(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent op 486,45 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Het verlies volgde nadat een dag eerder de beurzen nog euforisch waren over het bereiken van de grens van 20.000 punten door de Dow Jones-index, na optimisme over de beleidsplannen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en over de bedrijfscijfers. “Wij zijn wat voorzichtiger en denken dat de realiteit door de markt genegeerd wordt”, zei vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten. “De plannen van Trump zijn heel mooi, maar het moet allemaal nog wel gebeuren.”

Manie wees ook op bedrijfsresultaten die volgens hem helemaal niet zo goed zijn. “Dan vallen vooral de verwachtingen tegen, kijk vandaag maar Caterpillar en Ford, terwijl Unilever ook geen feestje was.” Unilever was de grootste daler in de Amsterdamse hoofdgraadmeter nadat het bedrijf met een tegenvallende outlook kwam.

Uit Amerika verscheen ook het nieuws dat het aantal steunaanvragen in de afgelopen week harder dan verwacht is toegenomen. De activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago bleek in december in positief terrein te zijn terechtgekomen. In november en oktober stond de index onder water.

In de eerste maand van het jaar bleek de groei van de Amerikaanse dienstensector te zijn aangetrokken en ook werd bekend dat de verkopen van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten in december zijn gedaald. “Die woningverkopen vielen flink tegen”, zei vermogensbeheerder Manie hierover.

Gedurende de ochtendhandel kwam naar voren dat het consumentenvertrouwen in Duitsland is gestegen. De groei van de Britse economie liet een iets beter dan verwachte groei zien.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent op 53,73 dollar, terwijl een maart-future Brent 2,1 procent duurder werd op 56,25 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0666. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0732 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0748 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 3,6 procent. Galapagos won 1,8 procent en Gemalto 1,6 procent.

Het koersdoel voor Altice werd door ING verhoogd, namelijk van 23,00 euro naar 24,00 euro met een ongewijzigd koopadvies, op basis van licht hogere winstverwachtingen. Het aandeel blijft de favoriet in de Benelux-telecomsector, op basis van de lage waardering en een verbeterende omzet- en kasstroom.

Philips gaat medische technologie verstrekken aan de Amerikaanse zorgaanbieder Bon Secours Charity Health System voor een potentiële waarde van 180 miljoen dollar. Het contract focust op radiologie, cardiologie, neurologie en kindergeneeskunde. Het technologiebedrijf maakte ook bekend de samenwerking met de Amerikaanse zorgverlener Banner Health te hebben uitgebreid en verlengd. Morgan Stanley heeft woensdag het koersdoel voor Philips verlaagd van 29,00 naar 27,00 euro met een onveranderd Gelijkgewogen advies. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank zijn er teveel vraagtekens en is het momenteel niet opportuun het aandeel te kopen. De koers van Philips steeg 1,2 procent.

Aegon sloot 0,1 procent hoger. De verzekeraar verlengde zijn samenwerking met Auxmoney en investeert 15 miljoen euro in de nieuwe financieringsronde van het Duitse crowdfundingplatform.

KPN won 1,3 procent, nadat ING het koersdoel voor het telecombedrijf verhoogde van 3,10 naar 3,20 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Emmanuel Carlier van ING merkte op dat dat het aandeel aantrekkelijk geprijsd is en opwaarts potentieel biedt. Carlier tekende verder aan ook voor de komende jaren een sterke en groeiende vrije kasstroom te verwachten, die zal resulteren in aantrekkelijke uitkeringen aan aandeelhouders.

Hekkensluiter was indexzwaargewicht Unilever met een verlies van 4,2 procent. De onderliggende omzetgroei over het vierde kwartaal bedroeg 2,2 procent en kwam daarmee lager uit dan de verwachting van 2,8 procent. “De moeilijke marktomstandigheden die het einde van het jaar bijzonder moeilijk maakten, zullen vermoedelijk aanhouden in de eerste helft van 2017. Tegen deze achtergrond verwachten we een langzame start met een groei die aantrekt gedurende het jaar”, aldus topman Paul Polman. Analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux vond de cijfers tegenvallen. Withagen merkte wel op dat Polman meestal “redelijk negatief” uit de hoek komt, maar dat ook uit de woorden van sectorgenoten van Unilever blijkt dat de marktomstandigheden inderdaad uitdagender zijn geworden.

Ook AkzoNobel en Boskalis konden met minnen van 0,7 en 0,6 procent niet in het groen komen.

In de Midkap ging Flow Traders aan kop met 1,8 procent, gevolgd door WDP met 1,4 procent en Vastned dat 1,1 procent steeg.

WDP heeft een flink deel van de leegstaande distributieruimte in Nieuwegein en distributieruimte in Frankrijk weten te verhuren, zo meldde het vastgoedbedrijf.

De Britse bank Barclays verhoogde het koersdoel voor Philips Lighting van 27,00 naar 30,00 euro. Het advies bleef Overwogen. Analisten van Barclays wezen op de solide cijfers over het vierde kwartaal, met slechts één punt van kritiek, namelijk een vertraging in de groei bij LED.

BAM Bouw en Techniek gaat voor de Gemeente Rotterdam aan de slag om de realisatie van het Collectiegebouw voor het Museum Boijmans Van Beuningen te bewerkstelligen. De opdracht heeft een waarde van 42 miljoen euro. Eerder op de dag maakte het bouwbedrijf bekend de opdracht voor het vervangen van twee aanlegsteigers in West-Australië te hebben afgerond. BAM sloot 0,9 procent hoger.

Sligro Food Group boekte in 2016 een lagere winst op een hogere omzet als gevolg van investeringen in beide divisies en gedaalde verkopen in de Emté-winkels. Het bedrijf zei een verder herstel van de markt en outperformance ten opzichte van de markt in Nederland en België te voorzien. In 2017 zal Sligro volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers weer profiteren van een groei van de winst als gevolg van verbeterde marktomstandigheden en minder investeringen. Het aandeel won 0,2 procent.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor PostNL van 4,25 naar 4,50 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. PostNL noteerde donderdag 0,1 procent lager. Arcadis was evenwel de grootste daler met een min van 2,3 procent.

Bij de kleinere fondsen kondigde Amsterdam Commodities aan zijn financieringsfaciliteit te hebben verlengd. Het aandeel Acomo noteerde 0,8 procent hoger.

Fagron was de sterkste daler met een verlies van 1,5 procent, gevolgd door BinckBank met een min van 1,4 procent. Stern Groep was in trek en steeg 1,1 procent.

Heijmans kreeg een opdracht voor aanleg van een wielerparcours in Limburg. Hier is een investeringsbedrag mee gemoeid van 1,9 miljoen euro. Het aandeel Heijmans daalde 0,5 procent.

Van de lokale fondsen meldde Pharming woensdag nieuwe aandelen uit te geven als gevolg van de omwisseling van aflosbare converteerbare obligaties in aandelen. Het bedrijf gaf ruim 10,8 miljoen aandelen uit aan houders van de aflosbare obligatielening 2017/18, waarvan een deel is geconverteerd in aandelen. Zonder deze conversie zou de aflossing ten koste zijn gegaan van de kaspositie van Pharming. Het aandeel steeg met 2,6 procent.

AND repte van een stijgende vraag naar zijn activiteiten op het gebied van geocoding, omdat Google zijn prijzen heeft aangepast. Grotere gebruikers van geocoding moeten nu meer betalen voor het gebruik van de dienst en dat speelt AND in de kaart. De koers steeg met dik 6 procent op het nieuws. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde ook 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.