(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met stevige winsten gesloten, ondanks een aanvankelijk negatieve reactie op de nee-stem bij het Italiaanse referendum. De AEX index steeg 1,1 procent op 454,47 punten, terwijl de AMX een winst van 1,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,5 procent.

De Italiaanse kiezer zei bij het referendum van zondag in ruime meerderheid nee tegen het voorstel van premier Matteo Renzi om het landsbestuur slagvaardiger te maken met een grondwetswijziging. De premier kondigde daarop, zoals beloofd, zijn vertrek aan. 

“Het resultaat wordt door analisten beschouwd als een grote bedreiging voor de toekomst van de eurozone. Ondanks de onrust die volgde op het resultaat, waren de markten echter in staat om snel te herstellen”, constateerde Paresh Davdra van RationalFX.

Volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep betekent de uitslag geen reden voor een nieuwe financiële crisis. “De economische situatie is hierdoor niet veranderd. Het is een politiek proces waarvan we nu de uitkomst moeten afwachten”, zei Dijsselbloem.

Nicola Mai, hoofd research Europese staatsleningen bij PIMCO, betoogde dat Italië de kans laat lopen om het politieke systeem slanker en ontvankelijker voor hervormingen te maken. Mai verwacht verder dat het aftreden van Renzi als premier waarschijnlijk leidt tot een periode van meer politieke onzekerheid, midden in het proces van de herkapitalisatie van de Italiaanse bankensector.

De macro-economische kalender bevatte vandaag de inkoopmanagersindexen voor de Europese dienstensector, die eensgezind wezen op een aantrekkende groei in november. De inkoopmanagersindex van de eurozone steeg van 52,8 in oktober naar 53,8 in november. Eerder deze week werd bekend dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg van 53,5 in oktober naar 53,7 in november.

Verder bleek dat de detailhandelsverkopen in de eurozone, gerekend naar volume, in oktober op maandbasis met 1,1 procent stegen. In september namen de verkopen nog met 0,4 procent af, nadat in een vorige meting nog werd gesproken van een krimp van 0,2 procent.

Olie noteerde maandag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 52,03 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 55,02 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0724. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0630 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0671 op de borden. 

“Een sterke opleving [volgend op het Italiaanse referendum], ondanks de aanvankelijke daling tot een twee-jaars dieptepunt”, aldus Paresh Davdra van valutahuis RationalFX.

Volgens valutahandelaar Laurens Maartens van NBWM zaten “veel partijen short”, maar de weg omlaag werd al vlot afgesloten. “Dat leek te zorgen voor juist een oplopende vraag naar euro’s, van de zijde van partijen die short zaten”, aldus Maartens. De valutahandelaar noemde de uitslag van het referendum evenwel “alleen maar negatief voor de euro” en sprak dan ook van een goed moment om weer short te gaan in de euro. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 20 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,9 procent. Financiele waarden waren eveneens in trek, met een winst van 4,0 procent voor Aegon en 2,4 procent voor ING Groep. 

NN Group dikte 1,4 procent aan. Volgens analist Matthias de Wit van KBC Securities zullen de gesprekken tussen NN en Delta Lloyd over een overname snel resulteren in een verhoogd bod, dat wordt aanbevolen door het bestuur van Delta Lloyd. Het aan de Midkap genoteerde Delta Lloyd schreef 2,2 procent bij. 

Ahold Delhaize eindigde 2,2 procent in het groen. Het fusiebedrijf presenteerde een voorstel voor een nieuwe CAO in Tsjechië voor werknemers van de lokale winkelketen Albert, zo bevestigden woordvoerders van Ahold Delhaize in Zaandam en in Praag tegen ABM Financial News. Het gaat daarbij om een voorstel met loonstijgingen van 8,5 procent in 2017 en 7,0 procent in 2018 voor de ruim 17.000 medewerkers in ruim 330 Albert-winkels in Tsjechië.

AkzoNobel verloor 0,2 procent na een adviesverlaging van Neutraal naar Underperform door Bank of America Merrill Lynch. De analisten van de Amerikaanse zakenbank stelden het koersdoel neerwaarts bij van 60,00 naar 56,00 euro.

Onderaan bivakkeerde KPN met een min van 1,4 procent. Uit het kwartaalrapport Dutch Television Market van Telecompaper bleek dat het marktaandeel van KPN op de televisiemarkt in het derde kwartaal met 0,4 procentpunt daalde tot iets minder dan een kwart, terwijl het aandeel van Ziggo juist groeide naar meer dan 59 procent. Wel groeide de kwartaalomzet van KPN uit televisiediensten dankzij hogere prijzen met bijna 4 procent, maar bij Ziggo bedroeg dit zelfs meer dan 8 procent. 

In de AMX ging ASR Nederland met een winst van 3,8 procent fier aan kop. ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor de verzekeraar van 23,00 naar 27,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Cor Kluis voorziet onder meer de komst van een aandeleninkoopprogramma, benadrukte de hoge Solvency II-ratio en wees op de aantrekkelijke waardering van het aandeel.

Ook Aperam en BE Semiconductor Industries lagen er goed bij met winsten van bijna drie procent.

TomTom gaat bij zijn consumentendivisie 60 arbeidsplaatsen schrappen, waarbij in Nederland 24 ontslagen zullen vallen. Dit meldde het navigatiebedrijf vrijdag nabeurs in reactie op eerdere mediaberichten. De ontslagen zijn onderdeel van een grootschalige reorganisatie van de consumentendivisie. Analist Martijn den Drijver van NIBC vermoedt dat de reorganisatie wordt doorgevoerd om kritische aandeelhouders tevreden te stellen en rekent op meer maatregelen, hetgeen op termijn zelfs zou kunnen uitmonden in een verkoop, indien de winstgevendheid van de divisie beneden peil blijft. TomTom steeg 1,9 procent.

Fugro was hekkensluiter in de Midkap met een min van 4,5 procent. De bodemonderzoeker staakte het desinvesteringsproces van de Aziatisch-Pacifische activiteiten aan Shelf Subsea, omdat de partijen op een aantal finale punten geen overeenstemming konden bereiken. Kort voor het sluiten van de markt meldde grootaandeelhouder Boskalis bovendien het belang in Fugro te hebben verlaagd naar 24,9 procent. 

Onder de kleinere fondsen ging Sif Holding aan kop met een winst van 3,9 procent, gevolgd door Fagron met 3,7 procent en het recent flink afgestrafte AMG Advanced Metallurgical Group met 3,5 procent. Wessanen schreef 2,8 procent bij. De onderneming bereikte overeenstemming met Nazca over de overname van het Spaanse voedingsbedrijf Biogran voor 67 miljoen euro op schuldenvrije basis.

Kiadis Pharma verloor 4,2 procent en Stern Groep eindigde 1,0 procent in het rood. De autogroep kondigde aan over het boekjaar 2016 een interim dividend van 0,25 euro per aandeel in contanten te willen uitkeren. Aanleiding voor de dividenduitkering zijn “de resultaten tot en met heden, in combinatie met een ruime oversolvabiliteit”, aldus Stern. 

Onder de lokaal genoteerde aandelen trok Euronext de aandacht met een plus van 1,5 procent. De beursuitbater zag in november de handelsvolumes stabiliseren, na een stevige krimp in de voorgaande maand. 

Brill kondigde het voornemen aan om twee Duitse uitgevers over te nemen, namelijk Ferdinand Schöningh en Wilhelm Fink. De twee uitgevers publiceren op het gebied van onder andere geschiedenis, theologie en literatuur. Brill verwacht de overname per 1 januari 2017 af te ronden, afhankelijk van de uitkomst van een boekenonderzoek. De overnames hebben naar verwachting een positief effect op de winst per aandeel over 2017. Het aandeel Brill steeg 1,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.206,33 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.