(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag op de laatste dag van het kwartaal met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent op 452,33 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX ook een plus resteerde van een half procent.

Op maandbasis boekte de hoofdgraadmeter een verlies van 0,5 procent, maar op kwartaalbasis een winst van 3,8 procent.

Gedurende de handelsdag noteerden de AEX lager, vanwege de problemen rondom Deutsche Bank. Aan het einde van de handel in Europa kwamen er echter berichten naar buiten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie dit weekend zal melden dat de boete van Deutsche Bank lager uitvalt. Volgens de berichtgeving zou de boete niet 14 miljard maar 5,4 miljard dollar worden, aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets, die meent dat daardoor de noodzaak voor de Duitse overheid om de bank te hulp te schieten ook kleiner wordt.

“Het draaide eigenlijk de hele week om Deutsche Bank. Vanochtend was dat zeker het geval waardoor we lager kwamen te staan, maar vanmiddag kwam wat herstel nadat de Amerikaanse markten openden die minder mee gaan met onze angsten in Europa”, zei handelaar Hans de Jonge van Bank Degroof Petercam, voordat de berichten over de lagere boete naar buiten kwamen.

De Jonge wees ook op een aantal positieve Amerikaanse macro-economische cijfers die de markten op Wall Street ondersteunden en daarmee hielpen om Europa wat uit het slop te trekken.

Het Institute for Supply Management maakte bekend dat de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago in september steeg. Ook bleek volgens Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan dat Amerikaanse consumenten in september meer vertrouwen hebben gekregen in de Amerikaanse economie.

Vooruitkijkend verwacht De Jonge dat Deutsche Bank voorlopig nog wel de markten bezig zou houden. “Dat Deutsche Bank het lastig heeft moge duidelijk zijn. Nu is het afwachten wat de oplossing zal zijn. Het is de tweede diepe deuk voor de Duitsers na het Volkswagen debacle en daar zullen ze niet blij mee zijn”, zei de handelaar van Bank Degroof Petercam.

Olie noteerde vrijdag rond het slot verdeeld. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 48,02 dollar, terwijl een november-future Brent 0,4 procent goedkoper werd op 49,04 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1238. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1214 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1219 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Boskalis.

Boskalis sloot 1,8 procent hoger. Een woordvoerder van de baggeraar zei tegen ABM Financial News dat geruchten dat in Zuid-Korea een grootschalige uitbreiding van de haveninfrastructuur op handen is en dat mogelijk Boskalis hiervan profiteert, vooral erg speculatief van aard lijken. Momenteel is Boskalis evenwel niet aan het rekenen voor een project van deze omvang in Korea, zei de zegsman.

SBM steeg 0,3 procent. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers zei tegenover ABM Financial News dat de lancering van twee nieuwe tenders door de Braziliaanse oliereus Petrobras voor de bouw van twee grote FPSO’s goed nieuws is voor SBM Offshore.

ArcelorMittal eindigde onderaan met een verlies van 1,8 procent.

Royal Dutch Shell daalde 0,3 procent. Het Brits-Nederlandse energieconcern meldde aan Het Financieele Dagblad mee te doen in de tender voor de aanleg van een tweede windpark bij Borssele.

De chipfondsen ASML, ASMI en BESI lieten winsten zien van respectievelijk 1,1, 1,3 en 1,8 procent. Donderdag schreef The Wall Street Journal dat Qualcomm in gesprek was om NXP Semiconductor over te nemen. De transactie zou de Nederlandse fabrikant van halfgeleiders waarderen op meer dan 30 miljard dollar.

In de Midkap was TomTom de winnaar met een winst van 3,3 procent.

Aperam daalde 0,2 procent. Jefferies verhoogde het koersdoel voor Aperam van 40,00 naar 60,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Volgens de analisten slaagde Aperam erin om de bezetting en resultaten in Brazilië redelijk stabiel te houden in jaren waarin de vraag zwak was. Met aantrekkende voorraadniveaus en macro-economische indicatoren die de bodem hebben bereikt, heeft Jefferies goede hoop dat het winstmomentum op de middellange termijn terugkeert.

Onder de kleinere fondsen steeg Fagron 5,5 procent na een adviesverhoging door ING. Basic-Fit daalde 0,2 procent, nadat Berenberg startte met het volgens van het bedrijf met een koopaanbeveling en een koersdoel van 21,50 euro. De analisten voorzien dat Basic-Fit, de grootste goedkope fitnessketen in Europa met 368 clubs en 1,1 miljoen leden, tussen 2015 en 2018 een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 25 procent zal realiseren.

Takeaway maakte een sterke eerste beursdag door en sloot 6,5 procent hoger op 24,50 euro. De introductiekoers bedroeg 23,00 euro, wat aan de bovenkant was van de aangescherpte prijsvork. “Er waren vooraf wat vragen over de waardering, maar daar zie je niets van terug in de koers”, stelde De Jonge van Bank Degroof Petercam.  

Bestuursvoorzitter Jitse Groen zei tegen ABM Financial News de opbrengst van de beursgang van ongeveer 328 miljoen euro te gebruiken voor schuldvermindering, strategische doeleinden en optimalisering van de Duitse operaties. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.168,61 punten. De Dow Jones index won 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.