(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met een verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent op 487,58 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

Volgens vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management leidde de vraag wat de aanstaande president Donald Trump daadwerkelijk kan realiseren van de de door hem aangekondigde maatregelen woensdag tot twijfel in de markt. “De twijfel in de markt komt momenteel uit de Verenigde Staten”, aldus de vermogensbeheerder. Daarnaast speelde de lagere olieprijs, die dinsdag aan het einde van de dag fors daalde, de markt volgens hem woensdag parten. “Gezien de hectische tijd – sinds 1 december bewoog de markt zonder adempauze opwaarts – is het tijd voor een adempauze”, aldus Montfrooij. Daarnaast wijst de vermogensbeheerder erop dat de omzetten momenteel bijzonder laag zijn. Zodra de markt weer op volle capaciteit draait zal volgens hem duidelijk worden of de markt de opwaartse trend zal voortzetten of even een pas op de plaats gemaakt zal worden.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de bedrijvigheid binnen de dienstensector in de eurozone in december in een fractioneel lager tempo is gestegen. De inkoopmanagersindex daalde van 53,8 in november naar 53,7 in december.

Ook de Duitse index liet een lichte vertraging van de groei zien, evenals de Italiaanse en Spaanse dienstensector. In Frankrijk steeg de bedrijvigheid in de dienstensector in december echter in een hoger tempo.

Tevens werd bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in december op jaarbasis flink zijn gestegen. De inflatie kwam in december uit op 1,1 procent op jaarbasis, het hoogste niveau sinds 2013, versus een stijging van het consumentenprijspeil in november met 0,6 procent.

Het consumentenvertrouwen in Frankrijk is in december conform de verwachting stabiel gebleven ten opzichte van een maand eerder. De vertrouwensindex noteerde stabiel op 99.

De consumentenprijzen zijn in Italië op jaarbasis met 0,5 procent gestegen. Op maandbasis was sprake van een stijging met 0,4 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam vanuit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gedaald met 12,1 procent. De marktindex daalde naar 358,0 van 407,3 de week ervoor. Het bedrijfsklimaat in de regio New York is in december fors verbeterd. De index voor de huidige mate van bedrijvigheid steeg naar 63,8 van 52,5 in november. Later op de dag verschijnen achtereenvolgens de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC) en de Amerikaanse autoverkopen in december.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 52,56 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 55,70 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0480. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0436 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0403 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 2,4 procent, gevolgd door ABN AMRO en DSM met winsten van 0,8 procent.

Randstad steeg nadat Credit Suisse het koersdoel voor het uitzendbedrijf verhoogde van 50,00 naar 60,00 euro met handhaving van het advies op Outperform. Het concern heeft van de ACM toestemming gekregen voor de overname van BMC.

SBM Offshore was met een verlies van 2,7 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen, gevolg door Altice en Philips, die respectievelijk 2,0 en 1,4 procent lager noteerden.

RBC Capital Markets verhoogde het advies voor Royal Dutch Shell van Sector Perform naar Outperform met een ongewijzigd koersdoel van 2.500 pence. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Bryan Garnier heeft Ahold Delhaize in de categorie Food Retail op de favorietenlijst gezet ten koste van het Franse Carrefour. Bryan Garnier handhaafde het koopadvies voor Ahold Delhaize met een koersdoel van 24,00 euro. Het aandeel wverloor 0,5 procent.

Van de de Midkapfondsen meldde Sligro Food Group over 2016 een recordomzet, vooral dankzij de bijdrage van recente acquisities en ondanks een omzetdaling in de supermarkten. De omzet steeg in 2016 met 5,4 procent tot 2.813 miljoen euro, iets boven de verwachting van analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. Ook in het vierde kwartaal behaalde Sligro een hogere omzet. Analist Matthias Maenhaut van ING kreeg nog geen goede indruk van de prestaties van de nieuwe winkelformule Emté 3.0. Inmiddels zijn inmiddels 15 van de 133 Emté-winkels van het concern uit Veghel ingericht volgens deze nieuwe winkelformule. Het aandeel Sligro Food Group won 0,5 procent.

BAM Groep gaat in opdracht van Natural Environment Research Council (NERC) de Britse faciliteiten voor wetenschappelijk onderzoek op Antarctica moderniseren. De totale projectwaarde bedraagt circa 120 miljoen euro en heeft een looptijd van zeven tot tien jaar. BAM gaat samenwerken met het ingenieursbureau Sweco, dat de ontwerpactiviteiten voor zijn rekening neemt. Een woordvoerder van het bouwbedrijf zei tegenover ABM Financial News dat de de totale opdrachtsom via de boeken van BAM zal lopen en dat een ‘bescheiden’ deel naar Sweco zal gaan in de vorm van ontwerpkosten. Het aandeel daalde 0,8 procent.

Van de Midkapfondsen was Air France-KLM de sterkste stijger met een winst van 1,2 procent, gevolgd door Intertrust en TomTom, die beiden 0,9 procent hoger noteerden.

TomTom gaat navigatiekaarten en -diensten leveren aan het Amerikaanse bedrijf LucidMotors, dat bezig is met de ontwikkeling van een elektrische auto. TomTom maakte geen financiele details bekend.  

Bij de AScX-fondsen was Sif Holding de grootste stijger. Het bedrijf ontving een opdracht van Van Oord voor de productie van 45 funderingspalen voor de bouw van het offshore windpark Norther voor de Belgische kust. Er zijn geen financiële details vrijgegeven. Sif Holding won xxxx procent.

Heijmans was met een verlies van 3,2 procent de sterkste daler van de AScX-fondsen, gevolgd door Probiodrug, met een verlies van 2,9 procent.

Van de lokale fondsen haalde TIE Kinetix in december voor 1,5 miljoen euro aan orders binnen, bestaande uit zowel opdrachten voor nieuwe klanten als de verlenging van contracten met bestaande klanten. TIE Kinetix noteerde 3,5 procent hoger.

The Internet Of Cars deed het overnamebod op lege beurshuls Docdata gestand. Het aandeel Docdata won 3,3 procent.

Curetis heeft de ontwikkeling van zijn vierde diagnostische ‘cartridge’ voor het Unyvero-platform afgerond. Het aandeel won 0,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.268,23 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.