(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag in een nieuwsluwe sessie met winst gesloten, vanwege de hogere olieprijs en de afnemende vrees voor een renteverhoging door de Federal Reserve later in de week.

De AEX sloot 1,3 procent hoger op 444,70 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

Volgens Tycho Schaaf van Lynx speelden er allerlei factoren voor de groene borden van vandaag. “Aan de lagere dollar kan je zien dat de markt de kans op een renteverhoging woensdag [door de Federal Reserve] inderdaad lager inschat”, aldus Schaaf. “Maar eerst is er nog het rentebesluit van de Bank of Japan [woensdagochtend]”, aldus de beleggingsspecialist.

Schaaf wees verder op de hogere olieprijs als één van de redenen dat het Damrak hoger noteert. De beleggingsspecialist zag her en der in de markt opluchting, maar oordeelde niet het gevoel te hebben dat de bestaande problemen in de markt zijn opgelost en voorziet meer schokken.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in juli is gedaald. Het overschot kwam uit op 21 miljard euro, van 28,2 miljard euro in juni en 30,8 miljard euro in april. Verder bleek uit voorlopige cijfers van Eurostat dat de bouwproductie in de eurozone in juli, rekening houdend met kalendereffecten, op maandbasis steeg met 1,8 procent. In juni steeg de productie nog met 0,3 procent. Op jaarbasis steeg de bouwproductie in de eurozone met 3,1 procent in juli.

De ECB kocht afgelopen week voor 16,0 miljard euro aan staatsobligaties op, iets minder dan een week eerder. Door de aankopen in de week eindigend op 16 september steeg de teller op weekbasis met 16,0 miljard euro van 1.018,3 miljard naar 1.034,3 miljard euro.  

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat de investeringen in Nederland in juli verder zijn gestegen. In juli lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,3 procent hoger dan in juni 2015, versus een groei van 10,6 procent een maand eerder.

Olie noteerde maandag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 2,5 procent op 44,11 dollar, terwijl een november-future Brent 2,3 procent hoger bewoog op 46,83 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1179. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1160 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1155 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden nagenoeg 24 van de 25 aandelen in het groen.

Biotechonderneming Galapagos was met 8,8 procent de grootste stijger. Afgelopen week was het aandeel op weekbasis ook al de grootste stijger op het Damrak, zonder bedrijfsgerelateerd nieuws. Tycho Schaaf van Lynx meldde ook niets concreets te hebben kunnen vinden, maar gaf aan dat het hem niet zou verbazen als er vroeg of laat toch wat nieuws naar buiten komt, zoals een belangneming of bijvoorbeeld een FDA-goedkeuring.

Royal Dutch Shell profiteerde met een winst van 1,4 procent van een opleving van de olieprijzen.

Altice steeg 1,9 procent. Een aandeelhouder van het Franse telecombedrijf SFR is ontevreden met het bod van moedermaatschappij Altice op het resterende belang in SFR. Dit schreef de Franse krant Les Echos zondag.

De enige daler onder de hoofdfondsen was Ahold Delhaize, dat op een verlies van 0,1 procent stond. Afgelopen vrijdag werd het aandeel opgenomen in de Euro Stoxx 50.

Bij de middelgrote fondsen waren Delta Lloyd en Fugro met winsten van 2,3 de sterkste stijgers.

TomTom schreef 0,7 procent bij, nadat analist Martijn den Drijver van NIBC meldde dat de navigatiespecialist vermoedelijk een mondiaal contract van Subaru in de wachtheeft gesleept. Den Drijver baseert zich daarbij op advertenties en brochures uit Noord-Amerika en Australië. De analist schat dat een wereldwijd contract met Subaru, dat tussen 2009 en 2012 al klant was van TomTom, tussen de 15 miljoen en 20 miljoen euro aan omzet voor TomTom kan opleveren. Vragen van ABM Financial News werden door TomTom vooralsnog niet beantwoord.

Arcadis kreeg van de Franse gemeente Bouguenais opdracht om een recreatieplas te ontdoen van blauwalgen. Het aandeel steeg 1,4 procent.

Intertrust sloot 0,5 procent hoger, nadat Deutsche Bank het koersdoel verhoogde van 21 naar 24 euro met een ongewijzigd Kopen advies. Volgens de analisten zal de overname van Elian zowel de geografische spreiding als de mix van bedrijfsactiviteiten van het trustkantoor verbeteren.

Slechts 6 van de 25 Midkapfondsen sloten lager, waarbij Flow Traders en Philips Lighting met een verlies van 0,7 procent de rode lantaarn droegen, gevolgd door TKH en Sligro met verliezen van respectievelijk 0,3 en 0,2 procent.

Takeaway bracht maandagochtend naar buiten tenminste 350 miljoen euro te willen ophalen met de voor 30 september geagendeerde beursgang, waarvan de helft met nieuwe aandelen. Het bedrijf biedt maximaal 8,5 miljoen nieuwe aandelen en 10,6 miljoen bestaande aandelen aan, voor een bedrag tussen 20,50 en 26,50 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.149,74 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.