderzoeker over te nemen. Volgens de analist past Fugro evenwel uitstekend bij Boskalis. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities ziet ook duidelijke overeenkomsten tussen de twee bedrijven. Daarbij zijn beide mondiale leiders in nichemarkten. Verbiesen schatte in dat Boskalis het belang van 28,6 procent kocht voor bijna 390 miljoen euro, waarvan de eerste 19,9 procent voor 14,35 euro per aandeel en het restant voor circa 20 euro in 2015. Er kwam 3,0 procent op de koers van Boskalis bij, maar Midkapper Fugro steeg 0,5 procent.

Galapagos verloor 0,9 procent, terwijl DSM 0,3 procent in het rood eindigde net als Royal Dutch Shell.

In de Midkap was Arcadis de grootste stijger met een winst van 5,7 procent. IMCD volgde met 2,8 procent en Wereldhave steeg 2,4 procent. 

Delta Lloyd werd door ABN AMRO van de kooplijst gehaald. Het koersdoel bleef evenwel staan op 5,25 euro. De bank ziet een relatief grote kans dat het huidige overnamebod van NN Group slaagt, op 5,30 euro, terwijl een verhoging tot 5,80 of 6,00 euro een vergelijkbare kans krijgt toegewezen. Als de deal met NN afketst, dan kan het aandeel weer dalen naar vier euro.

BAM won 1,1 procent. Het bouwbedrijf heeft Walter Swinkels benoemd tot risicodirecteur. Swinkels begint met ingang van 2017 als Director Governance, Risk and Compliance.

PostNL daalde 0,2 procent. De Vereniging van Effectenbezitters eist van de directie van PostNL dat zij serieus in gesprek gaat met Bpost over het nieuwe bod van de Belgische sectorgenoot. Als de directie van PostNL hiertoe niet bereid is, wil de VEB van PostNL horen hoe het Nederlandse postbedrijf zelfstandig aandeelhouderswaarde denkt te creëren. De VEB betwijfelt of PostNL op de langere termijn daadwerkelijk kan opboksen tegen veel grotere spelers in omringende landen. 

NIBC verhoogde het advies voor Corbion van Reduceren naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 22,00 naar 29,20 euro. Analist Gerard Rijk benadrukte dat Corbion momenteel profiteert van veel rugwind uit verschillende hoeken. De analist wees onder meer op de sterke dollar, de versterking van de Amerikaanse economie, gedaalde suikerprijzen en een aantrekkende kasinstroom dankzij de opgerichte joint venture met Total. Corbion sloot 1,3 procent hoger.

ASR Nederland kocht voor 275 miljoen euro aan kantoren rondom stations. De verzekeraar motiveerde de aankoop met het argument dat kantoren rondom stations een hogere bezettingsgraad en huurprijs laten zien dan andere locaties. ASR Nederland steeg 0,2 procent.

Onder de kleinere fondsen maakte Value8 bekend dat aandeelhouders hebben ingestemd met de geagendeerde benoemingen tijdens een BAVA. Na stemming is Remko Herschel benoemd tot lid van de raad van bestuur en Annemarie van Gaal en Abel Slippens tot leden van de raad van commissarissen. Value8 steeg 2,8 procent. 

Wessanen kreeg van NIBC een koersdoelverhoging van 11,10 naar 11,40 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Aanleiding voor de verhoging was volgens analist Gerard Rijk de overname van het Spaanse voedingsbedrijf Biogran door Wessanen voor 67 miljoen euro op schuldenvrije basis. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Wessanen van 15,00 naar 15,50 euro met een ongewijzigd koopadvies en ook KBC Securities verhoogde het koersdoel voor het aandeel met een euro naar 13,50 euro. Wessanen kreeg er dinsdag 6,4 procent bij.

Kiadis Pharma presenteerde positieve resultaten met een Fase 2 studie met het medicijn ATIR101. Het aandeel noteerde 0,9 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.