(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten. De AEX verloor 0,8 procent op 482,08 punten, terwijl de AMX 0,7 procent daalde en de AScX 0,1 procent prijsgaf.
Beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx sprak van een “twijfelachtige dag”, waarbij de Amsterdamse beurs na een vlakke opening toch verder wegzakte. Volgens Sleutel was de daling breedgedragen en hadden vooral banken het moeilijk, waarbij de aandacht vooral gericht was op de enorme koersdaling van de Italiaanse bank UniCredit.
De beleggingsspecialist merkte op dat de verschillen binnen Europa toe lijken te nemen, vooral op de obligatiemarkten. “De rentes in Italië en Frankrijk liepen vandaag op, terwijl in Duitsland de rentes juist daalden”, aldus Sleutel, die de ontwikkeling zorgwekkend noemde. “Ook op de aandelenmarkten zijn de verschillen merkbaar, waarbij de AEX het bijvoorbeeld al een paar dagen beter beduidend beter doet dan de Duitse beurs.”
Volgens Sleutel kon voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank de gemoederen “enigszins sussen”. Volgens Draghi is de ECB bereid om het huidige opkoopprogramma te verlengen of te vergroten als de inflatieverwachtingen minder gunstig worden of de financiële ontwikkelingen niet in lijn lopen met het inflatiedoelstellingen van de Europese Centrale Bank.
Sleutel merkte verder op dat een daling van de olieprijzen de beurzen niet in de kaart speelde.
Olie noteerde maandag lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,9 procent lager op 53,37 dollar, terwijl een april-future Brent 1,2 procent lager noteerde op 56,15 dollar.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse fabrieksorders in december meer dan verwacht zijn gestegen. De orders liepen met 5,2 procent op ten opzichte van november. Geraadpleegde economen gingen uit van een stijging op maandbasis met 0,8 procent. Op jaarbasis namen de orders in december met 10,3 procent toe.
De euro/dollar noteerde op 1,0737. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0717 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er ook een stand van 1,0709 op de borden.
Stijgers en dalers
In de AEX sloot enkel Wolters Kluwer in het groen. Het aandeel steeg met 0,1 procent. Indexzwaargewicht Unilever en RELX hielden met een min van 0,2 procent het verlies beperkt. ABN AMRO verloor 0,6 procent. De bank gaat een nieuwe topstructuur invoeren. De nieuwe structuur omvat een Executive Board op het niveau van zowel ABN AMRO Group als ABN AMRO Bank en een Executive Committee op het niveau van ABN AMRO Bank. In verband met de wijzigingen in de topstructuur treedt Chris Vogelzang per direct terug uit de Raad van Bestuur.
Ahold Delhaize verloor 0,9 procent. Credit Suisse startte vandaag met het volgen van Ahold Delhaize met een Outperform advies bij een koersdoel van 24,50 euro. De marktvorsers van de Zwitserse bank noemden het Nederlands-Belgische supermarktconcern een “operationele leider” met hoge groepsmarges, sterke identieke omzetgroei, optimale kasstroom en een traditie van het teruggeven van kasgeld aan aandeelhouders. Ze zien verder een gemiddelde omzetgroei van 19 procent per jaar in de online operaties, die ze waarderen op 3,2 miljard euro.
ING Groep sloot 1,3 procent lager, ondanks een koersdoelverhoging door Credit Suisse. Analist Marcell Houben verhoogde de winstramingen voor 2017 met 3 procent en die voor 2018 met 2 procent, op basis van hogere rentebaten, lagere kosten van regelgeving en minder kredietverliezen. De verwachting voor het dividend per aandeel werd echter met 4 procent neerwaarts bijgesteld voor dit jaar en met 7 procent voor volgend jaar. Credit Suisse handhaafde het Houden advies. Ook UBS verhoogde het koersdoel voor ING, van 14,60 naar 15,10 euro met een ongewijzigd koopadvies.
Aegon bleek onder de hoofdfondsen de grootste daler met een verlies van 1,9 procent en ook NN Group kon met een min van 1,8 procent niet in het groen komen.
In Midkap nam Sligro Food Group de leiding met een winst van 0,4 procent, gevolgd door Refresco Group dat eveneens 0,4 procent bijschreef.
TomTom moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 4,2 procent. BE Semiconductor Industries verloor 2,1 procent.
Onder de kleinere fondsen steeg Kiadis Pharma met 2,9 procent, nadat het bedrijf liet weten te gaan starten met een Fase 3 studie naar de werking met ATIR101, een potentiële behandeling tegen bloedaandoeningen als leukemie. Kiadis vordert goed met de pijplijn, gezien deze eerste goedkeuring, aldus KBC Securities maandag in een analyse.
Verder steeg BinckBank met 1,3 procent, nadat de onlinebroker met cijfers over het vierde kwartaal van 2016 kwam. Hieruit bleek dat BinckBank een nipte nettowinst heeft geboekt in het afgelopen kwartaal, waarin de onlinebroker 13 procent meer transacties afhandelde dan in het voorgaande kwartaal, terwijl het beheerd vermogen bij het onderdeel Alex verder daalde, waardoor het doel van 2018 niet meer zal worden gehaald. BinckBank zei in het afgelopen jaar de middellange termijndoelstelling betreffende het geadministreerd vermogen te hebben behaald. Op de andere middellange termijndoelstellingen 2018 loopt de online broker op dit moment achter en het zal naar verwachting langer gaan duren om de beoogde doelstellingen te behalen. BinckBank mikte op 3,5 miljard euro beheerd vermogen in 2018. BinckBank boekte zoals verwacht een operationeel sterk resultaat in het vierde kwartaal, vergeleken met een kwartaal eerder, maar de uitstroom bij het beheerd vermogen en de hoge kosten zijn geen goed nieuws, vond analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers in een commentaar.
Ordina zakte 2,7 procent weg en ook Basic-Fit kon met een min van 1,9 procent niet in het groen komen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.