(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met een kleine winst gesloten. De AEX index steeg 0,2  procent op 452,99 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

“De eerdere winsten zijn tegen het eind van de handelsdag toch licht weggezakt, vanwege de nervositeit in de markt over Deutsche Bank”, aldus Cees Smit van For Tomorrow. “Aangezien de Duitse financiële markten maandag waren gesloten vanwege een nationale feestdag bleef dat toch een beetje boven de markt hangen”, voegde de fondsmanager toe.

The Wall Street Journal meldde maandag dat de bank in gesprek is met het Amerikaanse ministerie van Justitie over de schikking in de kwestie over het verkopen van rommelhypotheken.

Daarnaast speelde volgens Smit de Brexit de markt parten, nadat de Britse premier Theresa May zondag meldde dat het land tegen het einde van maart 2017 gaat beginnen met de onderhandelingen over het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. “Daarmee is de Brexit terug op de agenda”, aldus de fondsmanager.

De markt kijkt verder uit naar het Amerikaanse banenrapport van september dat vrijdag verschijnt, “hoewel de Federal Reserve op basis van de data niet direct maatregelen zal nemen, in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Wat dat betreft maakt de markt zich drukker over een mogelijke overwinning van presidentskandidaat Trump”, aldus Smit.

De ochtend werd gedomineerd door een flinke stroom inkoopmanagersindexen voor de industrie uit onder meer de eurozone en het Verenigd Koninkrijk, in combinatie met de meest recente notulen van de Bank of England. De gemene deler van de inkoopdata van de belangrijkste landen van de eurozone en de eurozone als geheel was dat deze waren opgelopen. De inkoopmanagersindex van Groot-Brittannië kwam over september zelfs veel beter uit dan voorzien en maakte op maandbasis een sprong van 53,4 naar 55,4.

Van de Bank of Japan kwam maandagochtend het Tankanrapport over het derde kwartaal uit, waaruit bleek dat het vertrouwen van de grootste producenten stabiel bleef. Wel leeft er gelet op de dure yen grote zorg over de winstontwikkeling in de rest van het fiscale boekjaar, dat in Japan eindigt op 31 maart 2017.

Uit de Verenigde Staten bleek dat de inkoopmanagersindex voor de industrie gemeten door het Institute for Supply Management steeg van 49,4 in augustus naar 51,5 in september. De cijfers van Markit lieten juist een vertraging van de groei zien. De inkoopmanagersindex daalde van 52,0 in augustus naar 51,5 in september, het laagste niveau in drie maanden.  

Olie noteerde maandag verdeeld. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 48,16 dollar, terwijl een december-future Brent vlak noteerde op 50,20 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1217. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1225 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1237 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Heineken met een winst van 2,6 procent, gevolg door Galapagos en Royal Dutch Shell met winsten van achtereenvolgens 1,4 en 0,8 procent.

Gemalto was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler.

Onder de hoofdfondsen kon met name ING Groep rekenen op de aandacht van beleggers. De bank gaat 800 miljoen euro investeren in verdere digitale transformatie en wil daarmee in de komende vijf jaar 900 miljoen euro aan extra kosten besparen. De plannen raken circa 7.000 medewerkers, vooral in Nederland en België, waaronder 950 banen van externe leveranciers. In België gaan circa 3.500 voltijdbanen verloren en in Nederland ongeveer 2.300 banen tot en met 2021. Het aandeel verloor 1,0 procent.

Wolters Kluwer rondde de desinvestering van AppOne af ter waarde van 32 miljoen euro, waarmee het bedrijf 13 miljoen euro aan boekwinst denkt over te houden. Barclays verhoogde bovendien het koersdoel van 42,00 euro naar 43,30 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. Het aandeel Wolters Kluwer noteerde maandag 0,1 procent hoger.

Het aandeel RELX kreeg een koersdoelverlaging van Barclays te verwerken van 18,10 naar 17,75 euro. RELX noteerde 0,3 procent hoger.

In de Midkap ging Intertrust aan kop met een winst van 1,8 procent, gevolgd door PostNL met 1,7 procent na de aankondiging vrijdag nabeurs om dividend uit te gaan keren. Refresco Group was met een verlies van 1,0 procent de grootste daler.

Onder de kleinere fondsen kwam Telegraaf Media Groep met de effectuering van de combinatie van zijn radiogroep Sky Radio Group met 538Groep van Talpa. Dit volgde op eerder dit jaar bekendgemaakt voornemen tot een samenwerking op radiogebied. Het aandeel TMG noteerde 0,3 procent hoger.

Pharming berichtte maandag de resultaten over de eerste acht maanden van dit jaar. Het biofarmabedrijf zag op jaarbasis zowel de omzet als de winst aantrekken. Pharming merkte op dat als de deal met Valeant voor 1 januari 2016 zou zijn afgerond, de resultaten aanzienlijk zouden verschillen. Het concern zou dan dichter bij winstgevendheid zijn gekomen in de verslagperiode. Pharming houdt op 5 oktober een buitengewone aandeelhoudersvergadering over de eerder aangekondigde kapitaalverhoging die volgt op de voorgenomen terugkoop van de commerciële rechten van Ruconest in Amerika. Het aandeel steeg 8,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.158,52 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.