(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag nipt hoger gesloten. Even wist de AEX de grens van 500 punten te doorbreken, maar handhaven boven dat niveau lukte niet. De hoofdindex eindigde 0,1 procent hoger op 499,11 punten, dankzij de koerssprong van zwaargewicht Unilever. De AMX sloot vlak en de AScX steeg 0,1 procent.

Woensdagochtend kwamen er nog nieuwe meerjarige records op de borden, in navolging van de recordregen op Wall Street die ook dinsdag aanhield. Waar de AEX boven de 500 punten steeg, kwam de DAX boven de 12.000 punten uit.

“Vanochtend tikte de AEX dan eindelijk weer door de 500 punten, toch was er geen reden voor een groot feest. Al snel nam de verkoopdruk toe en zakte de koersen weer lichtjes weg. Politieke onzekerheid heeft invloed op de aandelenmarkten”, volgens beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx.

Die politieke onzekerheid, bijvoorbeeld in Europa, reflecteert zich momenteel vooral in een zwakkere euro. In Frankrijk stijgt Marine Le Pen in de peilingen voor de presidentsverkiezingen en zij is een voorstander van een vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie.

Verder waren beleggers woensdag afwachtend vanwege de publicatie van de notulen van de meest recente rentevergadering van de Federal Reserve. “Mogelijk komt er meer duidelijkheid over een aanstaande renteverhoging door de Fed. De markt prijst tot nu toe een kans van 38 procent in voor maart, wat naar mijn idee aan de lage kant is”, aldus Schaaf.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Duitse Ifo-index en inflatiecijfers uit de eurozone. Het ondernemersklimaat in Duitsland verbeterde in februari. De samengestelde index steeg van 109,9 naar 111,0. Er werd juist een kleine daling voorzien. Inflatiecijfers uit de eurozone waren conform de verwachting en een eerdere raming. De consumentenprijzen stegen in januari op jaarbasis met 1,8 procent. De kerninflatie, dus exclusief energie, kwam uit op 1,1 procent en dat was iets boven de 1,0 procent die in december werd gemeten.

In het vierde kwartaal groeide de economie van het Verenigd Koninkrijk met 0,7 procent op kwartaalbasis, waar eerder een groei van 0,6 procent werd gerapporteerd. De markt had een opwaartse bijstelling enigszins verwacht, maar de neerwaartse bijstelling van 2,0 naar 1,8 procent voor heel 2016, was teleurstellend, volgens analisten van Investec.

Olie werd woensdag goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,5 procent naar 53,50 dollar, terwijl een vat Brent met levering in april 1,6 procent goedkoper werd op 55,73 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de beurzen op 1,0546, gelijk aan de koers vanochtend. Tussentijds daalde het muntpaar woensdag naar 1,05.

Bedrijfsnieuws

Binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten de meeste fondsen in het rood, maar werd de index opgetrokken door Unilever, dat 4,1 procent won. Woensdag maakte het levensmiddelenconcern bekend een “uitvoerig” onderzoek te zijn gestart naar de mogelijkheden om het creëren van aandeelhouderswaarde te versnellen, in navolging van het fusievoorstel dat Kraft Heinz vorige week deed, en Unilever weigerde, waarna het Amerikaanse concern het voorstel introk. Unilever verklaarde woensdag ook dat de verwachte verbetering van de operationele marge voor 2017 aan de bovenkant uitkomt van de afgegeven bandbreedte van 40 tot 80 basispunten. “Ze hebben met deze verklaring even wat tijd gekocht”, stelde analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen Bankiers. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is de kans aanwezig dat Unilever uiteindelijk toch wat van zijn onderpresterende merken zal moeten verkopen.

Wolters Kluwer opende woensdag de boeken over het afgelopen boekjaar. In 2016 liepen de omzet en het resultaat licht op. CFO Kevin Entricken gaf verder in een kort commentaar tegen ABM Financial News aan dat de onderneming in de Verenigde Staten eerste meer wil weten omtrent veranderingen in de wet- en regelgeving in het land onder de nieuwe regering Trump, alvorens daar op te acteren. Volgens analisten van Morgan Stanley waren de resultaten beter dan verwacht. Verder was de Amerikaanse zakenbank positief over de kasstroom. NIBC was te spreken over de outlook die het concern gaf, want die was veel minder conservatief dan normaliter het geval is. Analist Johan van den Hooven verhoogde het advies op Wolters Kluwer van Neutraal naar Accumuleren en het koersdoel van 36,00 naar 40,00 euro. S&P Equity Research verhoogde na de jaarcijfers het koersdoel voor het aandeel van 33,00 naar 38,50 euro bij een gehandhaafd Houden advies. Wolters Kluwer steeg woensdag 2,5 procent.

Vopak kreeg woensdag koersdoelverlagingen van Jefferies en ING vanwege de teleurstellende cijfers waarmee het concern vorige week kwam. Jefferies verlaagde het koersdoel van 54,00 naar 48,00 euro met handhaving van het koopadvies en ING stelde het koersdoel bij van 52,50 euro naar 46,00 euro, maar tornde niet aan de koopaanbeveling. Het aandeel Vopak sloot woensdag vlak.

DSM kreeg een koersdoelverhoging bij Morgan Stanley, van 57,00 naar 60,00 euro bij handhaving van het Gelijkgewogen advies. De analisten hebben de belangen van het chemieconcern uit Heerlen in zijn niet-kernactiviteiten, waaronder met name Patheon, hoger gewaardeerd en daarmee de taxaties voor de winst per aandeel aangepast. Het aandeel DSM eindigde woensdag 0,6 procent lager.

ArcelorMittal kreeg een koersdoelverhoging bij Barclays van 5,00 naar 7,00 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. De analisten van de Britse bank verhoogden daarbij de winstverwachting voor dit en volgend jaar. Het aandeel daalde 1,8 procent.

In de AMX deed ASR Nederland goede zaken, met een stijging van 3,0 procent. Over het vierde kwartaal werden goede resultaten bekendgemaakt, terwijl de kapitaalpositie zoals verwacht solide bleef. Het dividend werd met 12 procent verhoogd tot 1,27 per aandeel. Analist Albert Ploegh van ING sprak van cijfers die conform zijn verwachting waren terwijl ze voor Cor Kluis van ABN AMRO zelfs wat beter waren dan verwacht. Gezien de grote hoeveelheid kapitaal die ASR autonoom genereert zei Kluis verder dat er “meer dan genoeg ruimte” is om kapitaal naar aandeelhouders terug te laten vloeien. KBC Securities verhoogde het koersdoel woensdag van 21,50 euro naar 25,00 euro, vanwege de meevallende resultaten in het Leven-segment en de verhoging van het dividend. 

S&P Equity Research heeft woensdag het koersdoel voor BAM verhoogd van 4,50 naar 5,20 euro bij handhaving van een Houden advies. Analist Firdaus Ibrahim voorziet nog steeds uitdagende marktomstandigheden voor BAM, met de aanstaande Brexit en onzekerheden rondom de komende verkiezingen. Door het lagere orderboek zal ook de omzet lager uitkomen dit jaar, maar de marktvorser voorziet wel betere marges. Het aandeel BAM Groep steeg 0,9 procent.

Onder de grootste dalers binnen de AMX bevond zich BE Semiconductor Industries, dat 2,7 procent daalde. Besi komt donderdag voorbeurs met cijfers.

Onder de kleinere fondsen was er aandacht voor Kendrion, dat afgelopen jaar flink meer winst en een hoger bedrijfsresultaat behaalde, geholpen door de genomen maatregelen om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen. Volgens ING waren de resultaten redelijk conform verwachting en was het vooral belangrijk dat het bedrijf “blijft mikken op een EBITA-marge van 10 procent aan het eind 2018”. Tegenover ABM Financial News zei CEO Joep van Beurden dat een groot deel van het simplificatieproces achter de rug is en dat er waarschijnlijk niet nog meer banen geschrapt hoeven te worden. Het aandeel sloot woensdag fractioneel hoger.

Sif Holding steeg 2,8 procent, nadat dinsdagavond bekend werd dat het funderingsbedrijf een opdracht heeft gekregen voor de productie van 71 zogenoemde monopiles voor het offshore windmolenpark Hohe See in Duitsland.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, noteerden de beursindexen op Wall Street overwegend licht lager. De S&P 500 index daalde 0,2 procent, de Dow Jones index stond vlak en de Nasdaq verloor 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.