(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten, waarbij deze hoger uitviel dan op de omringende beurzen. De AEX index steeg 0,5 procent tot 529,31 punten, terwijl de AMX een stijging van 0,8 procent liet optekenen en de AScX vlak eindigde.

Het was een rustige handelsdag met weinig richtinggevend nieuws. Volgens marktvolgers kan het rustig blijven tot aan het rentebesluit van de Federal Reserve komende woensdagavond. Ook duurt het niet lang voordat het cijferseizoen weer begint. 

Hoofd vastrentende waarden Franck Dixmier van Allianz verwacht dat de Fed woensdag minder mild zal zijn. “De kracht van de Amerikaanse economie en de situatie op de arbeidsmarkt maken dat een toekomstige stijging van de inflatie waarschijnlijk is. Dit zou een preventieve renteverhoging rechtvaardigen. De Fed zal waarschijnlijk ook bekendmaken dat ze komende maand start met de inkrimping van haar balans”, zei Dixmier. 

Uit Amerika kwam maandag enkel het nieuws dat het vertrouwen onder huizenbouwers in september iets is gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. 

Tijdens de ochtendhandel werd bekend dat de inflatie in de eurozone in augustus uitkwam op 1,5 procent, tegenover 1,3 procent in juli. Dit cijfer voor augustus was conform een voorlopig cijfer. De Europese Centrale Bank zei eerder op de ochtend dat lagere energie- en voedselprijzen begin volgend jaar extra druk zetten op de inflatie, die daardoor even zal zakken tot 0,9 procent in het eerste kwartaal van 2018.

Olie noteerde maandag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent tot 49,70 dollar, terwijl een november-future Brent 1,3 procent daalde op 54,89 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1951. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1938 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1956 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML  met een winst van 2,3 procent. Aegon en ABN AMRO wonnen respectievelijk 1,7 en 1,3 procent. 

Analisten van JPMorgan Cazenove blijven de Benelux-verzekeraars Ageas en NN Group prefereren boven ASR Nederland en Aegon, omdat het eerstgenoemde tweetal meer kapitaal genereert en minder gevoelig is voor het macro-economische klimaat. Dit stelde de zakenbank in een maandag gepubliceerd rapport. NN Group steeg 1,2 procent.

Altice daalde 1,5 procent, nadat Deutsche Bank het aandeel op de kooplijst zette en het koersdoel van 22,50 euro handhaafde. De analisten verhoogden het advies op waarderingsgronden. Het aandeel is sinds sinds 21 juli met 12 procent gedaald en noteert inmiddels 20 procent lager sinds zijn hoogtepunt in mei. “De dollar is verzwakt, maar ook de opwinding over de beursgang van Altice USA is afgenomen en de speculatie over een mogelijke grote overname in de Verenigde Staten drukt op de aandelen vanwege de vrees voor een kapitaalverhoging”, zeiden de marktvorsers. 

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees er op dat Macquarie het advies voor sectorgenoot KPN verlaagde naar Underperform. De koers van KPN steeg desondanks 1,1 procent.

ABN AMRO steeg 1,3 procent, nadat S&P afgelopen weekeinde de outlook van de bank verhoogde van stabiel naar positief. De analisten zijn optimistisch over de economie van Nederland, door een afnemende werkloosheid en een herstel van de vastgoedmarkten, waardoor de kredietwaardigheidsbeoordelaar een lager risico voor de bankensector voorziet. ING Groep won eveneens x procent, nadat S&P het kredietprofiel voor de bank handhaafde op A, omdat de leningen van deze bank een grotere geografische spreiding hebben, waardoor de bank minder is blootgesteld aan de Nederlandse economie.

In de Midkap was OCI de grootste stijger met 6,9 procent. 

TKH Group won 2,3 procent, nadat ING het koersdoel stevig verhoogde van 38,75 maar 63,25 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Daarmee was het fonds de op één na sterkste stijger onder de Midkappers.

Corbion rondde zijn aandeleninkoopprogramma ter waarde van 25 miljoen euro afgerond. Vrijdagavond werd al bekend dat Corbion de hoogste bieder is met een bod van 20 miljoen dollar voor de Amerikaanse microalgenspecialist TerraVia. Het aandeel steeg 0,3 procent.

ASR Nederland steeg 1,4 procent, na het rapport van JPMorgan Cazenove.

Wessanen was met een verlies van 0,7 procent één van de sterkste dalers. Berenberg verlaagde het advies van Kopen naar Houden, maar verhoogde het koersdoel van 15,50 naar 16,50 euro, aangezien de huidige koers het koersdoel bijna heeft bereikt. 

Refresco Group verloor ook 0,7 procent. 

Van de kleinere fondsen presteerde Pharming Group sterk met een koerswinst van 12,6 procent. Probiodrug moest evenwel 5,1 procent inleveren. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties