(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent op 480,35 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Marktanalist Ron van der Does van IG concludeerde dat er geen peil op te trekken was. “We waren vandaag overgeleverd aan de grillen van beleggers, waarbij individuele fondsen bewogen al naar gelang de posities die beleggers op- en afbouwen in aanloop naar het nieuwe jaar”, aldus Van der Does. “De waan van de dag overheerst.”

De marktanalist merkte op dat het indexniveau van 480 punten een moeilijk te doorbreken technisch punt lijkt voor de AEX. Zwaartepunten ligt volgens Van der Does op donderdag, wanneer in de Verenigde Staten de economisch groeicijfers over het derde kwartaal verschijnen.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het ondernemersklimaat in Duitsland in december is verbeterd. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel steeg van 110,4 in november naar 111,0 deze maand, wat de hoogste stand in bijna drie jaar markeerde. De deelindex voor de huidige omstandigheden kwam in december uit op 116,6, waar dit vorige maand 115,6 was. De deelindex voor de verwachtingen lag deze maand op 105,6, tegenover 105,5 in november

De arbeidskosten in de eurozone zijn in het derde kwartaal op jaarbasis met 1,5 procent gestegen, versus een stijging van 1,0 procent op jaarbasis in het voorgaande kwartaal en 1,3 procent in dezelfde periode vorig jaar. De lonen stegen in het derde kwartaal op jaarbasis met 1,6 procent, in vergelijking tot 0,9 procent in het tweede kwartaal.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in december is een minder hard tempo is gegroeid dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 54,6 in november naar 53,4 in december.

Olie noteerde maandag in het groen/rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent op 51,87 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 54,89 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0449. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0458 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0444 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van 3,3 procent. Het Veldhovense bedrijf won volgens marktanalist Ron van der Does vanwege een adviesverhoging van Bank of America. De Amerikaanse bank verhoogde het advies naar Kopen.

Unilever was een sterke tweede met een winst van 1,8 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco, dat 1,7 procent won.

Philips steeg 1,3 procent, nadat Jefferies het koersdoel verhoogde van 18,00 naar 23,00 euro. Het advies bleef Underperform. Jefferies merkte daarbij op dat Personal Health het best presterende onderdeel van Philips is, maar dat ze tegelijk sceptisch zijn over de vooruitzichten voor het onderdeel Diagnosis & Treatment. Daarnaast werd bekend dat het aandeel Philips door het Britse FTSE Group is heringedeeld als bedrijf binnen de gezondheidszorgsector. De herindeling volgt op het strategisch besluit van Philips om zich te richten op de gezondheidszorgtechnologie. Eerder was het aandeel Philips onderdeel van de Industrials sector. Het aandeel Philips noteerde maandag 0,8 procent in de plus.

Royal Dutch Shell kondigde aan Shell Aviation Australiate te verkopen aan Viva Energy Australia. Viva betaalt circa 250 miljoen dollar voor het onderdeel. Daarnaast rondde de Brits-Nederlandse energiereus de verkoop van zijn belang van 31,2 procent in Showa Shell Sekiya aan Idemitsu Kosan af. Shell verkocht het belang voor 159 miljard Japanse yen, ofwel 1,4 miljard dollar. Het aandeel won 0,2 procent.

ArcelorMittal daalde 4,7 procent en was daarmee de grootste verliezer onder de hoofdfondsen, nadat UBS het advies verlaagde van Kopen naar Verkopen. Het koersdoel ging met tien eurocent omlaag tot 5,70 euro. De Zwitserse bank toonde zich pessimistisch over de staalsector in een sectorrapport.

Van de Midkapfondsen was Refresco de sterkste stijger met een winst van van 2,9 procent, gevolgd door Bam en Wereldhave met winsten van achtereenvolgens 2,7 en 2,2 procent. Aperam was met een verlies 1,8 procent de sterkste daler, gevolgd door Philips Lighting, dat 1,4 procent inleverde.

Onder de kleinere fondsen meldde Heijmans vrijdag nabeurs met Europoles van hoogspanningsbeheerder TenneT de opdracht Realisatie Wintrack II, Noordwest 380kV en Zuidwest 380kV voorlopig gegund te hebben gekregen. Met de opdracht is een bedrag van circa 200 miljoen euro gemoeid. Het aandeel Heijmans sloot liefst 5,3 procent hoger.

Basic-Fit meldde vrijdag nabeurs overstemming te hebben bereikt met de Nederlandse belastingdienst over een aantal openstaande fiscale kwesties. Basic-Fit had ultimo juni 2016 voor 25,8 miljoen euro aan erkende uitgestelde balansvorderingen op de balans staan. De fitnessketen gaf aan dat de uitgestelde belastingvordering als gevolg van de overeenkomst met de belastingautoriteiten zal worden verminderd met circa 9 miljoen euro. Basic-Fit steeg 3,3 procent.

Van de lokale fondsen maakte MDxHealth een exclusieve distributie-overeenkomst bekend voor het prostaatkankermedicijn SelectMDx in Hong Kong en Macao. Het aandeel won 1,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.262,65 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.