Woensdag stond het langverwachte beursdebuut van voedselbezorgingsbedrijf Deliveroo op de planning. De aandelen van het bedrijf daalden bij haar debuut echter tot wel 30%, waardoor het bedrijf zo’n $2,3 miljard aan beurswaarde zag verdampen.

Bezorgdheden over het bedrijfsmodel en de toekomstperspectieven van het bedrijf in een zeer concurrerende omgeving ruïneerden het debuut. Deliveroo heeft tot op de dag van vandaag nog geen winst gemaakt en sommige beleggers vrezen dat de pandemische hausse in voedselbezorging zal wegebben wanneer restaurants weer opengaan.

Verschillende grote institutionele beleggers, waaronder Aberdeen en BMO Global Asset Management, zeiden vorige week dat ze niet zouden deelnamen aan de IPO. Ze maakten zich zorgen over de toenemende concurrentie en regelgeving en de manier waarop het bedrijf zijn bezorgers behandelt.

Philip Webster van BMO Global Asset Management stelt:

De omzetgroei kan tenietgedaan worden wanneer restaurants weer opengaan. Deze risico’s worden nog vergroot door de problemen rond de rechten van werknemers en een verhoogde regelgeving.

Klap voor Londen

Het rampzalige debuut van Deliveroo is een forse domper voor Londen om opnieuw Tech-IPO’s aan te trekken. De stad verloor dit jaar haar kroon als Europa’s grootste handelscentrum voor aandelen aan Amsterdam.

De Brexit heeft banken gedwongen om bepaalde activiteiten uit Londen te verplaatsen, waardoor de onbetwiste positie van Londen als belangrijkste financiële hoofdstad in de regio in gevaar komt.

Een valste start van een IPO is echter het einde van de wereld niet. Facebook daalde bijvoorbeeld met meer dan 50% in de maanden na de beursgang in mei 2012. Na deze woelige start is het aandeel met meer dan 1 500% gestegen.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties