(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, in afwachting van het Amerikaans banenrapport vrijdag.

De AEX daalde 0,3 procent tot 454,38 punten, de AMX verloor 0,5 procent tot 645,55 punten en de AScX sloot 0,6 procent lager tot 810,96.

Volgens handelaar Youri Sleutel van online broker Lynx maakte de markt een pas op de plaats in aanloop naar het Amerikaans banenrapport komende vrijdag. “In de VS zie je dat de obligaties er redelijk stabiel bij liggen en de euro/dollar redelijk vlak noteert. Alleen de grondstoffen trekken de boel naar beneden.”

Woensdag bleek uit cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing dat het aantal banen in de Verenigde Staten in augustus iets minder hard is gegroeid dan verwacht. Het aantal banen in de niet-agrarische sector steeg met 177.000 stuks, waar gerekend werd op een groei van 180.000 banen.

“De data vielen niet tegen”, aldus Sleutel. “De markt lijkt nu van mening dat de cijfers van vrijdag toch echt wel moeten tegenvallen om ervoor te zorgen dat de Federal Reserve de rente niet verhoogt”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus op jaarbasis zijn gestegen met 0,2 procent. De werkloosheid noteerde in de eurozone in juli stabiel op 10,2 procent.

Verder werd bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen in juli op maandbasis met 1,7 procent zijn gestegen, terwijl de verwachting 0,5 procent was. De werkloosheid in Duitsland bleef in augustus stabiel. Het werkloosheidspercentage was 6,1 procent, gelijk aan juli.

In Frankrijk maakten de producentenprijzen in juli een pas op de plaats, terwijl de consumentenprijzen in augustus stegen van 0,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis steeg het prijspeil met 0,2 procent. Er was vooraf op maandbasis en op jaarbasis een stijging met 0,3 procent voorzien.

Vanuit Amerika kwam gedurende de tweede helft van de handelsdag tevens het nieuws dat de aanstaande woningverkopen in de VS in juli zijn gestegen met 1,3 procent naar 111,3, versus 109,9 een maand eerder. De inkoopmanagersindex voor de regio Chicago is in augustus gedaald van 55,8 in juli naar 51,5. Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek tot slot dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 26 augustus zijn gestegen met 2,3 miljoen vaten tot tot circa 525,9 miljoen vaten, een historisch hoog niveau voor de tijd van het jaar.

Olie werd goedkoper. Oktober-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 3,1 procent op 44,92 dollar, terwijl futures op een vat Brent 2,6 procent daalden op 47,10 dollar.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam vlak op 1,1147.

Stijgers en dalers

De financials deden het woensdag goed. Ageon sloot 4,0 procent hoger en ING won 1,7 procent. NN Group en ABN AMRO lagen er met winsten van 1,7 tot 1,1 procent goed bij. Volgens marktvolgers was de stijging te wijten aan de toegenomen verwachting dat de Federal Reserve de rente zal verhogen.

Altice was met een winst van 4,7 procent de sterkste stijger van de hoofdfondsen. Exane BNP Paribas is begonnen met het volgen van Altice met een Outperform advies en een koersdoel van 20,00 euro. De analisten zijn van mening dat Altice in Amerika synergievoordelen kan realiseren van ongeveer 1,3 miljard dollar. Altice heeft hier Suddenlink en Cablevision overgenomen.

ArcelorMittal bleek de gebeten hond met een verlies van 3,7 procent. De staalreus kondigde dinsdag nabeurs aan in gesprek te zijn met SAIL over het opzetten van een joint venture in India voor de productie van staal voor de automotive sector.

Philips verloor 0,5 procent, nadat het concern bekendmaakte samen te gaan werken met het Amerikaanse Qualcomm om de integratie en koppeling van apparatuur en systemen voor de gezondheidszorg te optimaliseren.

In de Midkap stond Delta Lloyd in de schijnwerpers met een winst van 1,4 procent.  Arcadis schreef 2,0 procent bij, gevolgd door Intertrust  dat 1,9 procent won.

ABN AMRO heeft zijn raming voor de autonome groei van Intertrust dit jaar verlaagd, maar voorziet nog steeds dubbelcijferige winstgroei voor het trustkantoor in de komende jaren. Dit stelde analist Konrad Zomer van ABN AMRO woensdag in een analistenrapport naar aanleiding van de halfjaarcijfers.

Het volatiele OCI was hekkensluiter in de AMX met een verlies van 4,8 procent.

IMCD daalde 2,2 procent, na een koersdoelverlaging door ABN AMRO. Het koopadvies bleef gehandhaafd.

Onder de kleinere fondsen sloot Probiodrug vlak, terwijl Value8 7,6 procent prijsgaf na publicatie van de cijfers over het afgelopen halfjaar. De investeringsmaatschappij zag in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet fors oplopen, maar de nettowinst toch zien dalen als gevolg van de bijzondere last bij Prika en door een nettoverlies bij Kersten. De nettowinst kwam 0,4 miljoen lager uit op 1,5 miljoen euro. Value8 voorziet in de tweede helft van 2016 een voortzetting van de in het eerste halfjaar gesignaleerde trends.

Hal Trust koerste 0,1 procent lager. Dinsdag nabeurs bleek dat het investeringsbedrijf in het eerste halfjaar meer winst heeft geboekt, maar dat de nettovermogenswaarde afnam. De investeringsmaatschappij deed geen uitspraak over de verwachte winst over het hele jaar. KBC Securities zag wel reden om het koersdoel voor Hal te verhogen van 151,00 naar 173,00 met een ongewijzigd Houden advies.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de beurzen in Amerika lager. De Dow Jones index verloor 0,3 procent, de S&P daalde 0,4 procent en de Nasdaq leverde 0,3 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.