(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,0 procent tot 503,98 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,8 procent.

Daarmee herstelde de AEX deels van de verliezen een dag eerder. Online broker Lynx sprak van een enerverende dag, waarbij de AEX index de slechtste dag sinds juni 2016 beleefde. “Indien de Amsterdamse beurs boven de steun en dus boven de 500 punten de week kan afsluiten, kan dat positief zijn en een mogelijk herstel kunnen inluiden. Er zijn afgelopen week in de weg omlaag in ieder geval twee koersgaps gevormd. Deze ‘gaten’ in de grafiek worden doorgaans opgevuld. In een mogelijk herstel kunnen we ons dus richten op circa 522 punten”, aldus de analisten van de online broker.

De handelsdag stond vrijdag met name in het teken van het Amerikaans banenrapport en de OPEC-vergadering in Wenen. Uit de data van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek vrijdag dat het aantal banen in november is gestegen met 155.000 banen, wat duidelijk minder was dan de verwachte groei met 198.000 banen. Markten interpreteerden de data als een signaal dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagt, wat in 2019 mogelijk zou kunnen leiden tot minder renteverhogingen dan voorzien.

Daarnaast volgde de markt met argusogen de ontwikkelingen in Wenen, waar de OPEC bijeenkwam om te praten over een mogelijke verlaging van de productie. Uiteindelijk kwamen de OPEC en een aantal grote olieproducenten zoals Rusland een verlaging van de output overeen met 1,2 miljoen vaten per dag. De olieprijs noteerde vrijdag tot 5,0 procent hoger.

Het rommelige proces van de afgelopen dagen is volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO “een enorm teken van zwakte” van met name Saoedi-Arabië, dat schijnbaar tussen twee vuren zit en niet weet hoe om te gaan met aan de ene kant Rusland en de andere kant de Verenigde Staten.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag tevens bekend dat de industriële productie van Duitsland in oktober op maandbasis is gedaald met 0,5 procent tegen een plus van 0,1 procent in september.

De industriële productie van Frankrijk over oktober kwam op maandbasis 1,2 procent hoger uit, tegen een afname met 1,6 procent in september. Hier lag de verwachting op een stijging met 0,7 procent.

In de loop van de ochtend volgde uit de eurozone tweede meting van de groei van de economie over het derde kwartaal. Die kwam op kwartaalbasis nog altijd uit op 0,2 procent, een vertraging ten opzichte van de groei in het tweede kwartaal op kwartaalbasis van 0,4 procent. Op jaarbasis bleek de groei 1,6 procent te bedragen in plaats van de in een eerste meting gemelde 1,7 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten op macro-economisch vlak tevens het nieuws dat het Amerikaans consumentenvertrouwen in de economie in december onveranderd is ten opzichte van de voorgaande maand. De index voor het consumentenvertrouwen bleek gelijk op 97,5.

De euro/dollar noteerde op 1,1394. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1371 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1378 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 22 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,8 procent, gevolgd door Shell en Vopak met winsten van respectievelijk 2,6 procent en 2,3 procent

AkzoNobel won 1,2 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten profiteerde AkzoNobel van een koopaanbeveling door Jefferies.

KPN kreeg ook fanmail, van zowel Credit Suisse als Kepler Cheuvreux. Deze laatste verhoogde het koersdoel voor KPN van 3,00 naar 3,10 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgend jaar wordt een soort overgangsjaar, met de nodige uitdagingen, maar op de langere termijn is Kepler positief over de vooruitzichten. Het aandeel won 1,8 procent.

Credit Suisse besloot het advies voor KPN te verhogen naar Outperform met een koersdoel van eveneens 3,10 euro. De analisten rekenen op groei in de komende jaren.

Gemalto was met een koerswinst van 0,2 procent het aandeel dat vandaag het minst profiteerde van het optimisme in de markt. Op het aandeel ligt een overnamebod.

ASML was met een verlies van 1,4 procent een van de weinige dalers in de hoofdindex.

In de Midcap ging bodemonderzoeker Fugro aan kop met een winst van 4,5 procent, gevolgd door Corbion en Adyen met winsten van respectievelijk 3,0 procent en 2,6 procent. Sligo bungelde onderaan en daalde 1,9 procent. Boskalis verloor 0,9 procent, terwijl Besi 1,1 procent inleverde.

In de AScX steeg Pharming 5,1 procent. Het biotechbedrijf presenteerde een gunstig rapport uit Berlijn. In een toelichting wees CEO Sijmen de Vries van Pharming vooral op het veel gunstigere kostenplaatje van Ruconest ten opzichte van Firazyr. Doordat voor deze laatste veel meer behandelingen nodig zijn, die per stuk 11.000 tot 12.000 dollar kosten, is Ruconest “significant goedkoper”, aldus De Vries.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,5 procent lager op 2.655,98 punten. De Dow Jones index daalde 1,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.