(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent op 497,63 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Groep sluit de markt de handelsdag vrij vlak af, waarbij naast kwartaalcijfers de focus donderdag met name uitging naar de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag nabeurs verschenen.

“De notulen werden verdeeld geïnterpreteerd”, aldus Smit. “De notulen versterken het beeld dat een renteverhoging in maart niet erg waarschijnlijk is, anderzijds rechtvaardigen sterke macro-economische data een verhoging van de rente”, voegde hij toe. “Bovendien, zal de centrale bank de stimuleringsmaatregelen toch eens moeten terugdraaien”, aldus Smit. Wat de vermogensbeheerder betreft kan de centrale bank de rente niet snel genoeg verhogen. “Hoe eerder hoe beter”, concludeerde hij.

Op macro-economisch vlak stonden in Europa donderdagochtend een viertal publicaties geagendeerd. Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis bleek dat de groei van de Duitse economie, de grootste van de eurozone, in het vierde kwartaal op kwartaalbasis is aangetrokken conform voorlopige ramingen. Het Duits bruto binnenlands product steeg met 0,4 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis groeide de economie met 1,7 procent.

Tevens werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland is gedaald van 10,2 in februari naar 10,0 voor maart.

Het Franse ondernemersvertrouwen steeg in februari licht. De vertrouwensindex noteerde op 107, tegen 106 een maand eerder.

De detailhandelsverkopen in Italië zijn in december op maandbasis gedaald met 0,5 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 0,2 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam vanuit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 18 februari is gestegen met 6.000 naar 244.000 aanvragen. De Chicago Fed National Activity Index is in december gedaald. De index daalde van een stand van 0,18 positief in december naar 0,05 negatief in januari. En de Amerikaanse huizenprijzen zijn in december op maandbasis gestegen met 0,4 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 6,2 procent.

Tot slot bleek uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 17 februari zijn gestegen met 0,6 miljoen vaten naar een totaal van 518,7 miljoen vaten. De benzine- en stookolievoorraden daalden wel. De capaciteitsbenutting nam af van 85,4 naar 84,3 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 1,5 procent op 54,40 dollar, terwijl een april-future Brent 1,6 procent hoger bewoog op 56,79 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,0580. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0546 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0573 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer, gevolg door RELX.

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor Wolters Kluwer van 39,00 naar 41,00 euro en handhaafde het koopadvies. Barclays verhoogde tevens het koersdoel. Verder werd bekend dat BlackRock zijn belang in de uitgever heeft vergroot tot 5,01 procent, van 4,08 procent. Het aandeel won 1,1 procent.

Sectorgenoot RELX sloot 1,0 procent hoger, nadat de uitgeverij vorig jaar 4 procent meer omzet boekte. Analisten noemden de cijfers “iets beter dan verwacht” en NIBC en S&P Equity Research verhoogden hun koersdoelen.

ArcelorMittal en Votorantim hebben besloten om hun Braziliaanse staalactiviteiten samen te voegen. Citi verhoogde het koersdoel donderdag naar 11,00 euro. Het aandeel sloot 2,2 procent lager.

NN Group verloor 2,5 procent, nadat overnamedoelwit Delta Lloyd opnieuw een daling van de solvabiliteit meldde. Ongunstige sterftetabellen en strengere regels voor uitgestelde belastingbaten duwden de kapitaalbuffer van Delta Lloyd omlaag. NN Group zal na de verwachte overname hiervoor opdraaien.

Delta Lloyd steeg 0,2 procent in de Midkap. De index met middelgrote fondsen werd aangevoerd door BE Semiconductors, dat 9,9 procent won, nadat de cijfers over het vierde kwartaal ruim boven de eigen verwachtingen uitkwamen. De omzet daalde met slechts 1 procent in het vierde kwartaal, waar het bedrijf had gewaarschuwd voor een daling met 10 tot 15 procent. De nettowinst was stabiel op krap 17 miljoen euro.

Sectorgenoot ASM International won 4,0 procent, na een koersdoelverhoging door Deutsche Bank, van 57 naar 60 euro.

ING heeft zijn koersdoel voor ASR Nederland verhoogd van 26,00 naar 29,00 euro en behield het koopadvies na de “indrukwekkende” jaarcijfers. Dit stelde analist Albert Ploegh. Het aandeel verloor 0,2 procent.

Bouwbedrijf Heijmans rapporteerde definitief een verlies van 110 miljoen over 2016, met een schuld die opliep van 10 tot 100 miljoen euro. Het bedrijf meldde vorige week al voorlopige cijfers. De koers steeg 0,7 procent.

Intertrust was met een verlies van 2,2 procent de sterkste daler van de Midkapfondsen, gevolgd door Aperam, dat 2,0 procent inleverde.

Onder de kleinere fondsen won Sif Holding 0,8 procent. Sif kreeg dinsdag een grote opdracht voor een windmolenpark Hohe Se in de Noordzee, voor de Duitse kust en de koers profiteerde daar woensdag ook al van. Donderdag verhoogde HSBC het koersdoel bovendien van 24,00 naar 25,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.  

Atrium Real Estate stelde Liad Barzilai aan als topman van het vastgoedbedrijf, als opvolger van Josip Kardun. Het aandeel won 0,9 procent.

MDXHealth daalde 2,9 procent ondanks sterke resultaten en een veelbelovende outlook. De omzet steeg met 70 procent in 2016 en het biofarmaceutische bedrijf verwacht voor 2017 een omzetgroei van 55 tot 75 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen was het beeld op Wall Street verdeeld. De Dow Jones index steeg 0,1 procent, maar de S&P 500 index moest 0,2 procent laten gaan. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 0,7 procent, onder andere vanwege de koersval van Tesla. De bouwer van elektrische voertuigen kwam woensdagavond met teleurstellende resultaten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.