(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger openen, waardoor een aanscherping van het jaarrecord binnen handbereik ligt. Wall Street gaf maandagavond al het goede voorbeeld door nipt records aan te scherpen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0.4 procent. Maandag startte de hoofdgraadmeter van Beursplein de handelsweek nog onveranderd op 555,22 punten, waarbij SBM Offshore en Vopak de dissonanten waren met forse verliezen.

Marktanalist Ron van der Does van IG zei tegen ABM Financial News dat beleggers enigszins last krijgen van hoogtevrees. Hier is volgens van der Does echter geen reden toe. De sterke bedrijfsresultaten, de meevallende macro-economische cijfers en de lage rente leggen volgens de marktvorser een solide bodem onder de aandelenmarkten.

Op Wall Street scherpten de drie hoofdindices maandag al weer voor de 26ste keer dit jaar records aan. De winsten waren evenwel minimaal. Het Amerikaanse cijferseizoen was de afgelopen weken een aanjager voor de aandelenmarkten, maar de cijferstroom begint deze week op te drogen en beleggers zijn op zoek naar nieuwe impulsen.

De oliemarkten kunnen mogelijk in deze lacune voorzien. Een december-future voor een vat ruwe olie koerste op de New York Mercantile Exchange maandagavond 3 procent hoger op 57,30 dollar.  Een januari-future Brent-olie klom daarnaast 3,3 procent tot 64,11 dollar, waardoor de olieprijzen noteren op het hoogste niveau in twee jaar tijd.

De olieprijs is nu met meer dan 30 procent gestegen sinds het dieptepunt van juni dit jaar. Oplopende spanningen in het Midden-Oosten waren een aanjager voor de prijs, omdat beleggers steeds meer rekening houden met de kans dat conflicten de olie-aanvoer verstoren, terwijl de voorraden wereldwijd juist zijn afgenomen.

“Het is een extreem lange lijst die de markt herinnert hoe kwetsbaar de oliemarkt is”, zei analist Gary Ross van S&P Global Platts. Maandag zaten de olieprijzen scherp in de lift na de arrestatie van zestig prinsen, ministers en prominente zakenmannen in Saoedi-Arabië. Marktanalisten vrezen een machtsstrijd die tot een  politieke destabilisatie kan leiden in het belangrijke OPEC-land.

Overigens zijn analisten van Commerzbank juist van mening “dat de fundamentele data een significant lagere olieprijs rechtvaardigen”, waarbij wordt verwezen naar de aanhoudende productietoename van schalie-olie in de Verenigde Staten, die de productiebeperkingen door OPEC teniet doen.

De forse stijging van de olieprijzen had vanochtend een positief effect op de Aziatische aandelenmarkten. De beurs in Tokio klom zelfs met bijna twee procent, naar het hoogste niveau  in 26 jaar tijd, dankzij onder meer forse winsten voor grondstofgevoelige ondernemingen. In Sydney klom de hoofdindex een procent nadat The Reserve Bank of Australia (RBA) het belangrijkste rentetarief handhaafde op het historisch lage niveau van 1,50 procent. 

“De vooruitzichten voor de wereldeconomie blijven verbeteren […] en onder meer de groei van Chinese economie wordt ondersteund door aantrekkende investeringen in infrastructuur”, aldus de RBA, die verwacht dat de groei van de Australische economie in de komende jaren zal uitkomen rond de drie procent per jaar.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Vanochtend werd al wel bekend dat de Nederlandse inflatie onder druk staat. Afgelopen maand steeg het prijspeil met 1,3 procent, terwijl dit in september nog 1,5 procent was. De afname van de inflatie was vooral een gevolg van de ontwikkeling van de benzineprijzen. In Duitsland bleek de industriële productie in september gedaald. Economen rekenden op een afname van 0,8 procent, maar dit werd een daling van 1,6 procent.

Bedrijfsnieuws

Het Franse telecombedrijf Altice-SFR, onderdeel van Altice, en het Franse televisiestation TF1 hebben de strijdbijl begraven en gaan samenwerken op het gebied van advertentie-inkomsten. 

AkzoNobel gaf een tweejarige obligatie met variabele rente van 500 miljoen euro uit “op gunstige voorwaarden”. 

Batenburg Techniek boekte het derde kwartaal meer omzet en de technisch dienstverlener is positief over de rest van het jaar, hoewel de activiteiten in de oliegerelateerde markten achterblijven.

Verder kunnen aandelen in beweging komen na analistenrapporten. HSBC werd positiever over de verzekeraars. Zo ging het koersdoel voor Aegon omhoog naar 5,30 euro, voor ASR naar 39,20 en voor NN Group naar 39,50 euro. 

Degroof Petercam verlaagde juist het advies SBM Offshore van Kopen naar Houden met een koersdoel van 18,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,1 procent hoger op 2.591,13 punten, de Dow Jones index won 0,04 procent op 23.548,42 punten en de Nasdaq eindigde 0,3 procent hoger op 6.786,44 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.