(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent op 462,11 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Marktanalist Ron van der Does van IG sprak van een rustige handelsdag, waarbij het sentiment “best wel goed is”. Alles valt of staat volgens de analist met het ECB-rentebesluit. “Tot die tijd blijft het gissen”, aldus Van der Does. “De markt rekent op een verlenging van het obligatie opkoopprogramma, waarbij ECB-president Mario Draghi zal aangeven door te gaan met het programma zo lang nodig is. Indien hij het programma verlaagt of niet verlengt zal dit een schok veroorzaken in de markt”, aldus de marktanalist.

Wat individuele fondsen betreft spreekt Van der Does zijn verbazing uit over de aanhoudend sterke prestaties van ArcelorMittal. Wat de financials betreft is het volgens hem stuivertje wisselen. “De ene dag presteren de financials sterk en de volgende dag gaat het wat minder”, aldus Van der Does.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend in Europa bekend dat de Duitse industrie in oktober op maandbasis 0,3 procent meer heeft geproduceerd.

Tevens werd bekend dat de Britse industrie in oktober flink minder produceerde ten opzichte van een maand eerder. De industriële productie nam in oktober op maandbasis af met 1,3 procent, terwijl geraadpleegde economen juist mikten op een stijging. Op jaarbasis daalde de productie in oktober met 1,1 procent.

Het tekort op de Franse handelsbalans is in oktober opgelopen tot 5,2 miljard euro, versus 4,8 miljard euro in september.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd in de VS bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 0,7 procent. De index daalde op weekbasis van 417,2 naar 414,1.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 2 december zijn gedaald met 2,4 vaten tot circa 485,8 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 51,59 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 53,60 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0753. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0722 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0720 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Galapagos met een verlies van 2,5 procent, gevolg door Unilever het Ahold met verliezen van achtereenvolgens 1,3 procent en 0,9 procent.

ArcelorMittal was met een winst van 5,0 procent hoger, gevolgd door Aegon en Akzo Nobel met winsten van respectievelijk 4,9 procent en 2,8 procent.

Ahold Delhaize zei op schema te liggen om de beoogde synergievoordelen van de fusie van 500 miljoen euro in 2019 te realiseren en start een nieuw aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro in 2017. Het bedrijf organiseert vandaag een beleggersdag in Londen. De integratie tussen Ahold en Delhaize die deze zomer fuseerden, ligt op schema. De bekendmakingen van Ahold Delhaize voldoen grotendeels aan de verwachting van analist Matthias Maenhaut van ING. Die voorzag een update van de strategie, de kapitaalstructuur en de synergie na de fusie tussen de twee supermarktconcerns. Theodoor Gilissen Bankiers heeft woensdag het advies voor Ahold Delhaize naar aanleiding van de presentaties op de beleggersdag verhoogd van Niet Aanbevolen naar Aanbevolen en stelde daarbij het koersdoel op 23,00 euro.

ING Groep verloor 0,2 procent aan. ING Groep gaat flink bezuinigen bij de handelsdivisie. Dit schreef Het Financieele Dagblad op basis van ingekeken documenten. Bij de afdeling financial markets wil ING jaarlijks naar verluidt tot 200 miljoen euro besparen vanaf 2020, een kostenreductie van ruim 20 procent.

Shell steeg 1,1 procent, nadat The Wall Street Journal meldde dat het concern een groot olieveld gaat aanleggen in Iran.

Van de Midkapfondsen trok PostNL alle aandacht. Het bedrijf wees ook het finale bod van zijn Belgische branchegenoot Bpost af. De afwijzing door zowel de raden van bestuur en commissarissen van PostNL was unaniem. PostNL denkt dat de combinatie met de Belgen niet succesvol zal zijn. De raden achten het aannemelijk dat een overname door Bpost wijzigingen in de regelgeving met zich mee zal brengen met als verwacht gevolg significante negatieve uitkomsten voor PostNL. Het bedrijf heeft vertrouwen in de stand-alone strategie en herhaalde woensdag de verwachting om in 2017 de uitkering van dividend te hervatten. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor PostNL van 5,75 naar 3,80 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Ruben Devos stelde het koersdoel neerwaarts bij naar een waardering als ‘stand-alone’ postbedrijf, nadat PostNL het overnamebod van de Belgische sectorgenoot Bpost opnieuw afwees. Het aandeel PostNL noteerde woensdag 13,5 procent lager en was daarmee veruit de grootste daler.

BAM Danmark heeft een opdracht in de wacht gesleept voor de renovatie en uitbreiding van de kantoren voor Gemeentewerken van de gemeente Helsingør. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van circa 16 miljoen euro. Het aandeel BAM steeg 1,8 procent.

Er waren woensdag in de AMX naast PostNL drie meer dalers. OCI, Delta Lloyd en Fugro verloren respectievelijk 1,1, 0,9 en o,5 procent.

Stevige plussen waren weggelegd voor Corbion en ASR Nederland met winsten van achtereenvolgens 6,6 en 4,4 procent.

Onder de kleinere fondsen was Binckbank met een winst van 3,0 procent de sterkste stijger, gevolgd door NSI en Accel met winsten van respectievelijk 1,7 en 1,3 procent. TMG was met een verlies van 4,4 procent de sterkste daler.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.213,78 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.