(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,9 procent op 494,05 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Het Damrak volgde maandag, evenals de rest van Europa, volgens fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep de opwaartse trend van Wall Street, waarbij de AEX door een technisch weerstand heen ging, waardoor de weg naar boven openligt. Smit merkt daarbij op dat de markt kwesties als de Griekse schuldproblemen en de Noord-Koreaanse nucleaire rakettesten negeerde.

“Anderzijds put de markt hoop uit de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe”, aldus de fondsmanager. “Trump blijkt minder protectionistisch dan de markt in eerste instantie vreesde”, aldus Smit. De rest van de week zal de focus volgens de fondsmanager met name uitgaan naar bedrijfsresultaten en niet zo zeer macro-publicaties.

Voorbeurs werd bekend dat de Japanse economie in het vierde kwartaal in een lager tempo is gegroeid dan werd verwacht. Op kwartaal- en jaarbasis groeide het Japans bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met respectievelijk 0,2 en 1,0 procent.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de omzet van de Nederlandse detailhandel in december op jaarbasis is gestegen met 2,7 procent. De volumes lagen 1,1 procent hoger.

Olie noteerde in het rood, ondanks een positief rapport van de OPEC waaruit bleek dat de productie tussen december en januari met bijna 900.000 vaten per dag is afgenomen. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,9 procent op 52,85 dollar, terwijl een april-future Brent 2,1 procent lager bewoog op 55,51 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0602. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0655 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0638 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 22 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,8 procent. ING verhoogde het koersdoel voor ArcelorMittal van 5,70 naar 8,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor de staalreus van 7,50 naar 8,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

SBM Offshore was met een winst van 2,2 procent de op één na sterkste stijger, gevolgd door Randstad met een winst van 1,6 procent.

AkzoNobel, energiebedrijf Eneco en havenbeheerder Groningen Seaports zijn gestart met de levering van biostoom aan het industriecomplex Chemie Park Delfzijl, waar ook AkzoNobel productiefaciliteiten heeft. De drie partijen investeren samen 40 miljoen euro in het project, waarbij de energiecentrale met een gelijk blijvende hoeveelheid biomassa een verdubbelde hoeveelheid duurzame energie kan leveren. Het aandeel won 0,1 procent.

Heineken lijfde de Braziliaanse brouwersactiviteiten van Kirin in. Met de transactie is een som van 664 miljoen euro gemoeid, waarmee de ondernemingswaarde van Brasil Kirin op 1.025 miljoen euro uitkomt. Heineken voorziet significante kostensynergieën. Afronding van de transactie wordt in de eerste helft van dit jaar verwacht. Het aandeel won/verloor xx procent.

ING Groep zal voor 1,1 miljard dollar aan perpetuele obligaties aflossen met een call date op 15 maart 2017 en een rendement van 7,20 procent. Het aandeel ING noteerde maandag vlak.

Standard & Poor’s verlaagde vrijdag de outlook voor Aegon van Stabiel naar Negatief, maar hield wel vast aan de AA- rating voor de verzekeraar. Het aandeel steeg 1,5 procent.

Onderaan bivakkeerde KPN met een verlies van 0,5 procent. Ook Unibail-Rodamco kon met een verlies van 0,3 procent niet in het groen komen.

Van de Midkapfondsen was Air France-KLM een hoogvlieger met een winst van 4,1 procent. Aperam schreef 3,9 procent bij, nadat Goldman Sachs het koersdoel verhoogde van 51,00 naar 53,50 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. ING verhoogde het koersdoel van 42,00 naar 50,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

NIBC verlaagde maandag het koersdoel voor TomTom van 10,00 naar 9,70 euro, maar handhaafde het koopadvies op de navigatiespecialist. Het aandeel sloot vlak.

Intertrust was hekkensluiter in de AMX met een verlies van 1,8 procent. Refresco Group gaf 0,5 procent prijs.

Bij de AScX-fondsen was Ordina in trek met een plus van 3,7 procent. Heijmans schreef 3,0 procent bij.

Kempen Capital Management meldde een eerste belang in ForFarmers, met een kapitaalbelang van 5,27 procent met een dito stemrecht. ForFarmers noteerde maandag een winst van 0,7 procent.

Van de lokale fondsen was Value8 een opvallende stijger met een winst van 5,9 procent met een hoog volume van bijna 22.000 stukken.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.326,38 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.