rome

Voor de Italianen is er een belangrijke week aangebroken. Aankomende zondag zal er gestemd worden over een aantal drastische maatregelen die er voor moeten zorgen dat de Italiaanse economie er weer bovenop komt. Ondanks de goede bedoelingen van dit plan, kan de Italiaanse premier Renzi op heel wat weerstand rekenen.

De laatste peilingen laten zien dat de meeste Italianen tegen het plan van Renzi zijn. Mocht het referendum negatief uitvallen voor de premier van Italië, dan is de kans groot dat hij zal opstappen. Mocht Renzi opstappen, dan kan Italië een nieuwe tijd van onzekerheid tegemoet zien.

Verdeeldheid in Italië is extreem groot

Italië is, naast Griekenland, uitgegroeid tot het ‘probleemkind’ binnen de Eurozone. Het land heeft al jarenlang te maken met grote verdeeldheid binnen de eigen grenzen. Terwijl het noordelijke deel van Italië relatief gezien te maken heeft met veel welvaart, gaat het zuiden gebukt onder maffiabendes en tragere economische groei.

probleem-italie

De bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, laat zien waarom er zoveel zorgen zijn over de Italiaanse economie. Zo kunnen we zien dat de arbeidsproductiviteit in Italië de afgelopen 16 jaar totaal niet is verbeterd. Bij de meeste andere Europese landen is dit wel het geval.

De problemen voor het land kunnen aankomende zondag alleen nog maar groter worden, als blijkt dat Renzi het referendum verliest. Beleggers moeten dus maandag rekening houden met de nodige volatiliteit.