bear2

De beleggers zijn in euforische stemming. Op Wall Street worden telkens de recordkoersen aangescherpt en ook in Europa hebben de indices eindelijk weer de weg naar boven gevonden. Is dit het moment om rekening te houden met een beursdaling?

Historisch gezien is dit niet het ideale moment om negatief gestemd te zijn over de aandelenmarkten. Over het algemeen weten de indices immers goede zaken te doen tijdens de laatste handelsdagen van het beursjaar. Op de iets langere termijn gemeten merkt zakenbank Societe Generale op dat aandelen ten opzichte van obligaties behoorlijk duur zijn geworden.

Aandelen zijn duur in vergelijking met obligaties

aandelen-mijden

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van Societe Generale, is te zien dat de meeste aandelenmarkten redelijk overgewaardeerd zijn ten opzichte van de obligatiemarkten. Zo laat deze tabel zien dat de Amerikaanse aandelen gemiddeld gezien 2,6% hoger gewaardeerd zijn dan Amerikaanse obligaties.

Voornamelijk bij de groeilanden lijken de aandelen het relatief gezien stukken beter te doen dan de obligaties. De analisten van Societe Generale merken op dat we niet kunnen stellen dat aandelen op dit moment ‘aantrekkelijk’ gewaardeerd zijn.