(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag vlak gesloten. De AEX index sloot vlak op 456,41 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een min resteerde van 0,7 procent.

“Na een hogere opening zakte het Damrak gedurende het verloop van de dag weg, maar Amsterdam weet zich na opening van Wall Street aardig te herpakken”, aldus analist Ron van der Does van IG. “Na dinsdag op recordniveau’s gesloten te zijn ligt Wall Street er ook woensdag nog steeds sterk bij, met name vanwege positieve macro-data, waaronder het rapport duurzame goederen”, voegde hij toe. “Dientengevolge trok ook in Amsterdam het momentum weer aan”, aldus Van der Does, eraan toevoegend dat hij voor de komende twee dagen, aangezien Wall Street donderdag is gesloten vanwege Thanksgiving Day en vrijdag slechts een halve dag open is vanwege Black Friday, consolidatie verwacht op dit niveau.

Op macro-economisch vlak werd in Europa bekend dat de economische groei in de eurozone in november in een sterker tempo is gegroeid, De samengestelde inkoopmanagersindex steeg van 53,3 in oktober naar 54,1 in november, het hoogste niveau in elf maanden.

De bedrijvigheid in de Duitse industrie- en dienstensector is in november in een iets lager tempo gegroeid. De index daalde van 55,1 naar 54,9. In Frankrijk trok de groei echter aan. De index steeg van 51,6 in oktober naar 52,3 in november.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat vorige week in de Verenigde Staten 5,5 procent meer hypotheken zijn aangevraagd. De index steeg van 436,3 naar 460,3.  

De Amerikaanse orders voor duurzame goederen zijn in oktober op maandbasis met 4,8 procent gestegen en het aantal eerste steunaanvragen steeg in de week eindigend op 19 november met 18.000 naar een totaal van 251.000. Uit voorlopige cijfers van Markit Economics bleek dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in november iets harder is gestegen. Het Amerikaans consumentenvertrouwen steeg in november en de verkoop van nieuwe eengezinswoningen in de VS is in oktober gedaald. Tot slot bleek uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration  dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald met 1,3 miljoen vaten tot 489,029 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 47,93 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 48,93 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0558. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0624 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0629 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Philips met een winst van 2,2 procent, nadat Citi Research woensdag is begonnen met het volgen van Philips met een koopadvies en koersdoel van 32,00 euro.

DSM steeg 1,8 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger van de hoofdfondsen. Credit Suisse hervatte het volgen van DSM met een Outperform advies en een koersdoel van 65,50 euro.

Shell won 0,2 procent, nadat de energiegigant meldde met Cosan een akkoord te hebben bereikt over het permanent maken van de tijdelijke Braziliaanse suikerriet-joint venture Raízen.

Galapagos startte dinsdag de dosering met filgotinib met de eerste patiënt van de Diversity Fase 3 studie in de ziekte van Chrohn, wat resulteert in een mijlpaalbetaling van Gilead van 50 miljoen dollar. Daarmee lijkt het eindspel voor de ontwikkeling van het middel van Galapagos te zijn begonnen, stelde analist Michaël Vlemmix van KBC Securities. Het fonds wordt verder toegevoegd aan de STOXX Europe 600 index. Het aandeel daalde 0,5 procent.

In de AMX ging PostNL aan kop met een winst van 2,3 procent, gevolgd door TKH met 1,7 procent en Philips Lighting met een winst van 0,7 procent.

TomTom gaat samenwerken met de stad Amsterdam om de verkeersdoorstroming te verbeteren en parkeerproblemen te verhelpen. Het concern vermeldde geen financiële details. Het aandeel verloor 0,3 procent.

Net als Galapagos zal ook Delta Lloyd worden opgenomen in de STOXX Europe 600 index. Het aandeel dikte 0,6 procent aan. Air France-KLM verdwijnt juist uit deze index. Het aandeel leverde 1,5 procent in.

Onder de kleinere fondsen kwam ForFarmers voorbeurs met cijfers. ForFarmers zag in het derde kwartaal de brutowinst gerekend tegen constante wisselkoersen licht stijgen, maar door de devaluatie van het Britse pond was uiteindelijk sprake van een daling. Het bedrijf heeft over het derde kwartaal conform de verwachtingen gepresteerd en is keurig op orde met de invulling van zijn strategische plannen voor groei van het operationeel resultaat en kostenbeheersing, meende analist Gerard Rijk van NIBC. Het aandeel ForFarmers verloor 1,1 procent.

Kepler Cheuvreux startte met het volgen van Amsterdam Commodities met een Houden advies en een koersdoel van 21,50 euro. Het aandeel noteerde 0,9 procent lager.

Nedap heeft in samenwerking met de Noorse partner Securitas Teknikk in alle winkels van de Noorse kledingwinkelketen Brandstad de cloudoplossing RFID geïnstalleerd. Het aandeel daalde 1,1 procent.

RBC Capital Markets verlaagde het advies voor Curetis van Outperform naar Sector Perform en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 10,70 naar 7,70 euro. Het lokaal genoteerde Curetis sloot vlak.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.197,47 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.