(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag aan het einde van de dag weggezakt in het rood, nadat de beurs eerder nog op een neutrale slotstand afkoerste na enige verliezen in de ochtend.

DE AEX index eindigde 0,7 procent lager op 523,87 punten. De Midkap sloot fractioneel lager en de Smallcap-index leverde 0,9 procent in, omlaag getrokken door koersverliezen voor Wessanen, Pharming en Heijmans.

Volgens portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl was het een relatief rustige dag, maar is de markt er nog niet gerust op dat de correctie al achter de rug is. “We staan niet ver boven de laagste slotkoers en beleggers zijn er nog niet zo zeker van dat we van de correctie zijn hersteld.”

Wall Street opende lager wat te maken zou hebben met de Fed-notulen die op aanhoudende renteverhoging wijst en bereidheid onder de centraal bankiers om de rente tot boven het neutrale niveau te zetten. Ook ware er stevige koersverliezen in China donderdagochtend.

Op het Damrak waren er diverse bedrijfsresultaten waarop de markt reageerde. Jellema noemde als eerste Flow Traders, dat een opvallende draai maakte, na de derdekwartaalcijfers die aanvankelijk minder goed leken dan vooraf was ingeschat. “Wat daar de markt heeft overtuigd dat de koers omhoog kon, is voor mij in elk geval raadselachtig”, zei de portefeuillemanager.

Eerder op de dag sprak vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management van soms overdreven reacties op de cijfers. “Er komen goede en tegenvallende cijfers voorbij, maar de reacties zijn soms overdreven. Door de flinke verkoopgolf van vorige week zijn beleggers nerveus geworden.”

Goed nieuws was er ’s middags uit de Verenigde Staten, waar een vooruitblikkende conjunctuurindex, de index van leidende indicatoren, een stijging liet zien in september. Een indicator voor de bedrijvigheid in de regio Philadelphia liet slechts een beperkte daling zien en de wekelijkse steunaanvragen daalden zoals zoals verwacht tot 210.000 aanvragen.

Over de Nederlandse economie kon het CBS melden dat de werkloosheid in september verder is gedaald tot 3,7 procent, van 3,9 procent in augustus. Daarmee is het niveau van 3,6 procent van eind 2008 in zicht. De krappe arbeidsmarkt lijkt hier en daar voor kostendruk bij bedrijven te zorgen, bijvoorbeeld bij Sligro, dat moeite heeft om goed personeel te vinden, zei Jellema.

De Britse detailhandel zag de omzet dalen in september, wat volgens marktanalist Naeem Aslam een tegenvaller is waar de markt niet op zit te wachten, midden in het Brexit-conflict. Woensdag bleek dat een oplossing voor de uittreding van het VK uit de EU nog niet in zicht is en leken de slepende onderhandelingen op de langere baan te worden geschoven.

“Brusselse stroperigheid in besluitvorming toont zich wederom nu een verlenging van de transitieperiode is verzocht door May en vrijwel toegezegd door Juncker. EU-leider Tusk en de Britse premier May proberen allebei positief te klinken over de uitkomst van deze conferentie, waarbij Tusk zegt dat de atmosfeer rondom Brexit onder de EU-landen veel beter was dan tijdens de top in Salzburg”, zei valuta-analist bart Hordijk van Monex Europe.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het sluiten van de Amsterdamse beurs licht hoger op 1,1504 olieprijzen koersten tot 0,7 procent lager.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen waren Akzo Nobel en ASML de sterkste dalers.

ASML deed een stevige stap terug na de goed ontvangen cijfers van woensdag. Het aandeel zakte 3,2 procent. “Ondanks het optimistische verhaal dat het bedrijf woensdag gaf bij de kwartaalcijfers, dat veel zorgen zou moeten wegnemen over de sector. De vreugde bleek toch van korte duur”, constateerde Jellema.

AkzoNobel leverde 2,4 procent in. Ook hier kreeg de positieve reactie op de kwartaalcijfers eerder in de week geen vervolg. De verffabrikant meldde meer winst op een lagere omzet en kondigde meer kostenbesparingen aan, tot ongenoegen van de vakbonden.

Unilever sloot 0,8 procent lager. Het levensmiddelenconcern behaalde in het derde kwartaal van 2018 minder omzet dan was verwacht, en ook de onderliggende groei viel wat tegen. Analisten van Bernstein waren niettemin te spreken over het rapport. Zo was autonome omzetgroei beter dan die van Danone en Nestlé, die ook juist hun resultaten rapporteerden. “Er waren al veel signalen dat de omzetgroei zou tegenvallen”, zei Jellema, die de cijfers “redelijk conform verwachtingen” noemde. Wel heeft Unilever last van minder sterke opkomende markten en is het de vraag hoe zich dat verder gaat ontwikkelen.

Galapagos, Heineken en Ahold Delhaize gingen met koerswinsten van ruim 2 procent aan kop in de AEX. Altice Europe gaf een deel van de eerdere winst prijs en eindigde 1,6 procent hoger.

Randstad won 1,5 procent, nadat Exane BNP Paribas het advies verhoogde van Neutraal naar Outperform, meldde handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten.

Bij de middelgrote fondsen blonk Air France-KLM uit met een koerswinst van 5 procent.

Flow Traders werd 3,6 procent meer waard nadat het fonds aanvankelijk nauwelijks steeg op de kwartaalcijfers. Het handelshuis boekte een derde meer omzet dan een jaar eerder in het derde kwartaal, met een stijging van 32 miljoen naar 42 miljoen euro, maar analisten hadden 45 miljoen euro voorzien. Ook de nettowinst van 8 miljoen euro was iets lager dan de 11 miljoen die analisten gemiddeld voorspelden. Toch reageerden beleggers
positief.

Wereldhave steeg 0,9 procent na cijfers van Wereldhave Belgium en de verkoop van een winkelcentrum in Helsinki. Ondanks het verlies van huurinkomsten was ING positief over de Finse desinvestering.

Sligro eindigde onderaan met een verlies van 3,9 procent, nadat de autonome omzetgroei van 3,3 procent, na twee kwartalen met nauwelijks groei blijkbaar teleurstelde. Over de eerste negen maanden komt de autonome omzetgroei uit op 1 procent, tot 1,7 miljard euro. NIBC sprak van “prima” omzetcijfers en Jellema wees erop dat het bedrijf kostendruk ervaart door gebrek aan personeel.

Onder de kleinere aandelen verloor het volatiele Pharming 4,2 procent, terwijl ook voedingsconcern Wessanen, Kiadis Pharma en Heijmans meer dan 3 procent inleverden.

Vastgoedfondsen Vastned en NSI boekten winst, profiterend van resultaten bij NSI, en private bank Van Lanschot en online-broker BinckBank konden ruim een procent bijschrijven.

Tussenstanden Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag leverden de beurzen in New York in. De Dow en de S&P 500 index verloren 1,5 procent en techbeurs Nasdaq werd twee procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.