consument

De Westerse consumenten zijn in een lastige tijd beland. De spaarrente op de bankrekening wordt steeds lager en dit weet te zorgen voor de nodige onvrede. De lage spaarrente moet er volgens de centrale banken voor gaan zorgen dat de consumentenbestedingen gaan toenemen, met een stijgende inflatie tot gevolg.

Voorlopig werkt dit plannetje in Europa nog niet geweldig. Steeds meer Europeanen klagen over de lage spaarrente en noodgedwongen zoeken ze hun heil in andere – vaak risicovollere – financiële producten. In Amerika ziet het plaatje er wat rooskleuriger uit.

De Amerikaanse centrale bank heeft al een einde gemaakt aan haar stimuleringspakket en de kans is groot dat we binnenkort te maken gaan krijgen met de tweede renteverhoging sinds het jaar 2009. Ook lijkt de Amerikaanse consument steeds optimistischer te worden.

Amerikaanse consumenten dekken makkelijker hun kosten

inkomen-dekken-kosten

Tenminste, daar is sprake van als we een beroep doen op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van UBS. Op deze staafgrafiek is te zien dat in het derde kwartaal het aantal consumenten dat aangeeft dat hun inkomen niet of nauwelijks de kosten dekt, is gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal.

Deze daling kan ook te danken zijn aan de krapte op de arbeidsmarkt. Deze krapte weet te zorgen voor loonsverhogingen en daarmee neemt de koopkracht van de Amerikaanse werknemers toe. Zeker gezien het feit dat de inflatie niet of nauwelijks beweegt.