(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent op 459,29 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,0 procent.

“We zagen in de afgelopen dagen wat positief nieuws over bedrijven voorbijkomen, zoals overnamenieuws, en ik denk dat beleggers nu even een stapje terug doen, ook met oog op de Amerikaanse verkiezingen die over twee weken plaatsvinden”, zei fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow. 

Het waren vooral bedrijfscijfers die het sentiment domineerden. De Amerikaanse beurzen kwamen na opening in negatief terrein terecht, na een hoop bedrijfsresultaten, waarvan sommigen teleurstelden zoals die van Whirlpool. 

Vanavond na het slot zijn de ogen gericht op Apple, het duurste bedrijf ter wereld, dat kwartaalcijfers rapporteert. Volgens Smit is het maar de vraag of de cijfers goed zullen zijn, veel is volgens de fondsmanager al ingeprijsd bij het technologiebedrijf. 

Ook een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen drukte de stemming. De index van Conference Board daalde in oktober naar 98,6, terwijl deze een maand eerder nog op 104,1 stond. 

Positieve berichten over de Duitse economie ondersteunden daarentegen in de ochtendhandel het sentiment. De Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen meet, bereikte het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar. 

Olie noteerde in het rood. Een december-future West Texas Intermediate verloor 0,9 procent op 50,06 dollar, terwijl een december-future Brent 1,1 procent lager bewoog op 50,90 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0887. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0878 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0875 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 3,9 procent en Randstad dat 3,1 procent steeg. 

Randstad heeft de omzet en de winstgevendheid in het derde kwartaal van dit jaar zien oplopen, mede dankzij de bijdrage van overnames met 4,5 procent. Het uitzendbedrijf rapporteerde een omzetstijging van 7 procent. De autonome omzetgroei bedroeg 4,1 procent. Het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITA) steeg over de periode juli tot en met september van 2016 van ruim 249 miljoen naar 271 miljoen euro met een EBITA-marge van 5,1 procent. Analisten voorzagen een onderliggend bedrijfsresultaat van 259 miljoen euro.

Jefferies heeft dinsdag het koersdoel voor KPN verlaagd van 3,35 naar 2,94 euro met een ongewijzigd Houden advies, op basis van een lagere kasstroomtaxatie voor dit jaar in verband met problemen met het werkkapitaal. 

ABN AMRO bleef onderwerp van gesprek als overnamekandidaat. Julius Baer, DBS Group en LGT Bank overwegen om een bod uit te brengen op de Aziatische private banking-tak van ABN AMRO. Dit schreef Bloomberg dinsdag op basis van bronnen. Het aandeel noteerde dinsdag 0,9 procent hoger.

In de Midkap eindigde Philips Lighting bovenaan met een winst van 2,5 procent, gevolgd door ASMI dat 1,8 procent in het groen sloot. Met een verlies van 2,1 procent was Fugro de grootste daler. 

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Philips Lighting, terwijl KBC Securities juist het koersdoel verlaagde. 

UBS heeft dinsdag het koersdoel voor Flow Traders verlaagd van 42,50 naar 34,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel steeg 0,8 procent.

Van de kleinere fondsen maakte Wessanen cijfers bekend. Wessanen boekte in het derde kwartaal van 2016 een hogere omzet en winst en verwacht onverminderd voor het hele jaar een autonome omzetgroei in de bandbreedte van 5 tot 7 procent, maar liet bij de resultaten over het derde kwartaal wel weten naar verwachting aan de bovenkant van deze marge uit te komen. De cijfers bleken volgens NIBC evenwel minder goed dan gehoopt. Het aandeel Wessanen noteerde 6,1 procent lager. 

Core Laboratories daalde bijna 5 procent en TIE eindigde 6,9 procent in het rood. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de S&P 500 index 0,2,x procent lager op 2.139,75 punten, terwijl de Dow Jones index 0,2 procent daalde en de Nasdaq 0,2 in het rood noteerde. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.