(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een rustige opening tegemoet. Beleggers zullen zich komende week voornamelijk richten op het naderende weekend, wanneer Italië een referendum houdt over de macht van de Senaat. Op hetzelfde moment organiseert Oostenrijk presidentsverkiezingen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een vlakke opening. Afgelopen week won de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis nog 1,6 procent.

“Het Italiaanse referendum wordt een néé [tegen constitutionele hervormingen]”, aldus de verwachting van sales trader Gert Berendse van ING, die benadrukte dat het vervolgens “de vraag is of premier Matteo Renzi zijn belofte om op te stappen bij een verwerping van de hervormingen gestand zal doen”. 

Wall Street scherpte vrijdag op een verkorte handelsdag wederom records aan. De Russell 2000, een index van kleinere Amerikaanse ondernemingen met een gemiddelde beurswaarde van krap 1 miljard dollar, sloot zelfs de afgelopen 14 handelsdagen onafgebroken hoger, vanaf de dag van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. De winsten op de Europese aandelenbeurzen zijn sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen daarentegen aan de bescheiden kant, waarbij jaarrecords achterwege bleven.

De olieprijs stond vrijdag flink onder druk. De januari-future op een vat Amerikaanse olie daalde 4,2 procent naar 45,93 dollar. Beleggers kijken vooral uit naar de bijeenkomst van de belangrijkste olieproducerende landen (OPEC) woensdag in Wenen, waarbij wordt gestreefd naar een definitief akkoord over een productiebeperking. De olieprijzen stonden met name onder druk door berichtgeving dat Saudi Arabië een voorvergadering met niet OPEC-landen, waaronder Rusland, vandaag aan zich voorbij zal laten gaan. Het koninkrijk wil eerst de deal met de andere kartelleden afronden. 

De dollar stond vanochtend eveneens onder druk en koerste rond 1,0646. Bij het sluiten van de markt vrijdag in Amsterdam bewoog het muntpaar nog op 1,0600. Bij aanvang van de handelsdag op Beursplein 5 stond nog een stand van 1,0552 op de borden.

In Azië doorbrak de Japanse Nikkei index door een sterke yen een winstreeks van zeven handelsdagen. De Japanse beurs koerste nipt in het rood. De beurs in Sydney verloor daarnaast 0,8 procent, terwijl de Chinese beurzen winsten boekten.

Ogen gericht op Italiaans referendum

De Italiaanse premier Matteo Renzi wil met het referendum van komend weekend de macht van de Senaat inperken en zo de politieke besluitvorming stroomlijnen en ruimte maken voor hervormingen. Renzi liet eerder al weten zijn eigen toekomst aan de uitslag te verbinden, iets wat beleggers ongerust maakt aangezien een nee-stem kan leiden tot nieuwe verkiezingen en daarmee mogelijk de weg plaveien voor een overwinning van de populistische anti-euro beweging van Beppe Grillo. “Dit zou na een euroreferendum zelfs tot een uittreden van Italië uit de euro kunnen leiden”, stelde analist Maarten Leen van ING.

Het nee-kamp, onder aanvoering van Beppe Grillo, is volgens peilingen aan de winnende hand, waardoor er politieke onrust in het verschiet kan liggen. Ondanks het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank is het rendement op Italiaanse staatsleningen, de risicovergoeding voor het uitlenen van geld aan de Italiaanse staat, de laatste weken scherp gestegen.

“In Italië staat het nee-kamp [tegen de constitutionele hervorming] op voorsprong, waardoor het risico toeneemt dat premier Renzi na de uitslag van het referendum op 4 december ontslag neemt. Op dezelfde dag kan in Oostenrijk de extreem-rechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) de presidentsverkiezingen winnen, waardoor voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog extreem-rechts in Oostenrijk weer aan de macht komt”, aldus economen van ETF Securities.

Naast bespiegelingen over de toekomst van de euro kijken beleggers met name naar vrijdag, wanneer het Amerikaanse banenrapport staat geagendeerd. Het is het laatste belangrijke rapport in aanloop naar de rentevergadering van de Federal Reserve in december, waar naar verwachting de rente zal worden verhoogd.

Vandaag is de agenda vrijwel leeg. 

Bedrijfsnieuws

Een overname van Sandd zal de koers van PostNL goed doen. Dit stelde analist David Kerstens van Jefferies maandag, na geruchten in de media over een dergelijke acquisitie. Er zou momenteel een onderzoek plaatsvinden door de Nederlandse overheid naar de mogelijkheden voor de postmarkt, inclusief een eventuele overname van Sandd door PostNL. De uitkomst van dit onderzoek wordt in december verwacht. 

Gemalto sloot een intentieverklaring getekend met Huawei om hun krachten te bundelen op het vlak van Internet of Things (IoT) technologie.  Gemalto gaat onder andere zijn LingUs On-Demand Connectivity-oplossing integreren met het software-platform van Huawei om de connectiviteit via beveiligde inschrijving op afstand mogelijk te maken.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,4 procent naar 2.213,33 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,4 procent op 19.152,14 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 5.398,92 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties