(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag lager gesloten, voorafgaand aan het Paasweekend. De AEX index daalde met 0,4 procent tot 515,77 punten, terwijl de AMX vlak sloot op 748,32. Voor de AScX daarentegen resteerde een plus van 1,1 procent.

De Amsterdamse beurs deed donderdag aanvankelijk een stap terug na van het lagere slot op Wall Street woensdag. 

“Er is wel wat onrust in de markt”, zei beleggingsspecialist Tycho Schaaf van Lynx. In de Verenigde Staten is de volatiliteit echter alweer afgenomen, zei hij na een aantal dagen van met duidelijk toegenomen onzekerheid. Daarbij is het kwartaalcijferseizoen in Amerika redelijk goed van start gegaan, met “aardige cijfers” van JP Morgan en Citigroup. 

Waar in de Verenigde Staten de rust weerkeert, gebeurde in Europa het omgekeerde: daar was het sentiment juist sterker en doen de beurzen nu een stapje terug. 

Uitspraken van president Donald Trump over de dollar brachten de markt woensdagavond in beweging, maar zetten zich niet echt door in de wisselkoers, volgens Schaaf. Trump zei tegen The Wall Street Journal dat de dollar “te sterk” aan het worden is, wat de Amerikaanse concurrentiekracht ondermijnt.

Verder zei Trump sympathie en respect te hebben voor Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen Hij sprak zijn waardering uit over het lagerentebeleid van de Fed en sloot niet uit dat Yellen volgend jaar herbenoemd zal worden voor een nieuwe ambtstermijn. 

Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump nog dat de lage rente een zeepbel op de aandelenmarkten uitlokte, waardoor waarnemers voorzagen dat ‘duif’ Yellen volgend jaar het veld zou ruimen voor een ‘havik’ met een strikter monetair beleid.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van het Damrak op 1,0631, tegen 1,0672 aan het begin van de handelsdag. 

Het sentiment werd opnieuw beïnvloed door geopolitieke spanningen. Een door de Amerikanen gewenste veroordeling van de gifgasaanval in Syrië door de Verenigde Naties stuitte op een veto van Rusland. Ondertussen sloeg Trump waarschuwende taal uit richting Noord-Korea. De Oost-Aziatische dictatuur dreigde op zijn beurt met een nucleaire reactie. 

De goudprijs reageerde op de spanningen met een stijging naar 1.286 dollar per troy ounce, het hoogste niveau sinds maanden tijd. 

Olie noteerde donderdag in het groen. Een mei-future future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 53,26 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 55,94 dollar. 

Op macro-economisch vlak bleken ’s middags de Amerikaanse steunaanvragen licht te zijn gedaald, terwijl het consumentenvertrouwen steeg, volgens voorlopige cijfers van de University of Michigan. De Amerikaanse producentenprijzen bleken verder te zijn aangetrokken.

Op Goede Vrijdag en Paasmaandag houdt Beursplein 5 de deuren gesloten. Maandag is evenwel een reguliere handelsdag voor Wall Street.

Bedrijfsnieuws

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten niet meer dan 6 van de 25 aandelen in het groen.

AkzoNobel, onder overnamevuur van een Amerikaanse sectorgenoot, en Ahold Delhaize konden beide een procent bijschrijven. Elliott Advisors stapt naar de rechter als AkzoNobel geen gehoor geeft aan de eis van de activistische aandeelhouder om te vergaderen over de positie van Antony Burgmans als president-commissaris. Dit liet Elliot woensdag weten, nadat AkzoNobel aangaf achter Burgmans te blijven staan.

Onder de hoofdfondsen was Altice de sterkste daler met 1,7 procent, op de voet gevolgd door  ABN AMRO. Ook Shell leverde ruim 1 procent in.

Unilever heeft Morgan Stanley en Goldman Sachs ingehuurd voor de begeleiding van de verkoop van de divisie Spreads, meldde persbureau Reuters donderdag op basis van anonieme bronnen. De verkoop, die volgens Reuters 6 miljard pond moet opbrengen, is onderdeel van de strategische aanpassing van het Brits-Nederlandse concern, na het afgewezen overnamebod van Kraft Heinz. 

Ratingbureau Fitch verlaagde de vooruitzichten voor Unilever naar negatief, omdat het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern zijn aandeelhouders minder conservatief wil gaan belonen en mogelijk meer wil doen aan fusies en overnames. Unilever verloor 0,7 procent.

In de AMX was Air France-KLM een negatieve uitschieter met een verlies van 3,1 procent. Grootaandeelhouder Infinite Miles verkocht zijn belang voor 7,30 euro per aandeel. 

Sterkste stijgers waren trustkantoor Intertrust en Refresco Group. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor de Rotterdamse bottelaar van 17,50 naar 18,50 euro na een ongevraagd bod van een Frans private equity bedrijf. Intertrust steeg 1,2 procent en Refresco kreeg er 3,0 procent bij. Een dag eerder werd bekend dat Refresco een ongevraagd en niet-bindend overnamebod van het  Franse private equity bedrijf PAI Partners heeft afgewezen.

Morgan Stanley startte met het volgen van ASR Nederland met een neutraal advies en een koersdoel van 29,20 euro. De analisten van de zakenbank voorzien een sterk rendement en meer aandeleninkopen. ASR sloot nauwelijks lager.

Bij de kleinere fondsen kregen de cijfers van de magistrale bereiden Fagron een positief onthaal met een koerswinst van meer dan 10 procent. De magistrale bereider kwam met cijfers over het eerste kwartaal, en die waren volgens analist Michaël Vlemmix van KBC Securities weinig verrassend. Fagron behaalde een omzet van 109,9 miljoen euro, iets minder dan de consensus van 110,3 miljoen euro.

Volgens CEO Hans Stols zette de trend ook in het tweede kwartaal door, met zelfs eerste tekenen van groei. “De trend is positief”, aldus de topman tegenover ABM Financial News. In datzelfde gesprek zei Stols dat vanaf deze zomer de Buy & Build strategie weer terug op het menu is.

Nedap en ForFarmers gaven juist meer dan een procent prijs. Nedap en de Chinese telecomgigant Huawei hebben een intentieverklaring getekend voor de ontwikkeling van een slim parkeermanagementsysteem.

KBC Securities verhoogde het koersdoel voor ForFarmers met een ongewijzigd koopadvies, maar Kepler Cheuvreux verlaagde zijn advies volgens analist Jauke de Jong van AFS van Kopen naar Houden met een ongewijzigd koersdoel van 8,25 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.