italy-1178946_1280

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet, nadat een ruime meerderheid van de Italianen zondag constitutionele hervormingen afwees. Premier Matteo Renzi had zijn lot verbonden aan het referendum en kondigde aan vanmiddag af te zullen treden als regeringsleider.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,6 procent. Afgelopen week gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis al 1,8 procent prijs.

Bij een relatief hoge opkomst werden zondag de plannen voor een Italiaanse grondwetswijziging met een stemverhouding van 60 om 40 procent overtuigend afgewezen. Het aftreden van Renzi zal leiden tot nieuwe verkiezingen en daarmee mogelijk de weg plaveien voor een overwinning van de populistische anti-euro beweging van Beppe Grillo. De nee-stem betekent volgens Vincenzo Tedeschi van Binck Italië meer instabiliteit voor de Italiaanse bankensector, hetgeen ook zal overslaan naar de rest van Europa. “We hopen dat een andere Italiaan, Mario Draghi [van de Europese Centrale Bank], de situatie onder controle zal houden”, aldus Tedeschi. De euro daalde maandagmorgen op de uitslag met circa 1 procent naar 1,0569 dollar, het laagste punt in 21 maanden.

In Oostenrijk werd zondag de linkse politicus Alexander Van der Bellen van De Groenen de nieuwe president. De rechts-populistische Freiheitliche Partei Österreichs, kortweg FPÖ, accepteerde de uitslag. Vooraf werd de kans nog hoog ingeschat dat de eurosceptische en nationalistische FPÖ in Oostenrijk aan de macht zou komen.

De beurzen in Azië koersten vanochtend eensgezind lager. Naast onzekerheid over de toekomst van de eurozone zorgden ook tweets van Donald Trump voor onrust. Kritiek van China op telefonisch contact van de aankomende Amerikaanse president met de Taiwanese president Tsai Ing-wen, Taiwan wordt door China beschouwd als een afvallige provincie, werden door Trump fel gepareerd. Trump bekritiseerde onder meer de Chinese invoerheffingen op Amerikaanse producten. De Shanghai Composite koerste 1,4 procent lager, terwijl de beurs in Tokio 0,8 procent prijs gaf, ondanks een aantrekkende groei in de dienstensector. De Japanse inkoopmanagersindex steeg volgens cijfers van cijfers van Markit Economics en Nikkei van 50,5 in oktober naar 51,8 in november. In China werd een stijging geregistreerd door Caixin Media en Markit Economics van 52,4 in oktober naar 53,1 in november.

Later vandaag worden de samengestelde inkoopmanagersindexen van de eurozone en Amerika in november vrijgegeven.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag vrijwel onveranderd na de vrijgave van het banenrapport. De werkgelegenheid steeg conform verwachting en rente-futures prijzen nu met bijna 100 procent zekerheid een renteverhoging door de Federal Reserve later deze maand in. De prijs voor Amerikaans olie steeg daarnaast aan het einde van de week met 1,2 procent. In de voorafgaande twee handelsdagen koerste de olieprijs ook al circa 13 procent hoger, dankzij een overeenkomst tot een productiebeperking door oliekartel OPEC.

Rentebesluit ECB

Beleggers kijken al vooruit naar donderdag wanneer het rentebesluit van de Europese Centrale Bank staat geagendeerd. Economen van Bank of America Merrill Lynch verwachten dat de centrale bank zal besluiten tot tenminste september 2017 maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties op te blijven kopen. “Om de haviken tegemoet te komen, zou een optimistische inflatieprojectie een serieuze hint zijn om wat gas terug nemen […], mits (macro)data dit toestaan”, aldus de Amerikaanse zakenbank.

Bedrijfsnieuws

Fugro zette de verkoop van de Aziatisch-Pacifische activiteiten aan Shelf Subsea stop. De verkoop werd op 4 augustus van dit jaar aangekondigd met de ondertekening van een akkoord voor verkoop. Naar nu bleek konden Fugro en Shelf op een aantal finale punten geen overeenstemming bereiken. Daarop besloot Fugro het verkoopproces niet langer voor te zetten.

Mitsui & Co heeft een belang van 20 procent in vier olievelden in de Golf van Mexico overgekocht van Shell. De vier velden bestrijken circa 93 vierkante kilometer en liggen ongeveer honderd kilometer ten zuidoosten van New Orleans. Uit de velden kunnen naar schatting honderd miljoen vaten olie opgepompt worden.

TomTom gaat bij zijn consumentendivisie 60 arbeidsplaatsen schrappen, waarbij in Nederland 24 ontslagen zullen vallen. De ontslagen zijn onderdeel van een grootschaligere reorganisatie van de consumentendivisie.

De Vereniging van Effectenbezitters en de Stichting VEB-Actie Landis hebben schikkingen getroffen met de voormalige bestuurders en commissarissen van Landis Group en met de toenmalige accountant EY voor misleiding. Er is nu ruim 4,5 miljoen euro  beschikbaar voor compensaties, meldde de VEB.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.191,95 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 19.170,42 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent tot 5.255,65 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.