alarmbel

We leven in een gevaarlijke tijd waarin de politieke spanningen steeds verder oplopen. Donald Trump heeft in een maand tijd er voor weten te zorgen dat de wereld compleet verdeeld is geraakt. De kersverse president van de VS wil niets weten van de globalisering en de kans op een ware handelsoorlog lijkt met de dag groter te worden.

Het opvallende daarbij is dat de aandelenmarkten redelijk goed blijven liggen. Ook lijken de beleggers zich niet bepaald zorgen te maken over de verkiezingen die in Nederland, Frankrijk en Duitsland de komende maanden zullen gaan plaatsvinden.

Deze grafiek toont aan dat de beleggers uitzonderlijk optimistisch gestemd zijn

alarmbellen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat we in een bijzondere tijd leven. De gecombineerde Market Greed/Fear Index laat namelijk zien dat de beleggers zelden in de historie zo optimistisch gestemd waren.

Volgens de analisten van Real Investment Advice beginnen alle alarmbellen op dit moment te rinkelen. Aandelen zijn op dit moment zwaar overgewaardeerd en maar weinig beleggers lijken zich daar zorgen over te maken.

Een zelfde situatie is te herkennen in het jaar 2007. Ook destijds waren de beleggers overtuigd dat de stijgende trend zich zou gaan voortzetten, maar aan deze gedachte kwam al snel een einde. Warren Buffett leert ons dat we angstig moeten zijn als anderen hebzuchtig zijn. Is dit het moment om angstig te worden?