(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten. De AEX sloot 0,8 procent lager op 455,82 punten, terwijl de AMX 0,3 procent prijsgaf en de AScX 0,6 procent inleverde.

Een handelaar van ABN AMRO wees onder andere op de dalende grondstofprijzen die voor druk zorgen. “Daarnaast kreeg DSM een adviesverlaging te verwerken en stonden Heineken en Unibail-Rodamco onder druk na de kwartaalcijfers….dat zijn toch aanzienlijke fondsen die op de index wegen”, voegde hij toe. “En dan heb je een redelijke verklaring voor de reden waarom de Nederlandse beurzen slechter presteren dan de rest van Europa.”

De handelaar gaf aan dat de aandacht het resterende deel van de handelsweek met name zal uitgaan naar bedrijfscijfers.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in november is gedaald. De index daalde van 10,0 in oktober naar 9,7 in november. Het Franse consumentenvertrouwen steeg in oktober. De index steeg tot 98 van 97 een maand eerder.

Tevens werd bekend dat de Duitse importprijzen in september zijn gedaald met 1,8 procent op jaarbasis. Op maandbasis steeg het prijspeil met 0,1 procent. De exportprijzen daalden in september met 0,6 procent op jaarbasis, terwijl op maandbasis de prijzen ongewijzigd bleven.

Vanuit Amerika kwam het nieuws dat de groei in bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in oktober is versneld. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 52,3 tot 54,8 in oktober. De stijging markeert de grootste versnelling in activiteit sinds november 2015.

De verkopen van nieuwe eensgezinswoningen in de Verenigde Staten zijn in september op maandbasis met 3,1 procent gestegen tot een geannualiseerd aantal van 593.000 stuks. Op jaarbasis stegen de verkopen in september met liefst 29,8 procent. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in september 377.700 dollar.  

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de ruwe olievoorraden in de Verenigde Staten in de week eindigend op 21 oktober zijn gedaald met 0,6 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 49,69 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 50,37 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0918. Bij de opening van de Europese beurzen bewoog het muntpaar op 1,0889 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag op 1,0884.

Stijgers en dalers 

In de AEX koersten acht van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Philips dat 1,4 procent bijschreef.

Aegon won 0,6 procent. HSBC verhoogde woensdag het advies voor Philips van Houden naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 25,00 naar 32,00 euro. De analisten van de Britse bank zeiden meer vertrouwen te hebben in het groeiherstel in de opkomende markten en spraken van een “bemoedigende” vooruitgang in de marges van Philips, nadat de onderneming maandag de boeken opende.

Onder de hoofdfondsen gaf DSM 3,8 procent prijs na een adviesverlaging door JPMorgan Cazenove. Het advies werd verlaagd van Overwogen naar Onderwogen en ook het koersdoel werd neerwaarts bijgesteld van 63,50 naar 55,00 euro. De analisten van de Amerikaanse zakenbank maken zich onder meer zorgen over verdere prijsdruk voor vitamines A en E. Daarnaast houden de marktvorsers ook rekening met margedruk bij de divisie Materials, nu de meevallers op het vlak van inkoopkosten achter de rug zijn.

Heineken verloor 3,6 procent na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De brouwer verkocht in het derde kwartaal van 2016 meer bier dan verwacht. Autonoom lag de volumegroei op 2,0 procent, terwijl de analisten slechts rekenden op een groei van 1,6 procent. Het totale biervolume steeg met 5,4 procent naar 54,0 miljoen hectoliter. Analist Wim Hoste van KBC Securities merkte op dat Heineken meer hinder ondervond van negatieve wisselkoersen dan werd verwacht, maar zag daarentegen de volumes de verwachtingen overstijgen wat compenseerde.

Ook de cijfers van Unibail-Rodamco werden met weinig enthousiasme onthaald, ondanks dat het vastgoedconcern een 5 procent hogere omzet boekte in de eerste negen maanden van dit jaar. Unibail-Rodamco herhaalde de outlook voor heel het boekjaar. Voor 2016 voorziet het concern een terugkerende winst per aandeel van circa 11,20 euro per aandeel. Analist Ruud van Maanen van ABN AMRO sprak van een “degelijke update”. Het aandeel Unibail-Rodamco daalde 3,0 procent.

Boskalis heeft van Dong Energy de opdracht ontvangen voor het transport en de installatie van de fundering van een deel van een windmolenpark. Financiële details werden niet vermeld. Het aandeel daalde 0,2 procent.

ASML heeft van verschillende wetgevende instanties goedkeuring gekregen voor de overname van Hermes Microvision. Het aandeel verloor 0,1 procent.

ING heeft het koersdoel voor Randstad verhoogd van 57,00 naar 60,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel sloot vlak.

In de Midkap was Air France-KLM met een winst van 2,3 procent de sterkste stijger, gevolgd door Arcadis en Philips Lighting met winsten van respectievelijk 1,4 en 1,3 procent.

Fugro heeft een contract in de wacht gesleept van Vineyard Wind. Dit meldde de bodemonderzoeker zonder financiële details te melden. Het aandeel verloor 1,4 procent.

BAM heeft een opdracht ontvangen van de gemeente Utrecht voor de herinrichting van een traject in Utrecht, waaronder de aanleg van een busbaan. De contractwaarde van de opdracht bedraagt 37 miljoen euro. Het aandeel daalde 1,7 procent.  

Aperam gaf 1,1 procent prijs na een teleurstellend onthaal van de kwartaalcijfers bij de Spaanse concurrent Acinerox en ook Corbion kon met een min van 2,5 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen kon Kardan rekenen op de aandacht. Kardan heeft de verkoop van dochterbedrijf TBIF Financial Services definitief afgerond nu er een aanvullende betaling van 13 miljoen euro is ontvangen van de koper. Het aandeel won 9,9 procent.

Nedap is door het Britse modebedrijf River Island geselecteerd voor de uitrol van hardware en software in 280 winkels. Dit maakte het technologiebedrijf woensdag bekend, zonder financiële details te vermelden. Het aandeel won 1,6procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot in Europa noteerde Wall Street verdeeld. De S&P 500 noteerde vlak, de Dow Jones index won 0,3 procent en de Nasdaq daalde 0,2 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.