(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 515,73 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus van 0,2 procent resteerde.

Net als voor de rest van Europa gebeurde er weinig spannends voor de financiële markten en de koersuitslagen bleven beperkt bij lage volumes. Olieprijzen gingen net als een dag eerder omhoog en boden daarmee steun aan energiefondsen zoals Shell, SBM Offshore en Vopak.  

Op macro-economisch vlak werd uit een definitieve raming bekend dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 2,1 procent is gegroeid. Eerder werd over een groei van 1,9 procent gesproken. Marktanalist Philip Marey zei tegenover ABM Financial News dat de hogere groei vooral op het conto van consumentenbestedingen kwam. Overheidsbestedingen en bedrijfsinvesteringen werden daarentegen neerwaarts bijgesteld, waardoor evenwicht volgens Marey ontbrak.

De steunaanvragen waren gedaald in de afgelopen week. ’s Middags werd ook bekend dat de Duitse consumentenprijzen minder hard zijn gestegen in maart dan in februari. De inflatie daalde van 2,2 naar 1,6 procent.

Olie noteerde donderdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,7 procent tot 50,43 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,2 procent won op 53,17 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0727. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0758 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0764 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 22 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal dat 2,3 procent won. DSM en Gemalto stegen allebei 1,3 procent.  

Baader-Helvea verhoogde het koersdoel voor DSM van 65,00 naar 74,00 euro met een ongewijzigd koopadvies, volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten.  

Unibail-Rodamco daalde 0,8 procent, KPN verloor een half procent en Unilever gaf 0,2 procent toe.

In de Midkap waren er net als in de AEX weinig grote uitslagen te bespeuren. Uitzondering was Arcadis dat 2,9 procent steeg, zonder een directe aanleiding.

ASMI steeg 1,4 procent. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde het koersdoel voor ASM International van 50,00 naar 59,00 euro met een ongewijzigd Aanbevolen advies. Analist Jos Versteeg wees er op dat chipproducenten Micron en Infineon hun verwachtingen verhoogden. ASMI, als toeleverancier, zal hier volgens de analist van gaan profiteren. Versteeg meent verder dat ASMI ook een mogelijke overnamekandidaat is.

OCI en Eurocommercial konden niet in het groen komen en raakten beiden een half procent kwijt. TKH daalde 0,4 procent.

Bij de kleinere-fondsen viel Sif Holding op dat 5,5 procent verloor. HSBC verlaagde het advies voor Sif van Kopen naar Houden en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 25,50 naar 22,00 euro. Analist Sean McLoughlin meende dat Sif woensdag bij de jaarcijfers een zwakke outlook afgaf, terwijl de kosten voor de Roermondse funderingsspecialist oplopen. McLoughlin noemde de EBITDA-marge van 12,1 procent in het vierde kwartaal van 2016 “onverwacht zwak”.

Probiodrug heeft in 2016 een nagenoeg onveranderd verlies geboekt vergeleken met een jaar eerder, terwijl de kaspositie een fractie verbeterde. Het nettoverlies steeg van 13,5 miljoen naar 13,9 miljoen euro. Dit was conform de verwachtingen van de onderneming. Het aandeel Probiodrug sloot vrijwel onveranderd.

Van de lokaal genoteerde fondsen stond SnowWorld in de kijker. SnowWorld tekende een intentie overeenkomst met een Italiaanse ondernemer om een indoor skiresort te ontwikkelen in Italië. Volgens SnowWorld zal de eerste indoor skihal in Italië een piste krijgen van 300 meter. Ook zullen horeca, zalen, wintersport retail en een hotel onderdeel uitmaken van het project. Het bedrijf uit Zoetermeer verwacht dat in 2018 kan worden begonnen met de bouw van het complex. SnowWorld brengt vooral kennis en een kleine financiële investering, waarvan nog niet duidelijk is hoe deze wordt gefinancierd. Het bedrijf heeft nog twee andere verkenningen bij twee grote Europese steden lopen. Het aandeel SnowWorld sloot 3,7 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.