(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,2 procent op 458,32 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

Er waren weinig gebeurtenissen die beleggers richting konden geven. De aandacht ligt deze week vooral op vrijdag wanneer het Amerikaanse banenrapport bekend wordt gemaakt. Ook overige Europese markten eindigden dinsdag hoger.

“De winsten van vandaag werden breed gedragen en aangevoerd door financials, industriele fondsen en olie-en gasfondsen”, zei marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

“Er zijn tekenen van voorzichtigheid in aanloop naar het vice-presidentsdebat van vanavond en de banencijfers deze week over september”, stelde Lawler. Beoogde vice-presidenten Tim Kaine en Mike Pence van respectievelijk de Democraat Hillary Clinton en de Republikein Donald Trump nemen het in de staat Virginia tegen elkaar op.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen van de eurozone in augustus waren gedaald. De producentenprijzenindex daalde op jaarbasis conform verwachting met 2,1 procent.

Uit Amerika kwam het nieuws dat inkoopmanagersindex voor de regio rond New York in september toenam tot 49,6 in september van 47,5 in augustus. De deelindex voor werkgelegenheid, daalde naar 33,9 in september, van 54,9 in augustus.

Olie noteerde maandag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg rond het slot van de aandelenmarkten in Europa 0,1 procent op 48,86 dollar, terwijl een december-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 51,06 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1154. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1172 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1214 op de borden.

Het Britse pond daalde tegen belangrijke valuta en bereikte tijdens de handelsdag het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar van de laatste 31 jaar en tegenover de euro het dieptepunt sinds 2013. Belegger maken zich meer zorgen over de toekomstige relatie van het Verenigde Koninkrijk met de Europese Unie. 

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter sloten 4 fondsen in het rood. Randstad eindigde bovenaan met een winst van 4,1 procent, gevolg door Ahold Delhaize met 3,7 procent en Shell met 2,4 procent.

Unibail Rodamco was de grootste verliezer en sloot 0,9 procent in de min.

Ahold Delhaize steeg 3,7 procent en profiteerde daarmee van een adviesverhoging door Exane van Neutraal naar Outperform met een opwaarts bijgesteld koersdoel van 22,40 naar 23,50 euro.

Berenberg verlaagde juist het koersdoel voor KPN van 3,80 naar 3,60 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. KPN noteerde dinsdag 1,1 procent hoger.

Wolters Kluwer maakte bekend het Amerikaanse bedrijf Emmi Solutions over te nemen voor 170 miljoen dollar. Het aandeel sloot 0,1 procent in de plus.

NN Group boekte een verlies van 0,3 procent. De verzekeraar bereikte met Canada Life International een akkoord over de overdracht van de portefeuille van zijn Ierse herverzekeraar, een transactie die per saldo resulteert in een boekverlies van 25 miljoen euro na belastingen.

In de Midkap sloot Arcadis een akkoord over de overname van het Australische Environmental Strategies. Financiële details ontbraken. De koers steeg 1,8 procent. Besi won 2,5 procent.

Vastned was met een verlies van 1,8 procent hekkensluiter. Flow Traders leverde 1,6 procent in.

Bij de kleinere fondsen dikte ICT Group 4,2 procent aan na de presentatie van een opdracht door Danone Nutricia om een productie-systeem te ontwikkelen voor een nieuwe fabriek in het Nederlandse Cuijk.

KBC Securities startte met het volgen van het likeur- en jeneverconcern Lucas Bols met een Houden advies en een koersdoel van 17,50 euro. Het aandeel van de drankfirma noteerde 0,3 procent hoger.

Basic-Fit was met een verlies van 2,3 procent een opvallende daler. Stern daalde 1,8 procent.

Lokaal presenteerde TIE Kinetix een orderintake over september van 1,2 miljoen euro, mat name dankzij een aanwas aan nieuwe klanten en de keuze voor nieuwe diensten. NIBC wees wel op de daling op jaarbasis en de relatieve volatiliteit van de orderinstroom, die bovendien niet consequent door TIE wordt gerapporteerd. Het aandeel noteerde 0,6 procent hoger.

Novisource won op de lokale markt 15,6 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in Amsterdam. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.158,93 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vrijwel onveranderd.

Door: ABM Financial News.

[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties