(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten. De AEX eindigde 0,7 procent hoger op 456,40 punten, de AMX won 0,5 procent op 651,67 punten en de AScX sloot vlak op 788,26 punten.

In het algemeen zijn aandelen nog steeds in trek. In Amerika werden maandag nieuwe recordstanden bereikt en dinsdag leek deze trend door te zetten en kwam de Dow Jones index voor het eerst boven de 19.000 punten uit. Rond het slot in Europa waren de Amerikaanse indexen wel wat teruggezakt.

Marktanalist Ron van der Does van IG plaatste een kanttekening, namelijk de lage volumes. In Amerika is sprake van een rustige week vanwege de viering van Thanksgiving op donderdag, waardoor de markt dicht is en Black Friday een dag later waarbij Wall Street slechts een halve dag de deuren opent.

De macro-economische kalender was vandaag weinig gevuld. Uit een voorlopige raming over november bleek dat het consumentenvertrouwen in de eurozone is verbeterd tot 6,1 negatief. Dat was de hoogste stand in bijna een jaar.

De bestaande woningverkopen in Amerika stegen in oktober met 2,0 procent tot 5,6 miljoen en dit was het hoogste niveau sinds februari 2007.

Eerder op de dag zorgden de hogere olieprijzen ook voor een stimulans maar gemengde positieve berichten over een productiedeal binnen de OPEC zetten later op de dag druk op de oliefutures. Het laatste nieuws is volgens The Wall Street Journal dat de OPEC streeft naar een productie-inperking van 4,5 procent. Dat zou een stevigere ingreep zijn dan de 2 tot 4 procent die eerder werd genoemd. Echter, zo stelden afgevaardigden van het oliekartel, Irak en Iran zouden nog steeds terughoudend zijn in hun toezegging mee te doen aan de deal. Volgens marktvorser Van der Does is het niet te hopen “dat de OPEC vergadering volgende week op een mislukking uitloopt.”

Rond het slot in Europa noteerde de januari-future West Texas Intermediate 1,2 procent in de min op 47,60 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,6 procent daalde op 48,65 dollar.

De euro/dollar noteerde bij het slot in Europa op 1,0620. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0620 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0635 op de borden. “Handelaren blijven extreem negatief over de euro en anticiperen op een test van 1.0000 tegenover de dollar”, aldus marktanalist Van der Does.

Stijgers en dalers

Van de 25 fondsen binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden er dinsdag 22 in het groen. ArcelorMittal bleek de sterkste stijger van de dag, met een winst voor het aandeel van 5,7 procent, gevolgd door KPN dat 3,8 procent aandikte.

Aan de grondstoffensector gerelateerde fondsen deden het aardig. Royal Dutch Shell steeg 0,3 procent, SDM Offshore won 1,0 procent en Boskalis kreeg er 1,2 procent bij.

Andere blikvangers waren RELX, dat 0,8 procent steeg en Wolters Kluwer dat 1,6 procent won. 

Credit Suisse verhoogde het advies voor RELX dinsdag van Neutraal naar Outperform en het koersdoel van 15,50 euro naar 18,60 euro, waarbij analist Matthew Walker in RELX de beste vertegenwoordiger in het segment voor professionele uitgevers ziet met een verbetering in de autonome groei en een sterk management.

De Zwitserse bank verhoogde daarnaast het advies van Wolters Kluwer van Underperform naar Outperform en het koersdoel van 34,00 naar 40,00 euro. Volgens analist Walker is het bedrijf een solide geheel met beperkte cyclische risico’s. Hij gaat dan ook uit van een onderliggende verbetering van de groei, ook autonoom, en de marges.

ASML sloot 0,6 procent hoger. Dinsdag werd bekend dat de overname van Hermes Microvision ter waarde van 2,75 miljard euro is afgerond. Verder verkocht Chief Technology Officer Martin van den Brink voor bijna 2,5 miljoen euro aan aandelen.  

DSM kondigde het vertrek van bestuurslid Stephan Tanda per 1 februari 2017 aan. De resterende bestuursleden van DSM zullen zorg dragen voor het takenpakket van Tanda. Het aandeel DSM kreeg er 0,8 procent bij.

Het aantal dalers binnen de AEX bleef dinsdag beperkt. De spreekwoordelijke rode lantaarn werd gedragen door Galapagos, dat 1,7 procent verloor.

In de Midkap voerde Eurocommercial Properties de lijst met stijgers aan met een winst van 2,2 procent. HSBC verhoogde het advies voor het vastgoedfonds dinsdag van Houden naar Kopen.

Ook binnen de AMX deden aan de grondstoffensector gerelateerde fondsen het goed. Aperam won 1,8 procent en Fugro steeg 1,5 procent.

De verliezen binnen de AMX bleven beperkt tot onder een procent. 

Binnen de Smallcap reageerde het aandeel Amsterdam Commodities negatief op een adviesverlaging door NIBC van Accumuleren naar Neutraal en een koersdoelverlaging van 23,50 naar 21,00 euro. Analist Gerard Rijk wees op de gedaalde koers van het aandeel Acomo en de relatie met de gedaalde prijs voor peper, één van de prominent producten van het handelshuis. Daarbij oordeelde Rijk dat de overname-activiteit van Acomo de laatste jaren aan de ‘magere’ kant is. De marktvorser voorziet daarin voor de komende twaalf maanden weinig verandering, mede gelet op het vertrek van CEO Erik Rietkerk in het voorjaar van 2017. Acomo sloot uiteindelijk 2,1 procent in de min.

Lokaal meldde Accsys Technologies cijfers over het eerste halfjaar. Het bedrijf leed een operationeel verlies op een lagere omzet. Accsys verwacht dat de licentie inkomsten ook in de tweede jaarhelft lager zullen zijn. Topman Paul Clegg zei ondanks de lagere resultaten vertrouwen te blijven houden in het volledige jaar en verder. Analist Johan van den Hooven van NIBC concludeerde dat Accsys teleurstellende resultaten rapporteerde, aangezien de analist had gerekend op hogere inkomsten en marges. Het aandeel Accsys sloot uiteindelijk 8,8 procent onder de slotnotering van maandag.

Pharming lanceerde vandaag de maandag aangekondigde claimemissie. Met de claimemissie geeft Pharming in totaal bijna 59 miljoen nieuwe aandelen uit via een verhouding van 1 voor 7 claimrechten. De uitgifteprijs ligt op 0,205 euro per nieuw aandeel, een korting van 10 procent ten opzichte van de 20-daagse volumegewogen gemiddelde prijs tot 18 november 2016. Het aandeel Pharming sloot 4,4 procent lager.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de borden op Wall Street overwegend hoger. De Dow Jones index en de Nasdaq stegen 0,1 procent. De toonaangevende S&P 500 moest juist eenzelfde percentage laten gaan.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties