(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag onverwacht met winst gesloten, nadat bekend werd dat Donald Trump de 45ste president van de Verenigde Staten wordt. De AEX index steeg 0,9 procent op 454,36 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,0 procent.

In de reactie op de verrassende verkiezingsuitslag gingen markten en futures wereldwijd onderuit en verloor de dollar aan kracht, maar er trad snel herstel op. 

“De voortekenen waren zeker niet goed, maar de helende woorden van Trump hebben als een zalf gewerkt”, zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. Trump zei in zijn eerste toespraak na de verkiezingsuitslag dat hij een president zou worden voor alle Amerikanen. Hij sloeg een veel mildere toon aan dan tijdens de campagne en kondigde ook investeringen aan in Amerika. “Vooral dat hij zei te gaan investeren in de Amerikaanse infrastructuur heeft geholpen”, zei Montfrooij. 

Maar de komende tijd zal onzekerheid blijven bestaan volgens de vermogensbeheerder en het is volgens hem afwachten hoe Trump zijn beleid in de praktijk vorm gaat geven. “Vooralsnog krijgt hij het voordeel van de twijfel van de financiële markten, maar dat kan veranderen.”

Ook op het beleid van de Federal Reserve zal de verrassende winst van Trump van invloed zijn. Montfrooij denkt dat Janet Yellen zal wachten met het verhogen van de rente in december.

Olie noteerde rond het slot in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent op 44,92 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 45,93 dollar. 

De euro/dollar noteerde rond het middaguur op 1,0941. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1252 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1016 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 10,50 procent. 

De koers van ArcelorMittal kreeg een zet in de rug door de overwinning van Trump, volgens analist Corne van Zeijl van Actiam. “Chinese staalfabrikanten krijgen onder Trump importheffingen voor de kiezen”, en ArcelorMittal beschikt juist over eigen fabrieken in Amerika, zo legde de analist uit. 

ING verhoogde het koersdoel voor ArcelorMittal van 4,60 naar 5,70 euro met een ongewijzigd Houden advies. 

Heineken was de grootste daler met een verlies van 2,2 procent. Ook InBev sloot lager in Brussel. Beide bierbrouwers hebben, zo legde analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux uit, “substantiële” belangen in Mexico, terwijl juist de peso hard onderuit ging na de winst van Trump. Daarbij importeert Heineken vanuit met name Nederland en Mexico naar Amerika.

Dinsdag nabeurs werd bekend dat ABN AMRO Kees van Dijkhuizen is verkozen tot opvolger van Gerrit Zalm. ABN AMRO won 4,0 procent. 

Bij de Midkapfondsen kwam Flow Traders met zwakke cijfers. De flitshandelaar zag in het derde kwartaal van 2016 de omzet en winst zoals verwacht kelderen na een lusteloos kwartaal met lage marktvolatiliteit en passieve beleggers, wat een sterk contrast opleverde met het recordkwartaal van een jaar eerder. Het aandeel noteerde 1,1 procent hoger.

Air France-KLM vervoerde in oktober meer passagiers, maar zag dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. Het aandeel Air France-KLM sloot 0,5 procent lager.

ING verlaagde het advies voor Aperam van Kopen naar Houden, maar stelde wel het koersdoel opwaarts bij van 32,00 naar 42,00 euro. Aperam steeg 5,5 procent en was daarmee de grootste stijger in de Midkap. Arcadis won 3,0 procent. 

Goldman Sachs verlaagde het advies voor PostNL van Kopen naar Neutraal met een ongewijzigd koersdoel van 5,30 euro. De koers zakte 1,2 procent.

Intertrust kreeg van UBS een koersdoelverlaging van 4,00 euro naar 17,00 euro. Het advies bleef staan op Neutraal. Intertrust sloot 2,8 procent in het rood.

AScX-component Value8 zal 485.400 gewone aandelen B uitgeven tegen 6,25 euro per stuk en zo circa 3 miljoen euro ophalen. Deze emissieprijs maakte het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries dinsdagavond bekend, nadat het de emissie al voorbeurs aankondigde. Value8 sloot 2,3 procent lager.

Lokaal meldde Euronext cijfers. De beursuitbater boekte in het derde kwartaal van dit jaar op jaarbasis minder omzet, afgezet tegen een zeer sterk derde kwartaal in 2015. “Euronext ervaart een uitdagende marktomgeving, zowel op het vlak van noteringen als van handel”, aldus CEO Stéphane Boujnah. “Brexit is een onzekere factor en er is op jaarbasis sprake van een gedaalde volatiliteit. Door scherp op de kosten te sturen hebben we het operationeel resultaat kunnen ondersteunen”, voegde de bestuurder toe. Het bedrijf rekent voor 2016 op een omzetdaling van circa vijf procent op jaarbasis. Het aandeel Euronext moest 5,3 procent van zijn beurswaarde laten gaan.

Neways Electronics bereikte overeenstemming met ING en ABN AMRO over de herfinanciering van de onderneming. De nieuwe financieringsfaciliteit van in totaal 57,5 miljoen euro vervangt de 3-jaars financiering met ING en ABN AMRO die medio volgend jaar zou eindigen. Het aandeel sloot vlak.

The Internet of Cars heeft een openbaar bod op Docdata uitgebracht. Het betreft een unaniem aanbevolen bod in contanten van 0,20 euro per gewoon aandeel, eventueel verminderd met enig dividend of andere uitkering die voor afronding van het bod wordt gedaan. Volgens Docdata, zo meldde het reeds in oktober, is de biedprijs “fair”, omdat na afwikkeling van alle verplichtingen van de beursholding nog slechts een bedrag van 0,07 tot 0,09 euro per aandeel aan banktegoed resteert. TIOC heeft al de steun van tenminste 50,01 procent van de aandeelhouders van Docdata. Het aandeel Docdata verloor 14,5 procent. 

Batenburg Techniek zag in het derde kwartaal de omzet en het resultaat stijgen en herhaalde de outlook voor heel dit jaar. Batenburg kende naar eigen zeggen “een solide derde kwartaal”. Het aandeel noteerde procent 4,6 hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,0 procent hoger op 2.160,50 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.