(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent op 440,51 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,9 procent.
“Met name de zorgen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen drukten vrijdag op het sentiment”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG, toevoegend dat Europa momenteel heftiger lijkt te reageren op de onzekerheid rond de verkiezingen dan Wall Street, “hoewel de verliezen in Amsterdam over het algemeen wel meevallen.”
Daarnaast richtte de markt vrijdag de aandacht op het Amerikaans banenrapport. Uit de cijfers van het Amerikaans ministerie van Arbeid werd bekend dat de werkgelegenheid in oktober minder hard is gegroeid dan verwacht. Er kwamen 161.000 banen bij, waar door Marketwatch geraadpleegde economen een banengroei van 175.000 was verwacht. De werkloosheid liep in oktober terug van 5,0 naar 4,9 procent. Van der Does sprak van een prima rapport, waarbij met name de daling van het werkloosheidspercentage en de opwaartse bijstelling van de groei in september positieve elementen waren in het rapport.
Volgens de marktanalist drukte de aanhoudende onzekerheid over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal stappen enigszins op het sentiment, nadat het Britse gerechtshof eerder deze week oordeelde dat de Britse regering het vertrek uit de EU pas in gang kan zetten als het parlement daartoe toestemming heeft gegeven.
Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de bedrijvigheid in de dienstensector in oktober in een hoger tempo is gestegen. De inkoopmanagersindex steeg van 52,2 in september naar 52,8 in oktober. Economen rekenden echter op een stijging tot 53,5. De bedrijvigheid in de dienstensector in Duitsland steeg in een duidelijk hoger tempo, de Franse dienstensector steeg weliswaar, maar in een lager tempo en de Italiaanse dienstensector groeide in een hoger tempo. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van Spanje vertraagde licht.
Tevens werd bekend dat het Amerikaans handelstekort daalde van 40,5 miljard dollar in augustus naar 36,4 miljard dollar in september. De export steeg in september met 1,0 miljard dollar op maandbasis naar 189,2 miljard dollar en de import nam met 3,0 miljard dollar af tot 225,6 miljard dollar.
Olie noteerde vrijdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent op 44,03 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,8 procent lager bewoog op 45,55 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1124. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1093 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1107 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door DSM met een winst van 1,7 procent. DSM meldde vrijdag dat het van plan is 1,7 miljoen aandelen terug te kopen. S&P Equity Research verlaagde vrijdag het koersdoel voor DSM van 63,00 naar 57,50 euro met een ongewijzigd Houden advies.
Philips presenteerde vrijdag voorafgaand aan een beleggersdag van het healthtechbedrijf in Londen nieuwe doelstellingen voor de komende jaren. Philips mikt voor de middellange termijn, dat wil zeggen drie tot vier jaar, op een vergelijkbare omzetgroei, exclusief wisselkoerseffecten, van 4 tot 6 procent met een stijging van het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) van gemiddeld 100 basispunten per jaar. Daarnaast verwacht Philips dat het rendement op het geïnvesteerd vermogen (ROIC) autonoom zal verbeteren naar 15 tot 20 procent. Philips mikt daarbij op een jaarlijkse kasstroomgeneratie van ongeveer 1,0 miljard tot 1,5 miljard euro. Philips won vrijdag 1,1 procent.
Aalberts Industries sloot een overeenkomst over de volledige overname van Vin Service. Financiële details ontbraken. Het aandeel sloot 1,0 procent lager.
ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor het aandeel ING met 1,50 euro naar 14,00 euro en handhaafde het advies op Kopen. UBS stelde het koersdoel opwaarts bij naar 14,60 en hield het advies ook op Kopen. Ook Deutsche Bank en Morgan Stanley kwamen met koersdoelverhogingen voor de Nederlandse bank. Het aandeel steeg 1,0 procent.
ArcelorMittal was met een verlies van 2,1 procent de grootste daler onder de hoofdfondsen, gevolgd door NN met een verlies van 1,9 procent.
Bij de Midkapfondsen verlaagde S&P Equity Research het advies voor Air France-KLM van Houden naar Verkopen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 5,50 naar 5,20 euro. Goodbody haalde 15 procent van het koersdoel af, waarmee deze uitkwam op 4,70 euro. Het advies werd verlaagd van Houden naar Verkopen. Air France-KLM sloot 6,4 procent lager.
Eurocommercial Properties realiseerde over het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een hoger direct beleggingsresultaat. Het aandeel verloor 2,4 procent.
NIBC verhoogde het advies voor BE Semiconductor Industries van Neutraal naar Accumuleren en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 25,00 naar 34,00 euro. Het aandeel eindigde 1,0 procent hoger en behoorde daarmee tot de grootste stijgers.
S&P Equity Research verlaagde het advies voor BAM Groep van Kopen naar Houden, maar liet het koersdoel van 4,50 euro ongewijzigd. BAM noteerde procent 3,1 procent hoger.
Intertrust kon tevens rekenen op de aandacht van beleggers, nadat ABN AMO het advies verlaagde van Kopen naar Houden en het koersdoel tevens neerwaarts bijstelde van 24,00 naar 18,00 euro. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Intertrust van 23,00 naar 21,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel verloor 1,9 procent.
Fugro kreeg een tweede contract voor bodemonderzoek voor een Schots transportproject. De contractwaarde van de opdracht is meer dan 1,2 miljoen Britse pond. Het aandeel daalde 1,8 procent.
AScX-component Brunel International deed het met zijn bedrijfsresultaat beter dan voorzien, maar zag de omzet en de winstgevendheid in het derde kwartaal wel stevig dalen. De outlook bleef intact. Het aandeel kelderde liefst 6,6 procent.
NSI heeft in de eerste negen maanden van 2016 een lager direct beleggingsresultaat gerealiseerd, maar handhaafde de verwachtingen voor dit jaar. NSI sloot vlak.
Van Lanschot steeg 1,0 procent. Het bedrijf zag in het derde kwartaal van 2016 het vermogen onder beheer stijgen als gevolg van onder meer het gunstige beursklimaat.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.097,37 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.