(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting met bescheiden verliezen openen. Wall Street gaf woensdagavond na een wisselend handelsverloop nog licht terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een verdeeld beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. Woensdag koerste de index in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit nog 0,2 procent hoger naar 536,48 punten.

De Amerikaanse centrale bank verhoogde woensdagavond zoals verwacht de rente met 25 basispunten tot een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Voor dit jaar gaat de Federal Open Market Committee (FOMC) nog steeds uit van in totaal drie renteverhogingen van elk 25 basispunten, bleek uit de zogenoemde dot plot van het beleidscomité. Voor 2019 gaat het beleidscomité evenwel nu uit van 3 renteverhogingen, terwijl in de dot plot van december nog werd uitgegaan van twee renteverhogingen.

Hoewel de zogenoemde dot plot van de Fed wijst op drie renteverhogingen in totaal in 2018, waarvan er gisteren dus al één van werd doorgevoerd, denkt analist Jonas Goltermann van ING “dat nog drie renteverhogingen in 2018 het basis scenario is”. De analist wees op de opwaarts bijgestelde ramingen voor de groei en de inflatie en benadrukte ook dat de lagere ramingen in de dot plot afkomstig zijn van Neel Kashkari en Charles Evans, die geen stemrecht hebben. ING denkt dan ook dat de trend dit jaar wat meer richting de haviken zal neigen dan de dot plot doet vermoeden.

De dollar gaf terrein prijs na het besluit. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2354. Voorafgaand aan het rentebesluit stond er nog een stand van 1,2265 op de borden.

Beleggers op Wall Street deden een stapje terug na het rentebesluit, maar de uitslagen waren niet verontrustend. Het sentiment kreeg onder meer een duwtje in de rug door een een stijging van de olieprijs met 2,6 procent tot boven de 65 dollargrens. Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie in de afgelopen week met circa 2,6 miljoen vaten zijn gedaald tot 428,3 miljoen vaten. Vooraf door S&P Global Platts geraadpleegde economen rekenden juist op een stijging van 2,6 miljoen vaten ruwe olie.

Facebook sloot na een volatiel handelsverloop ruim een procent in de plus, na scherpe dalingen tijdens de twee voorafgaande handelsdagen. Analisten tuimelden over elkaar heen om onder meer verwachtingen neerwaarts bij te stellen, of juist te wijzen op een overdreven koersreactie. Mede-oprichter en topman van Facebook Mark Zuckerberg verontschuldigde zich woensdagavond in ieder geval voor de controverse over de gegevens van Cambridge Analytica tijdens een interview met CNN, en zei dat hij bereid zou zijn om voor het Congres te verschijnen.

Eerder op woensdag liet Zuckerberg voor het eerst van zich horen na een dagenlange stilte over het schandaal, waarin werd onthuld dat de persoonlijke gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers zonder toestemming van de gebruikers werden gebruikt door het verkiezingsdatabedrijf Cambridge Analytica. In een Facebook-bericht lichtte hij plannen toe om apps te controleren, de toegang van ontwikkelaars tot gebruikersgegevens te wijzigen en een hulpmiddel toe te voegen waarmee gebruikers kunnen zien welke apps voor persoonlijke gegevens worden gebruikt.

Beleggers in Azië reageerden terughoudend op de verzwakking van de dollar na het rentebesluit en de Chinese beurzen noteerden vanochtend ongeveer een half procent lager. De beurs in Tokio was echter een witte raaf met een winst van ongeveer een procent, nadat er vanwege een nationale feestdag woensdag geen handel was in Tokio. De bedrijvigheid in de Japanse industrie zat in maart in de lift, maar wel in een lager tempo dan een maand eerder. De voorlopige inkoopmanagersindex bereikte in maart een stand van 53,2, waar dit een maand eerder nog 54,1 was.

Beleggers in de eurozone en Amerika krijgen vandaag inzicht in de samengestelde inkoopmanagersindices voor maart, die zowel de industrie- als de dienstensector omvat. Ook het rentebesluit van de Bank of England kan op extra aandacht rekenen.

Bedrijfsnieuws

De omzet van de kaartenmaker AND daalde van 7,3 miljoen euro in 2016 naar 1,4 miljoen euro in 2017. De bedrijfskosten waren relatief stabiel op 3,9 miljoen euro. Als gevolg van de omzetdaling leed AND in 2017 verlies. Het resultaat ging van 2,8 miljoen euro positief in 2016 naar 2,8 miljoen euro negatief afgelopen jaar. Exclusief bijzondere posten was er in 2017 sprake van een verlies van 1,9 miljoen euro.

Alfen Beheer wordt tegen een lager dan verwachte prijs naar de beurs gebracht. Dit bevestigde de beursnieuweling donderdag voorbeurs, nadat woensdag al uitlekte dat de introductieprijs ruim onder de afgegeven prijsbandbreedte is uitgekomen. De aandelen worden voor 10,00 euro per stuk naar de beurs gebracht. Daarmee wordt Alfen gewaardeerd op zo’n 200 miljoen euro.

Biotechbedrijf MDxHealth haalt 36 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen tegen 3,60 euro per stuk. Het aandeel MDxHealth sloot woensdag 1,9 procent hoger op 4,03 euro.

Euronext is akkoord gegaan met onder meer de benoeming van Paul Humphrey als interim-topman van Euronext Londen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,2 procent tot 2.711,93 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 24.682,31 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 7.345,28 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.