(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet nadat Wall Street vrijdag overtuigend in het groen sloot, terwijl de beurzen in Azië vanochtend eveneens hoger koersen. In Duitsland blijven de beurzen vandaag gesloten in verband met de Dag van de Duitse eenheid.  

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak 0,2 procent hoger, na aanvankelijk nog ruim twee procent in het rood te hebben genoteerd door met name zorgen over de financiële gesteldheid van Deutsche Bank.

Wall Street vond vrijdag kort na de opening evenwel de weg omhoog, en leidde daarmee een scherp herstel in op Beursplein 5, na onbevestigde berichtgeving dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de Duitse bank een boete zal geven van 5,4 miljard dollar, fors minder dan het aanvankelijke bedrag van 14 miljard dollar. Dit verkleint volgens analisten de kans dat de Duitse bank steun nodig heeft van de Duitse overheid, hoewel een herkapitalisatie vermoedelijk wel moet plaatsvinden. De in Amerika genoteerde aandelen van Deutsche Bank sloten ruim veertien procent hoger en de financiële subindex van de S&P 500 klom 1,8 procent. De S&P 500 zelf won 0,8 procent.

Marktanalisten voorzien dat Deutsche Bank deze week de aandacht zal blijven trekken. Dit weekend kreeg de bank er weer een hoofdpijndossier bij in de vorm van een Italiaanse aanklacht in verband met een derivatenschandaal bij ’s werelds oudste bank, Banco Monte dei Paschi di Siena. Daarnaast is de hoop op een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie nog steeds slechts gebaseerd op geruchten. In de financiële sector zijn vandaag ook de ogen gericht op de beleggersdag van ING Groep, waar de bank een ingrijpende reorganisatie heeft aangekondigd.

De novemberfuture voor een vat olie sloot vrijdag 0,9 procent hoger op 48,24 dollar per vat, terwijl de december Brent future de 50 dollargrens nipt doorbrak. Rond het middaguur noteerden de olieprijzen nog fors in het rood, maar de futures vonden uiteindelijk net als de aandelenmarkten toch de weg omhoog.

De euro/dollar werd vanochtend 0,2 procent hoger verhandeld op 1,1235.

In China werd dit weekend bekend dat volgens overheidscijfers de bedrijvigheid in de  industrie in een stabiel tempo is gegroeid. De officiële inkoopmanagersindex kwam in september uit op 50,4, onveranderd vergeleken met augustus en in lijn met de verwachtingen van geraadpleegde economen. Het groeitempo in de dienstensector klom daarnaast licht van 53,5 in augustus naar 53,7 in september. Ook de bedrijvigheid in de Japanse industrie liet groei zien. De index eindigde afgelopen maand op een stand van 50,4, waar dit een maand eerder nog 49,5 was. Vandaag worden ook in de eurozone en Amerika de inkoopmanagersindices van de industrie vrijgegeven.

De Chinese beurzen houden de deuren de gehele week gesloten vanwege de viering van het ontstaan van de republiek. De andere beurzen in Azië reageerden positief op de groeicijfers en het hogere slot op Wall Street. De beurs in Tokio noteerde koerste vanochtend 0,9 procent hoger, terwijl de All Ordinaries in Sydney 0,8 procent bijschreef.

Beleggers kijken deze week vooral naar vrijdag, wanneer het Amerikaanse banenrapport wordt vrijgegeven. ’s Werelds belangrijkste macrocijfer zal worden gewikt en gewogen met het oog op een mogelijke renteverhoging in december. “Na een tegenvallende stijging van 151.000 banen in augustus wordt voor september gemiddeld genomen een toename van 164.000 banen voorzien”, aldus ABN AMRO.

Daarnaast gaat dinsdag de aandacht naar het debat tussen de democratische- en conservatieve vice-presidentskandidaten Tim Kaine en Mike Pence.

Bedrijfsnieuws

ING gaat 800 miljoen euro investeren in verdere digitale transformatie en wil daarmee in de komende vijf jaar 900 miljoen euro aan extra kosten besparen. Dit heeft de bank maandag bekendgemaakt. De plannen raken circa 7.000 medewerkers, vooral in Nederland en België.

ABN AMRO rondde de verwatering van het belang van de bank in betalingsverwerker Equens afg. Op 3 november vorig jaar maakte ABN AMRO bekend dat er overeenstemming was bereikt over de verwatering van het belang van ABN AMRO in Equens van 18,4 naar 7,0 procent. De verwatering volgde op een fusie van betalingsverwerkers Equens en Worldonline.

NedSense zag in het afgelopen halfjaar de nettowinst flink stijgen, dankzij de verkoop van LOFT begin 2016. Onder de streep restte afgelopen halfjaar een nettowinst van 3,3 miljoen euro, tegenover een verlies van 1,9 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Telegraaf Media Groep en Talpa voegen Sky Radio Group en 538Groep samen. De combinatie geldt vanaf 1 oktober.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot 0,9 procent hoger op 18.308,15 punten, de S&P 500 steeg met 0,8 procent tot 2.168,24 en de Nasdaq won eveneens 0,8 procent om te eindigen op 5.312,00 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.