dollar

Het jaar 2016 kan de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarbij het populisme zegevierde. Allereerst kregen we aan het einde van juni te maken met de Brexit en vervolgens werden we in november geconfronteerd met een overwinning van Trump. Het Brexit-kamp en Trump hebben bewezen dat het meest onmogelijke, realistischer is dan vaak wordt gedacht.

Bij beide overwinningen kwamen de bookmakers behoorlijk slecht in het nieuws. Ook de bookmakers hadden niet gerekend op een overwinning van Trump en een mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Goldman Sachs blikt alvast vooruit naar het komende jaar, waarin het populisme opnieuw roet in het eten kan gaan gooien.

Goldman Sachs rekent op een sterkere dollar

De analisten van Goldman Sachs houden volgens jaar rekening met een verdere prijsstijging van de dollar. De fiscale stimulans van Trump kan er voor gaan zorgen dat de dollar verder in waarde gaat stijgen. Daarnaast kunnen het pond en de euro de verliezers van het jaar 2017 gaan worden.

gs-verwachting-2017

Op de bovenstaande grafiek is te zien dat het team van de Amerikaanse zakenbank volgend jaar rekening houdt met een pariteit tussen de euro en de dollar, en een koers van 1,14 bij de GPB/USD.

Volgens Goldman Sachs kan het Verenigd Koninkrijk volgend jaar sterk gaan lijden onder de onzekerheid die met de Brexit gepaard zal gaan. Daarnaast kunnen de landelijke verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland er voor gaan zorgen dat de euro nog meer terrein moet gaan inleveren.