(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet bij aanvang van een week vol bedrijfscijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Wall Street gaf vrijdag de winsten na het slot in Amsterdam grotendeels prijs, terwijl het beeld in Azië vanochtend gemengd is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. Afgelopen week sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis nog vrijwel onveranderd.

Volgens marktstrateeg Chris Weston van IG kunnen handelaren zich opmaken voor een heftige beursweek. Op basis van marktkapitalisatie rapporteert bijna een kwart van de Amerikaanse S&P 500 index kwartaalcijfers. De krachtige dollar kan daarnaast het sentiment gaan bepalen, terwijl Amerikaanse staatsobligaties onder druk staan. Het rendement op een lening met een looptijd van 10 jaar steeg afgelopen week, door met name het vooruitzicht van een renteverhoging door de Federal Reserve later dit jaar, naar het hoogste niveau sinds begin juni, aldus Weston.

Het cijferseizoen barstte vrijdag los op Wall Street met de vrijgave van de cijfers van de financiële giganten JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. Na een aanvankelijk positieve ontvangst van de kwartaalrapportages sloten alle drie de fondsen opmerkelijk genoeg vrijwel onveranderd. Ook de winsten voor de bredere indices verdampten en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot vrijwel vlak. Het verzurende sentiment werd onder meer ingegeven door de aanhoudende opmars van de dollar, waardoor de winstgevendheid van Amerikaanse multinationals direct wordt gedrukt. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0984, terwijl vrijdagochtend nog een stand van 1,1025 op de borden stond. Vorige week maandag noteerde het muntpaar nog rond de 1,1200.

De december-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,09 dollar, gelijk aan 0,2 procent, lager op 50,35 dollar.

In Azië bleven grote uitschieters vanochtend achterwege. De beurs in Tokio klom enkele tienden van een procent, met dank aan onder meer een verzwakkende yen ten opzichte van de dollar, terwijl ook de Shanghai Composite nipt in het groen noteerde. De beurzen in Hong Kong en Sydney koersten daarentegen respectievelijk 0,6 en 0,8 procent lager.

Drukke handelsweek

Op het Damrak staan deze week onder meer de resultaten van AkzoNobel, ASML en TomTom geagendeerd, waarbij laatstgenoemde afgelopen week al een tipje van de sluier oplichtte met een omzetwaarschuwing vanwege een zwakker dan voorziene verkoop van PND’s, de fysieke navigatiekastjes, in Europa.

Woensdag worden door de Chinese overheid de nieuwste groeicijfers bekend gemaakt. Beleggers staan op scherp nadat afgelopen week nog zeer tegenvallende in- en uitvoercijfers werden vrijgegeven.

Donderdag volgt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waarbij analisten niet rekenen op aanpassingen van het ruime monetaire beleid. Beleggers zijn echter wel alert op hints van voorzitter Mario Draghi die kunnen duiden op een afbouw in de toekomst van het omvangrijke opkoopprogramma van staats-en bedrijfsleningen.

Op het macro-economische vlak kijken beleggers vandaag met name naar cijfers over de inflatie in de eurozone en de Amerikaanse industriële productie. In Amerika geven daarnaast onder meer Bank of America en Hasbro cijfers prijs, terwijl nabeurs IBM en Netflix staan geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Gemalto gaat aan YunOS van de Alibaba Group connectiviteit en beveiliging aanbieden.  Gemalto levert zijn Allynis Trusted Service Hub, die volgens het beveiligingsbedrijf “op eenvoudige wijze gevoelige informatie beheert tijdens haar levensduur”.

Karin de Jong wordt uitvoerend bestuurder bij Fagron. De Jong vervangt de voormalig CFO van Fagron, Jan Peeters, die tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders van 9 mei 2016 reeds was teruggetreden als uitvoerend bestuurder. Zelf was De Jong al even actief als financieel directeur.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.132,98 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 18.138,38 punten en de Nasdaq sloot vrijwel onveranderd op 5.214,16.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.