vertrouwen-overheid

We leven in een bijzondere tijd. Nog nooit eerder in de geschiedenis hebben we te maken gehad met zulke lage rentestanden waar we vandaag de dag mee moeten leven. Tien jaar geleden had waarschijnlijk ook niemand u geloofd wanneer u liet vallen dat we in de toekomst wel eens te maken zouden kunnen krijgen met negatieve rentestanden. Toch is die nachtmerrie werkelijkheid geworden.

In onder andere Zweden en Denemarken gaat de bevolking gebukt onder negatieve rentestanden. Er zijn zelfs groeperingen die moeten betalen om hun geld bij de bank te stallen. Daarnaast zien we in de wereld een trend gaande waarbij steeds minder mensen geloven in de effectiviteit van overheden en centrale banken.

De overheid ligt zwaar onder vuur

overheid-vertrouwen

Een onderzoek van ‘Pew Research Center’ maakt duidelijk dat in bijvoorbeeld Amerika het vertrouwen in de overheid de afgelopen jaren is gezakt naar een nieuw dieptepunt. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van zakenbank Barclays, is dat in beeld gebracht.

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er maar weinig mensen die nog geloven in de overheid. De arme Britse huishoudens hebben zelfs op dit moment meer vertrouwen in de media dan in de overheid. Uiteraard is dat een buitengewoon opmerkelijke situatie, omdat de media toch ook behoorlijk onbetrouwbaar uit de hoek kan komen.

De grafiek van Barclays maakt wel pijnlijk duidelijk dat de overheid behoorlijk onder vuur ligt. Ook in de meeste andere landen is namelijk deze trend te signaleren.