(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een klein verlies gesloten, nadat de voorgaande handelsdag ook al in een rood slot eindigde. De AEX index daalde 0,1 procent op 484,74 punten, terwijl de AMX een plus van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

Volgens handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN AMRO viel er “niets spannends te melden” en bleef Wall Street na opening opnieuw “zeer goed liggen. De handelaar sprak verder van een “redelijk stille” handelsdag.

De macro-economische kalender bevatte vandaag cijfers over de Franse industriële productie. De Franse industrie produceerde in november op maandbasis 2,2 procent meer, na een daling van 0,1 procent in oktober. Er was door geraadpleegde economen een stijging van 0,5 procent voorzien. Op jaarbasis daalde de industriële productie in november met 0,4 procent.

Uit China kwamen vanochtend opbeurende cijfers over de inflatie en de producentenprijzen. In december bedroeg de inflatie conform verwachting 2,1 procent op jaarbasis. In november lag de inflatie nog op 2,3 procent en in oktober 2,1 procent. De producentenprijzen namen in december op jaarbasis met 5,5 procent toe, waar de stijging in november nog 3,3 procent bedroeg. Economen rekenden voor december op een stijging van de producentenprijzen met 4,8 procent.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent op 51,57 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,0 procent lager bewoog op 54,40 dollar.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0577. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0601 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0569 op de borden.

Woensdag krijgen beleggers cijfers over de industriële productie in Spanje en het Verenigd Koninkrijk te verwerken en volgen uit Griekenland de nieuwste inflatieramingen. Bovendien komt de Poolse centrale bank met een rentebesluit.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,6 procent. De staalreus kondigde maandag nabeurs een verlenging en uitbreiding aan van de samenwerking met Air Liquide voor de levering van industriële gassen.

Gemalto sloot 0,4 procent hoger, nadat de digitale beveiliger een samenwerking sloot met Banma om via deze weg de eerste internetauto van China bouwen, de Roewe RX5. Banma is een nieuwe joint venture tussen Alibaba en SAIC Motor Corporation. Gemalto levert in deze alliantie de zogeheten machine specifieke software.

KPN profiteerde met een winst van 0,6 procent van een koersdoelverhoging door Goldman Sachs. De analisten van de Amerikaanse zakenbank verhoogden het koersdoel van 3,80 naar 4,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het telecombedrijf kreeg bovendien een plek op de favorietenlijst van Goldman Sachs. Volgens de marktvorsers ligt KPN op koers om zijn oorspronkelijke kostenbesparingsdoel van 300 miljoen euro te overschrijden met 50 procent tegen het eind van het jaar, gevolgd door nieuwe kostenbesparingen van 240 miljoen euro in de komende drie jaar.

RELX daalde 0,6 procent, ondanks dat JPMorgan Cazenove het koersdoel voor de uitgever verhoogde van 18,20 naar 19,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies.

Verzekeraars Aegon en NN Group hielden de onderste posities bezet in de hoofdindex. “Gisteren zagen we de kapitaalmarktrente omlaag komen en ook de tienjaars rente stond onder druk. Verzekeraars zijn zeer gevoelig voor de rentestanden”, aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Het aandeel Aegon daalde 0,3 procent en NN Group gaf zelfs 0,9 procent prijs. AkzoNobel was de grootste daler met een min van 1,1 procent.

In de Midkap ging Aperam aan kop met een winst van 2,4 procent. De producent van roestvast staal zei maandag nabeurs in gesprek te zijn met het Duitse Mutares over de verkoop van een fabriek voor roestvrijstalen buizen in het Franse Ancerville en een distributiecentrum in Annecy.

Ook GrandVision was in trek met een winst van 2,4 procent. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde het advies voor de optiekketen van Niet Aanbevolen naar Aanbevolen met een koersdoel van 25,00 euro. De marktvorser van Theodoor Gilissen merkte onder meer op dat GrandVision, ondanks de matige groei in 2016, een “onverkort gunstig” groeiperspectief van plus 10 procent voor de komende jaren heeft.

Air France-KLM was hekkensluiter met een min van 3,3 procent. Barclays verlaagde het advies voor de luchtvaartmaatschappij naar Onderwogen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 5,00 naar 4,50 euro. Handelaar Van Holst van ABN AMRO wees verder op de IJslandse prijsvechter WOW air, dat eerder al aankondigde trans-Atlantische vluchten te willen gaan uitvoeren, vandaag hiervoor de prijzen bekend maakte. Zo kunnen passagiers voor slechts 139 euro van Amsterdam via Reykjavik naar de Amerikaanse kustplaats Miami vliegen.

Onder de kleinere fondsen trok Takeaway.com de aandacht met een winst van 2,2 procent. Donderdag geeft de onderneming inzicht in de prestaties over het afgelopen kwartaal. Ordina was een opvallende daler met een min van 2,5 procent.

Heijmans kreeg van het Rijksvastgoedbedrijf de opdracht om het nieuwe Pieter Baan Centrum in Almere te bouwen, waar een aanneemsom mee is gemoeid van 9 miljoen euro. Heijmans begint nog deze maand met de voorbereidingen en verwacht het gebouw begin volgend jaar op te leveren. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Lokaal meldde RoodMicrotec over de tweede helft van 2016 een hogere omzet, wat over heel het boekjaar resulteerde in gestegen opbrengsten. In de tweede helft van 2016 steeg de omzet met 13 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van het jaar, van 4,9 miljoen naar ruim 5,5 miljoen euro. In heel het boekjaar 2016 liepen de opbrengsten met 2 procent op ten opzichte van een jaar eerder, van 10,2 miljoen tot circa 10,5 miljoen euro. RoodMicrotec herhaalde verder de outlook voor de lange termijn en voorziet tussen “nu en 2020” nog steeds een omzetstijging van 75 procent. Het aandeel won 8,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.275,21 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.