trump2

De volatiliteit is de afgelopen handelsdagen flink toegenomen. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat er de afgelopen week een verrassende omwenteling heeft plaatsgevonden bij de verkiezingskansen van Donald Trump. Twee weken geleden leek Trump geen enkele kans meer te maken, maar daar is de afgelopen week een complete verandering in gekomen.

Trump staat volgens sommige peilingen zelfs op dit moment voor op zijn directe tegenstander, Clinton. De democratische kandidaat is onder vuur komen te liggen als gevolg van een nieuw federaal onderzoek over het mailverkeer van Clinton. Als gevolg hiervan beginnen steeds meer Amerikanen te twijfelen aan de loyaliteit van de democraat.

Trump kan zorgen voor een beursdaling

Steeds meer beleggers vragen zich af wat er kan gebeuren als aankomende dinsdag Trump als winnaar uit de koker komt rollen. In het jaar 1948 hadden we te maken met een soortgelijke situatie. Kort voor de uiteindelijke verkiezing waren de peilingen destijds sterk in het voordeel van Thomas Dewey, maar Harry Truman trok uiteindelijk aan het langste eind.

beursdaling-verkiezing

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Capital Economics, is te zien dat de S&P 500 index destijds na de verrassende bekendmaking flink waarde moest inleveren. In twee weken tijd moest de Amerikaanse index 10% aan waarde inleveren. Mocht Trump dinsdag de gevierde man zijn, dan zijn we gewaarschuwd!