(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een vrijwel vlakke opening tegemoet, net als overige aandelenmarkten in Europa. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong onveranderd ten opzichte van het slot een dag eerder.

Beleggers krijgen vrijdag inflatiecijfers uit de eurozone te verwerken. Een dag eerder zei voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens de toelichting bij het rentebesluit dat de onderliggende inflatie slechts geleidelijk zal stijgen op de middellange termijn. Daarbij blijven de vooruitzichten voor de loongroei volgens de bankier “onzeker”. Bewijs dat de inflatie zelfstandig naar het gewenste niveau stijgt is er nog onvoldoende, meent de centrale bank. Daar staat wel tegenover dat het risico op deflatie vrijwel is verdwenen.

Economen verwachten dat de inflatie in het eurogebied zal uitkomen op 1,8 procent, wat onder de doelstelling van de ECB ligt. Volgens marktvolgers zal gezien de nadruk van Draghi op de onderliggende prijsontwikkeling met name de ontwikkeling van de kerninflatie van belang zijn. Deze loopt naar verwachting op van 0,7 procent in maart naar 1,0 procent in april.

Europa breed blijven bedrijfsresultaten de aandacht opeisen. Van de in Amsterdam genoteerde bedrijven maakten biotechbedrijf Galapagos en de Franse digitale beveiliger Gemalto resultaten bekend. De financials kunnen mogelijk reageren op cijfers van de Zwitserse bank UBS, de Britse banken Barclays en RBS en het Spaanse Bankia.

Wall Street sloot vrijdag licht in het groen. Ook hier domineerden bedrijfscijfers. Nabeurs openden mastodonten als Amazon, Google en Microsoft de boeken over de afgelopen verslagperiode.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,3 procent tot 19.179,88 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,2 procent tot 3.146,68 punten.

Uit Japan kwam het nieuws dat de consumentenprijzen minder hard waren gestegen dan was voorzien. Tevens werd bekend dat de Japanse detailhandelsverkopen waren gestegen, terwijl de industriële productie afnam.

Duitse importprijzen zijn sterk gestegen en ook de detailhandelsverkopen gingen omhoog, onverwacht. De economische groei van Frankrijk is in het eerste kwartaal van 2017 lager uitgekomen dan in het voorgaande kwartaal.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent tot 49,51 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 52,34 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0871. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0877 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0875 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Gemalto kan mogelijk een zware koersdag tegemoet zien, nadat de onderneming opnieuw met een winstwaarschuwing kwam. Voor het tweede kwartaal rekent Gemalto op aanhoudende tegenwind bij Payment en SIM. Als gevolg hiervan voorziet de beveiliger een omzetdaling van 8 tot 10 procent op jaarbasis, gerekend tegen constante wisselkoersen. Dit zal tot een operationele winst in de eerste jaarhelft leiden van 90 tot 100 miljoen euro. De tweede jaarhelft zal tussen de 300 miljoen en 350 miljoen euro aan operationele winst opleveren, denkt Gemalto. Daarmee ligt de winstverwachting voor heel het jaar op 390 miljoen tot 450 miljoen euro, hetgeen minder is dan de recent nog verlaagde winstoutlook van 453 miljoen euro. Eerder mikte Gemalto nog op een operationele winst van 500 miljoen tot 520 miljoen euro, hetgeen al een neerwaartse bijstelling was van de 660 miljoen euro die het aanvankelijk voorzag.

Analisten van Morgan Stanley zeiden in reactie dat ze er begrip voor hadden dat de winstwaarschuwingen voortkomen uit pogingen van het nieuwe management om order op zaken te stellen, maar ze spraken ook van een “gebrek aan zichtbaarheid” ten opzichte van meerdere bedrijfsonderdelen.

Galapagos heeft de omzet weten te verdubbelen in de eerste drie maanden van het jaar. Wel werd een nettoverlies geleden. De kaspositie aan het einde van het kwartaal bedroeg 958,6 miljoen euro. Kasbetalingen compenseerden gedeeltelijk de verhoogde uitgaven van Galapagos, waarbij de zogenoemde cash burn uit operationele en investeringsactiviteiten in het eerste kwartaal beperkt bleef tot 23,9 miljoen euro. Afgelopen kwartaal breidde Galapagis het filgotinib onderzoeksprogramma flink uit. Daarbij verwacht het bedrijf meer studies te starten met filgotinib in nieuwe indicaties, gedurende dit jaar.

ASML, Arcadis, KAS Bank en ForFarmers kunnen lager openen, omdat ze vandaag ex-dividend worden verhandeld. 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index eindigde donderdag iets hoger op 20.981,39 punten, de breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,1 procent naar 2.388,77 punten en de Nasdaq index wist met een winst van 0,4 procent steeds verder weg te komen van de 6.000 punten en sloot hier circa 49 punten boven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.