(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdagavond fors lager, en ook het sentiment in Azië is vanochtend negatief.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,8 procent. Afgelopen week koerste de index op weekbasis al 1,2 procent lager naar 540,49 punten. Vooral op donderdag en vrijdag werden de handelsspanningen beleggers even te veel.

China dreigde in de tweede helft van vorige week de Verenigde Staten met beperkte toegang tot zijn voorraden bijzondere metalen, terwijl de Amerikaanse president Donald Trump olie op het vuur gooide door Mexico hogere invoerheffingen in het vooruitzicht te stellen, vanwege de massale immigratie vanuit dat land.

Afgelopen weekend werden daarnaast op het handelsfront de messen nog eens extra geslepen met onder meer de presentatie van een Chinees beleidsdocument over de handelsrelatie met Amerika, gepresenteerd door de Chinese vice-minister van handel Wang Shouwen.

Amerika gedraagt zich volgens Beijing onder meer onverantwoordelijk door China te beschuldigen van het vertragen van een deal en Washington is zelf verantwoordelijk voor de handelsoorlog. China is verder niet van plan om toe te geven als het gaat om bepaalde principekwesties.

Bovendien berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua News zaterdag dat China een onderzoek is gestart naar de Amerikaanse pakketbezorger FedEx. Door een foute bezorging van pakketjes van Huawei zou FedEx Chinese regels hebben overtreden, vindt Beijing, en zijn de belangen van de klanten geschaad, meldde het staatspersbureau.

De handelsberichtgeving is niet bevorderlijk voor het sentiment op de Aziatische beurzen vanochtend. Tokio en Sydney geven meer dan een procent prijs, terwijl de Chinese beurzen de verliezen beperken tot enkele tienden van een procent. Seoel handelt wel in het groen, dankzij een koersherstel van Samsung.

Hoofdrolspeler Donald Trump maakte zich ondertussen op voor een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk, dat vandaag begint. Trump schoffeerde zijn gastheren al op voorhand door zich te mengen in de Britse politiek. Boris Johnson zou een uitstekende premier zijn, terwijl Nigel Farage de Brexit onderhandelingen zou moeten leiden. Een ontmoeting met de Londense Burgemeester Sadiq Khan wimpelde hij af, omdat hij geen hoge pet van hem op heeft. “I don’t think much of him”, zei Trump bij een persbijeenkomst.

Wall Street fors lager gesloten

“De Amerikaanse beurzen hebben de verkoopgolf in Europa een vervolg gegeven, waarbij de S&P 500 voor het eerste sinds maart onder het 200-daags gemiddelde noteerde”, een belangrijke technische indicator, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets vrijdag. Techbeurs Nasdaq viel ook flink terug, circa anderhalf procent, mede door klappen onder chipaandelen.”

Tegelijk zochten beleggers juist massaal hun heil in de obligatiemarkten, waardoor de Amerikaanse tienjaarsrentes onder de 2,2 procent noteerde en de tweejaarsrentes zelfs onder de 2 procent dook. Dit was volgens Hewson voor het eerst sinds het begin van 2018.

Verder zag Hewson autobouwers onder druk staan, met name Ford en General Motors, die beide fabrieken hebben in Mexico.

Een juli-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot daarnaast vrijdag maar liefst 5,5 procent lager op 53,50 dollar op de New York Mercantile Exchange. De Amerikaanse olieprijzen liepen met circa 16 procent terug in mei. Dit markeert de slechtste maand sinds november, toen de olieprijzen met 22 procent daalden. In de Aziatische handel vanochtend daalde de olie-future met een procent verder.

Agenda

Komende week is de aandacht onder meer gevestigd op een reeks inkoopmanagersindices en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Donderdag vergaderen Mario Draghi en zijn collega’s over het monetair beleid in de eurozone. Het rentebesluit zal gevolgd worden door een persconferentie.

Een dag eerder zal die andere invloedrijke centrale bank, de Amerikaanse Federal Reserve, haar Beige Book publiceren, met een kijk op de economische conjunctuur. Het verslag dient als leidraad voor het rentebeleid.

Belangrijk voor het beleid van de Fed zijn de arbeidscijfers. Woensdag publiceert loonstrookjesverwerker ADP haar banenrapport over mei. Dit kan als voorproefje beschouwd worden voor het officiële banenrapport van vrijdag, dat wordt beschouwd al ’s wereld belangrijkste macrocijfer.

We beginnen de week echter vandaag met een reeks inkoopmanagersindices voor de industrie uit tal van Europese landen en de eurozone als geheel, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Vanochtend werd al bekend dat de Japanse industrie in mei een lichte krimp liet zien, terwijl de Chinese industrie volgens cijfers van Markit Economics en Caixin juist een lichte groei liet zien. Officiële Chinese overheidscijfers wezen vorige week juist nog op krimp.

Bedrijfsnieuws

Arnold van Mameren wordt de nieuwe CEO van DPA Group en volgt Eric Winter op.

Euronext verklaarde zijn bod op Oslo Børs onvoorwaardelijk, waardoor het bod nu voltooid zal worden.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,2 procent lager op 2.754,69 punten, terwijl de Dow Jones-index 1,4 procent verloor op 24.815,04 punten. Techbeurs Nasdaq gaf 1,5 procent prijs op 7.453,15 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.