De Amsterdamse beurs is net als de omringende beurzen met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX dikte 1,6 procent aan op 440,75 punten, de AMX won 2,4 procent op 613,86 punten en de AScX werd 2,2 procent duurder op 760,49 punten.

“De lijn van afgelopen vrijdag wordt doorgetrokken”, aldus vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB. Aanleiding hiervoor is volgens Westerterp het sterke banenrapport uit Amerika over juni en de toenemende kans op extra stimuleringen in Japan, nadat de regeringspartij van premier Shinzo Abe de verkiezingen voor het Japanse hogerhuis won.

Een punt van zorg blijft volgens de vermogensbeheerder van JNVB de toestand van de Italiaanse banken. Daarover “moet nog een harde noot worden gekraakt”, aldus de vermogensbeheerder.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelde vandaag dat het geen accuut probleem betreft, dat geleidelijk door de banken zelf moet worden opgelost.

“De mogelijkheden voor staatssteun zijn zeer beperkt binnen de Europese kaders”, zei Dijsselbloem. “Eigenaren en geldschieters van banken moeten de verliezen dragen. Zij hebben ook de winst gepakt in de goeie jaren, dan moeten ze ook verliezen dragen als die er zijn.”

Beleggers moesten het stellen met weinig richtinggevend nieuws. Vanavond na het sluiten van de handel op Wall Street volgen nog de kwartaalcijfers van aluminiumfabrikant Alcoa.

Volgens Westerterp staat er veel geld langs de zijlijn en zijn de verwachtingen voor het Amerikaanse cijferseizoen “zelfs negatief”, wat de kans op een meevaller vergroot. Wel merkte de vermogensbeheerder op dat Wall Street al op recordniveaus noteert.

De euro/dollar handelde vlak op 1,1044. Olie werd goedkoper, hoewel de prijzen tegen het einde van de middag nog een korte opleving kenden. Rond het sluiten van de aandelenhandel daalde een augustus-future op een vat West Texas Intermediate 0,4 procent naar 45,23 dollar en een september-future op een vat Brent werd 0,3 procent goedkoper op 0,3 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden vrijwel alle fondsen hoger. Koploper was ArcelorMittal met een koerswinst van 5,6 procent, gevolgd door Randstad met 4,7 procent en AkzoNobel en DSM met elk 3,5 procent.

Dit weekend bleek dat China het oneens is met importheffingen die Amerika instelde op Chinees staal. Amerika zou op sommige staalproducten uit China heffingen tot wel 450 procent willen zetten. “China is tegen het misbruik van handelsmaatregelen en zal haar rechten als lid van de WTO stevig uitoefenen en de legitieme belangen van de binnenlandse [staal]sector beschermen”, aldus het Chinese ministerie van Handel tegenover staatspersbureau Xinhua.

Randstad kreeg een koopaanbeveling van Credit Suisse, maar de Zwitserse bank verlaagde wel het koersdoel naar 43,00 euro. DSM maakte bekend 4,9 miljoen aandelen van de 53,5 miljoen aandelen Patheon die het bezit te zullen verkopen via een beursgang. Het belang van 49 procent in Patheon stond eind 2015 voor 351 miljoen euro in de boeken. Uitgaande van de beoogde prijsbandbreedte van 19,00 tot 22,00 dollar zou dit belang circa 1,0 miljard tot 1,2 miljard dollar waard zijn. Analist Corné van Zeijl van Actiam sprak van circa 6 euro per aandeel DSM.

Verliezers waren er niet in de AEX. Royal Dutch Shell was met een koerswinst van 0,2 procent het fonds dat het minste steeg.

In de AMX ging Arcadis aan kop met een koerswinst van 6,8 procent. BAM Groep dikte 5,0 procent aan en Aperam 4,5 procent. Westerterp van JNVB noemde de winsten van BAM en Arcadis een technisch herstel na de koersdruk van de twee fondsen volgend op de keuze van de Britten voor een Brexit. Intertrust verloor een half procent en Vastned 0,1 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Fagron op met een koerswinst van 7,3 procent. Kiadis Pharma won 4,7 procent. The Leukemia & Lymphoma Society besloot nog eens 750.000 dollar te investeren in aandelen Kiadis, nadat het eerder dit jaar al 1 miljoen dollar in het aan de Amsterdamse beurs genoteerde biofarmabedrijf stopte. Holland Colours werd 3,7 procent goedkoper, nadat het aandeel vandaag 2,15 euro ex-dividend noteerde. Amsterdam Commodities verloor een procent.

Onder de lokaal genoteerde fondsen viel Sif Holding op met een dagwinst van 4,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde de toonaangevende S&P 500 index een half procent hoger op 2.140,99 punten. De Dow Jones index dikte 0,7 procent aan en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.