De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, vanwege het aanhoudend besef dat de markt zeer fragiel is, sinds de Brexit-stemming.

De AEX sloot 1,9 procent lager op 422,18 punten, de AMX-index verloor 2,6 procent tot 577,05 punten en de AScX sloot 1,7 procent lager op 722,93 punten.

Het negatieve sentiment op de Amsterdamse beurs kwam tot stand na een lager slot op Wall Street op dinsdag en een overwegend negatieve stemming op de Aziatische aandelenmarkten vanochtend. De Japanse Nikkei index daalde 2,1 procent, terwijl de beurs in Hong Kong 1,5 procent prijsgaf.  

“De markt liet woensdag eenzelfde beeld zien als een dag eerder, waarbij er spanning in het systeem zit vanwege de aanhoudende zorgen over de Italiaanse banken en de dalende rente op staatspapier”, zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus.

Met name de financiële waarden gingen woensdag opnieuw hard onderuit, onder meer nadat de rente op Nederlandse staatsleningen voor het eerst onder nul zakte.

Schutte sprak evenwel van indexbrede verliezen, waarbij er af en toe een grote uitschieter te zien was, zoals vandaag Fugro met een verlies van 8,3 procent. “De markt kijkt waar kansen liggen om liquiditeit vrij te maken, met als gevolg dat sommige fondsen er [zonder concrete reden] uit schieten”, aldus de beleggingsadviseur.

Er komt volgens Schutte echter ook weer een moment waarop de markt tot de conclusie komt dat Europa te goedkoop is ten opzichte van Amerika, hoewel daar vooralsnog nog geen sprake van lijkt.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de Duitse fabrieksorders in mei op maandbasis stabiel zijn gebleven. Afgelopen maand namen de binnenlandse orders met 1,9 procent af ten opzichte van april, terwijl de buitenlandse orders juist met 1,4 procent stegen.  

De centrale bank van Zweden meldde vandaag dat het onzekere sentiment in de nasleep van de Brexit ertoe heeft geleid dat toekomstige renteverhogingen voor nu van de baan zijn. Riksbank besloot om het belangrijkste rentetarief te handhaven op 0,5 procent negatief.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd in de Verenigde Staten bekend dat het handelstekort is gestegen van 37,4 miljard in april naar 41,1 miljard in mei. De export daalde met 0,3 miljard dollar op maandbasis naar 182,4 miljard dollar en de import nam met 3,4 miljard dollar toe tot 223,5 miljard dollar.

Uit data van Markit Economics bleek dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in juni in een licht hoger tempo is toegenomen ten opzichte van de maand ervoor. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 51,3 in mei naar 51,4 in juni. De data van het Institute for Supply Management suggereert een sterkere aantrekkende groei. Deze index steeg van 52,9 in mei naar 56,5 in juni.

Woensdag nabeurs gaat de aandacht uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering  van de Federal Reserve. Tijdens de bijeenkomst op 14 en 15 juni besloot de Amerikaanse centrale bank zijn belangrijkste rentetarief te handhaven in afwachting van de uitkomst van het Britse referendum.

De euro noteerde rond het slot van de handel ten opzichte van de dollar stabiel op 1,1074. Het Britse pond noteerde ten opzichte van de greenback 0,9 procent lager op 1,2910.

Olie noteerde licht lager. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent lager op 46,64 dollar en een september-future Brent daalde 0,3 procent tot 47,80 dollar.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex was verzekeraar Aegon de sterkste daler met een verlies van 4,6 procent. De overige financials stonden eveneens onder druk. ING Groep stond 2,6 procent af, ABN AMRO verloor 2,9 pocent en NN Group daalde 3,0 procent.

Ahold sloot woensdag 0,4 procent lager. Analisten kwamen met rapporten over zowel Ahold als de Belgische sectorgenoot Delhaize, die als positief kunnen worden beschouwd voor het supermarktconcern. Zo stelden analisten van Barclays dat er voldoende aanjagers voor Ahold in de tweede jaarhelft in het verschiet liggen.

Woensdagochtend werd bekend dat Dong Energy voor de kust van Zeeland een windmolenpark gaat aanleggen, hetgeen betekent dat Royal Dutch Shell de opdracht misloopt. Het aandeel Shell verloor 1,8 procent.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Wolters Kluwer van 31,00 naar 32,00 euro met een ongewijzigd Verkopen advies. Volgens de analisten ging het tweede kwartaal gepaard met een “meer bescheiden” groei, een moeilijkere vergelijkingsbasis en minder rugwind dan de eerste drie maanden van dit jaar en heel 2015.  Wolters Kluwer noteerde 1,2 procent lager.

Unibail-Rodamco stond 3,0 procent af in verband met het negatieve sentiment in de vastgoedsector gerelateerd aan de Brexit.

Van de Midkapfondsen sloot Vastned 1,5 procent lager. ING zette het aandeel op de kooplijst. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 38,10 naar 41,00 euro. Eurocommercial Properties verloor 2,4 procent en Wereldhave sloot 0,5 procent lager

Flow Traders en IMCD waren de enige stijgers van de AMX-index met een winst van respectievelijk 3,7 en 0,1 procent.

TomTom kelderde 2,9 procent na een koersdoelverlaging van Barclays. De analisten voorzien een outlookverlaging door het navigatiebedrijf bij de halfjaarcijfers. Daarnaast meldde TomTom een order ontvangen te hebben voor de levering van navigatiesoftware van het Zuid-Amerikaanse Ituran Road Track.

Van de kleinere fondsen was Probiodrug met een stijging van 3,9 procent de sterkste stijger. Van Lanschot, Fagron en Binckbank. Van Lanschot sloot 5,4 procent lager en Fagron en Binckbank verloren 3,7 procent.

Het lokaal genoteerde Philips Lighting daalde 0,2 procent. Citi Research startte met het volgen van Philips Lighting met een Neutraal advies en een koersdoel van 22,00 euro. Analist Martin Wilkie merkte op dat het tempo van de krimp in de markt voor traditionele lampen het meest op de voorgrond treedt, maar dat de waardering van het aandeel gevoeliger is voor de ommekeer in de slecht presterende Noord-Amerikaanse markt voor lichtarmaturen en de margedoelstellingen in de snelgroeiende markt voor LED-verlichting. Morgan Stanley en Kepler Cheuvreux kozen ook voor een neutraal advies met koersdoelen van respectievelijk 23,50 en 21,00 euro. Goldman Sachs was positiever gestemd en kwam met een initieel koopadvies met een koersdoel van 29,00 euro op Philips Lighting.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam vlak tot licht hoger, waarbij de Dow Jones Industrial Average vlak noteerde, de S&P 500 0,1 procent won en de Nasdaq 0,3 procent hoger noteerde.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.