(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag een lagere opening tegemoet. Vrijdagavond werd een Republikeinse zorgwet gericht op de ontmanteling van Obamacare ingetrokken wegens een gebrek aan steun, waardoor de geloofwaardigheid van Donald Trump is aangetast.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,8 procent. Afgelopen week gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak nog krap een procent prijs, in navolging van het handelsverloop op Wall Street waar op weekbasis ook een verlies moest worden geïncasseerd. 

Donald Trump beloofde tijdens de verkiezingscampagne keer op keer na zijn beëdiging het door veel Republikeinen gehate Obamacare te vervangen. “It will be so easy, and we will do it very, very quickly”,  aldus de voorspelling van de zakenman.  Een stemming over de American Health Care Act (ACHA), dat Obamacare moest vervangen, werd vrijdagavond echter op het laatste moment afgeblazen omdat een meerderheid niet haalbaar bleek in het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden. 

De ‘Grand Old Party’ bleek diep verdeeld. Zeer conservatieve Republikeinen, met name de Freedom Caucas factie binnen de partij, vonden de ACHA niet ver genoeg gaan, terwijl gematigde Republikeinen juist lobbyden voor een mildere variant van de nieuwe zorgwet. Analisten achten de kans nu zelfs waarschijnlijk dat Obamacare ongeschonden de ambtsperiode van Trump overleefd. ‘The Donald’ gaf in een persconferentie na afloop opvallend genoeg de democraten de schuld voor het niet terugdraaien van een belangrijk deel van de nalatenschap van Barack Obama.

Normaliter laten ontwikkelingen op het gebied van het zorgstelsel Wall Street onberoerd. De Amerikaanse beurzen zijn de laatste maanden echter geïnspireerd geraakt door de beloftes van Trump om onder meer de belastingen te verlagen, een biljoen dollar te investeren in de infrastructuur en de regelgeving van de financiële sector te versoepelen. Nu Trump echter al bij de eerste en relatief eenvoudige horde is gestruikeld, kunnen beleggers vraagtekens gaan stellen bij de kans van slagen van zijn andere beloftes.

In afwachting van de stemming over het wetsvoorstel koersten de Amerikaanse aandelenmarkten vrijdag af op de slechtste week sinds november. In eerste instantie leek het erop dat vrijdag alsnog gestemd zou worden over het wetsvoorstel. Rond het slot van de handel in New York werd echter bekend dat Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en indiener van het wetsvoorstel, later op de dag een persconferentie zou geven, terwijl er al berichten circuleerden dat het wetsvoorstel zou worden ingetrokken. 

De dollar stond vanochtend onder druk en noteerde op 1,0849, ten opzichte van een stand van 1,0784 voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese markten vrijdag. Ten opzichte van de yen verloor de dollar krap een procent aan waarde en de Nikkei index koerste vanochtend 1,5 procent lager, waarbij met name exportfondsen in de verkoop werden gedaan. De beurzen in China en Sydney noteerden daarentegen dicht bij het slot van vrijdag.

De olieprijzen kunnen vandaag in beweging komen na nieuws dat oliekartel OPEC samen met elf niet-leden onderzoekt of de periode voor de productiebeperking met zes maanden kan worden verlengd. Vrijdag sloot de mei-future op een vat Amerikaanse olie nog 0,6 procent hoger op 47,97 dollar. Vorige maand stond er echter nog een prijs van bijna 55 dollar op de borden.

De beursagenda is vandaag zeer matig gevuld, waarbij alleen de Duitse conjunctuurindicator Ifo-index op extra aandacht kan rekenen. Later in de handelsweek hebben beleggers oog voor de naderende Brexit doordat premier Theresa May naar verwachting een brief naar president Tusk van de Europese Raad zal sturen, waarin zij Artikel 50 van het verdrag van Lissabon activeert, terwijl ook cijfers over de Amerikaanse economische groei staan geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

Wakkerpolis heeft NN Group voor de rechter gedaagd in verband met ten onrechte ingehouden ‘eerste kosten’ voor beleggingsverzekeringen. Met deze dagvaarding start Wakkerpolis een collectieve procedure tegen NN voor 500.000 klanten met een claim van 3,2 miljard euro.

AMG Advanced Metallurgical Group maakte bekend dat Global Advanced Metals USA het tantalumcontract tussen beide partijen wil stopzetten. AMG bekijkt momenteel de exacte gevolgen van de annulering van het contract, die momenteel op circa 5 miljoen dollar worden geschat. 

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor ASM International van 51,00 naar 56,00 euro, en handhaafde daarbij het advies op Overwogen. Reden voor de koersdoelverhoging is volgens de analisten de recente sterke prestatie van het aandeel ASM Pacific Technologies. Het belang van ASMI in ASM PT is inmiddels goed voor circa 65 procent van de marktkapitalisatie van ASMI.

OCI heeft in 2016 een flink lagere omzet gerealiseerd wat flink op de winst drukte, maar liet zich wel positief uit over de komende jaren. Dit maakte het bedrijf vrijdag nabeurs bekend. In 2016 kwam de omzet van OCI uit op 1.906,5 miljoen dollar, liefst 12,8 procent lager dan de omzet van 2.186,1 miljoen dollar over 2015. Dit was volgens OCI voor een groot deel te wijten aan lagere verkoopprijzen. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) kelderde met bijna 37 procent van 736,2 miljoen naar 466,5 miljoen dollar, waarbij de EBITDA-marge verslechterde van 33,7 naar 24,5 procent. 

Het middel ConfirmMDx van MDxHealth kan helpen bij castratieresistente prostaatkanker. De testresultaten werden door MDxHealth gepresenteerd op een congres voor urologen in Londen. 

Heineken liep vertraging op met de overname van 1.900 pubs van Punch in het Verenigd Koninkrijk voor 305 miljoen Britse pond. De Britse toezichthouder Competition & Markets Authority (CMA) heeft langer nodig om de voorgenomen overname te beoordelen en verlengde de deadline om met een oordeel te komen van 24 april 2017 naar 29 mei 2017.

Hydratec heeft in 2016 een hoger bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten geboekt op een hogere omzet. Dit maakte de Amersfoortse specialist in industriële systemen en componenten vrijdag nabeurs bekend. Hydratec meldde het nog te vroeg te vinden om nu uitspraken te doen over de mogelijke resultaten voor 2017.

Ctac draagt Geert van de Weerdhof voor als lid van de raad van commissarissen. Dit meldde het ict-bedrijf maandag voorbeurs.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 2.343,98 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 20.596,72 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.828,74 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.